A réz szerepe az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságban

A réz napjainkban központi szerepet játszik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra történő átállásban. A különböző partnerekkel, például a DecarbEurope kezdeményezéssel való együttműködés során a Copper Alliance (Réz Szövetség) több mint egy évtizede népszerűsíti a költséghatékony szén-dioxid kibocsátást csökkentő módszereket Európában. Tagvállalataink élen jártak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiarendszerek megvalósításában. Az egyikük, az Aurubis, egy lenyűgöző példával szolgál arra, hogy hogyan tudtak Németországban egy teljes körzetet ipari hulladékhővel ellátni.

A kihívás

Az “Energiatakarékos hulladékhő felhasználás kiemelt projektjeként” a német Energiaügynökség az Aurubist és az enercityt, Németország egyik legnagyobb városi energiaellátó szolgáltatóját választotta partnerül egy olyan kiemelt projektez, amely első alkalommal mutatja be, hogy egy egész kerületet hogyan lehet szinte teljes egészében ipari hulladékhővel ellátni.

A Megoldás

A partnerek elkötelezték magukat, hogy a hamburgi Aurubis üzemből származó ipari hulladékhőt Hafencity keleti része energiatakarékos távfűtésének biztosítására fordítják. Ehhez a réz olvasztás során a kén-dioxid gáz kénsavvá alakításakor keletkező hőt termelik ki. Mivel ez a hő szinte teljes egészében „széndioxid (CO2) mentes” ezzel évente 20 000 tonna szén-dioxid kibocsátást takarítható meg mind Kelet-Hafencity-ben, mind az üzemben a gőz előállításához jelenleg használt földgáz helyettesítésével. Csak Kelet-Hafencity-ben mintegy 4500 tonna CO2 kibocsátás takarítható meg 2029-ig minden évben.

A hamburgi Aurubis üzem három gyártósorral rendelkezik, amelyek mindegyike évente 160 millió kilowattórát (kWh) termel évente. Egyelőre egy sor elegendő Kelet-Hafencity ellátásához, de a remények szerint a jövőben a másik két sort is át fogják alakítani, amint az ehhez szükséges műszaki, pénzügyi és jogi alapot megteremtették.

A terv szerint a hő kinyerését 2018 áprilisában kezdik meg. Az Aurubis 17 millió eurót fektet be az üzem átalakításába, beleértve a hővezeték elvezetését az üzem határáig. E költség harminc százalékát a német Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium finanszírozza az ” Energiatakarékos hulladékhő felhasználás kiemelt projekt” részeként.

Egy hamburgi székhelyű energetikai holding, az Enercity Contracting Nord GmbH gyűjti össze, tárolja és szállítja a hőt a felhasználás helyére. A vállalat új csővezetéket, valamint hőerőművet és tárolót épít az ipari hőmennyiség ingadozásainak kiegyensúlyozására, mintegy 16 millió eurós beruházással, melynek 30 %-át az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.

Az eredmény

Ennek a projektnek köszönhetően Hamburg lehet az első olyan teljes körzet, melyet szinte teljes egészében ipari hulladékhővel látnak el. A három gyártósor közel 500 millió kWh hőt termel és körülbelül 140 000 tonna CO2 kibocsátást spórolnak meg vele.

Copper Alliance

A Copper Alliance (Réz Szövetség) a regionális réz központok és azok piacvezető tagvállalatainak hálózata. Feladata az irányelvek és a stratégia meghatározása, valamint a nemzetközi kezdeményezések és promóciós tevékenységek finanszírozása. A szervezet székhelye New Yorkban található, négy régióban, Európában és Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és Észak-Amerikában vannak irodái. A Copper Alliance programokat és kezdeményezéseket több mint 60 országban hajtják végre a regionális irodák és országos szintű réz promóciós központok segítségével.

Aurubis

Az Aurubis AG a világ vezető színesfém gyártója. Több mint 6 400 alkalmazottat foglalkoztat, Európában és az USA-ban vannak gyártóüzemei, valamint a réztermékek kiterjedt szolgáltatói és értékesítési rendszerét építette ki Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában. Legfőbb szakterülete az összetett tulajdonságú koncentrátumok feldolgozása és optimális felhasználása. Ennek következtében a termékskálája igen széles. Portfóliója nemesfémből, szelénből, ólomból és számos egyéb termékből, például kénsavból és vas-szilikátból áll. Ezenkívül az Aurubis a világ legnagyobb réz újrahasznosítója..