„RÉZ ÉS OTTHONUNK – Tervezés és fenntarthatóság” – A 7. nemzetközi réz design verseny győztesei

Immár 7. alkalommal hirdette meg az Európai Réz Intézet olaszországi központja a „Réz és Otthonunk” versenyt, mely a világ minden tájáról érkező tehetséges tervezőket díjazza.

A versenyre 40 év alatti tervezők vagy építészek, valamint formatervező vagy építészeti karok hallgatói nevezhettek olyan projektekkel, ahol kifejeződik a réz eleganciája és alakíthatósága a különböző tárgyakban, a szokatlan felhasználásokat a hagyományos jellemzőkkel ötvözve.

A pályaművek sokfélesége, a gyakran innovatív és sokoldalú megoldások, valamint az alkalmazási területek heterogenitása különösen ösztönzően hatott a versenyre.

Néhány résztvevő kihasználta a réz és ötvözeteinek fizikai tulajdonságait, például a hővezető képességet a lámpák, hűtőbordák, melegvizes palackok vagy radiátorok tervezésénél; mások az anyag esztétikai tulajdonságaira összpontosítva étkészleteket, vázákat és kiegészítőket terveztek.

Mások nagy figyelmet fordítottak az ökológiai fenntarthatóságra, kezdve a kis házi fűszerkerttől az ételtartó dobozokon át a tisztálkodó eszközökig.

250 pályázat érkezett Európából és más országokból, például Koreából, Kínából és Chileből, melyeket a téma szakértőiből álló zsűri bírált el: Massimo Curzi építész, Matteo Ragni tervező és Marco Romanelli építész- és tervezőkritikus.

A győztes és kiemelt projektek a réz használatát hangsúlyozó és megújító megoldásokat javasoltak; egyrészt teljes mértékben kihasználva az anyag rendkívüli kémiai, fizikai és mechanikai tulajdonságait, másrészt ezeket a tulajdonságokat egy kortárs tervezési megközelítéssel ötvözve, amely az ökológiai fenntarthatóság javítását célozza az energiamegtakarítás és az anyagok minimális környezeti hatásának kombinálásával, amit a “Réz és a Otthonunk” verseny a kezdetektől értékel.

DÍJAZOTTAK:

 

Építész és tervező kategória

 

1. helyezett:

Tervező: Cornelius Comanns (Németország)
Terv: “Kink” (Görcs)

Indoklás: A cső meghajlításának elemi mozdulata révén a tervező igen kifejező formai szintet hozott létre, minden tekintetben figyelmet szentelve a funkcionalitásnak is. A hajlítás, amelyet általában hibának tekintünk, itt pozitív konnotációt feltételez Angelo Mangiarotti és Lorenzo Damiani tanításai szerint, és kiszámíthatatlanságában a különböző formák (szabályozott) sokféleségét biztosítja.

 

2. helyezett:

Tervező: Luca Ladiana (Olaszország)
Projekt: “Imbuto” (Tölcsér)

Indoklás: Az „Imbuto” projekt a kortárs valóság figyelembevételével kínál megoldást a virágcserép kérdésére: egy soliflor (ha a tölcsér a boroszilikát üveg belsejében van) vagy egy nagy kapacitású váza. Az alsó réz tálca az esztétikai szerep mellett a felületeket is védi.

 

Kiemeltek:

 

Tervező: Paulina Krystyna Sobczyk (Lengyelország)
Terv: “Balance” (Egyensúly)

Indoklás: A “Balance” padlólámpák kedvességgel és bizalommal értelmezik a világítástechnikai tárgyak mai trendjét, amelyek egyre inkább szoborszerűek.

 

Tervezők: Carolina Martinelli és Vittorio Venezia (Olaszország)
Terv: “Fili scoperti” (Fedetlen vezetékek)

Indoklás: A “Fili Scoperti” egy függő lámpa, mely még a saját nevével is arra törekszik, hogy a világítástechnika legprózaibb elemét, a kábelt is költőivé tegye. Ez a nemes rézhuzal esetében különösen alkalmazható, amelyet a megszokottól eltérően itt nem burkoltak be, hála az alacsony feszültségnek.

 

Tervező: Andrea Brugnera (Olaszország)
Terv: “Jijji”

Indoklás: A Jijji új formát ad egy, a nyári estéken általánosan használt tárgynak: a szúnyogriasztónak. A forgó külsőbe építve játékszerűvé válik, miközben nem zárja ki a funkcionális értelmezést, például az üreges fogantyúnál, amely kéményként működik.

 

DIÁK KATEGÓRIA:

 

1. helyezett:

Diákok: Claudia Ragnelli és Valeria De Angelis (Olaszország)
Terv: “CU Vietato non toccare” (CU Tilos megérinteni!)

Indoklás: Az alkotók a Bruno Munari költészetére vonatkozó kulturális utalás révén egy könyv-tárgyat terveztek, melynek köszönhetően a gyerekek játszva érthetik meg és ismerhetik meg a réz tulajdonságait. A könyv, amelyet minden gyermek számára külön értelmezhető, maga is kreatív alkotássá válik.

Copper and the home 2018 competition - CU Vietato non toccare, by Ragnelli & De Angelis

Kiemeltek:

Diákok: Charlotte Martine Stephanie Putois és Ludovic Grégory Lézandron (Franciaország)
Terv: “Anknaes”

Indoklás: Az “Anknaes”-t kellemes organikus forma jellemzi, amely, ha éppen nincs használatban, egy furcsa mozdulattal összeilleszthető, hogy szoborszerű tárgyat hozzon létre.

Copper and the home 2018 competition- Anknaes, by Putois & Lèzandron

Diákok: Magdalena Zawiazalec és Bartosz Brylewski (Lengyelország)
Terv: “Copper Knife” (Réz kés)

Indoklás: A használati tárgy és a testdísz közötti határon értelmezve, a “Copper Knife” új és innovatív tipológiát kínál.