Munka a rézzel

Munka a rézzel

A réz fontos szerepet játszik a modern társadalomban. Több ember használja sokkal több szakmában, mint azt a legtöbbünk gondolná.

Hogy csak néhányat említsünk, a réz segítségével a tervezők otthonainkat ékítő különleges dísztárgyakat hozhatnak létre, lehetővé teszi, hogy az órások pontos időmérőket gyártsanak, amelyek segítenek minket az ütemtervünk betartásában, a szakácsok ínycsiklandó ételeket hozhatnak létre vele, és segít nővéreknek megóvni minket a fertőzésektől.

A rezet ősidők óta használják, és a társadalom és a technológia fejlődésével az új szakmák számára is kétségtelenül előnyös lesz ez a rendkívül sokoldalú anyag.

Rézzel dolgozva lehet belőled…

…építész

A réz tartósságára és eleganciájára építve olyan aranyszínű homlokzatokat alkothatok, melyek megragadják a napot és olyan háztetők, melyek idővel bezöldülve még figyelemreméltóbbá válnak. A réz könnyen alakítható összetett görbévé vagy szigorú vonalakká, a réz és rézötvözetek sokszínűsége pedig a legtöbb felhasználási lehetőséggel rendelkező fémmé teszik.

…tervező

A belsőépítészeti trendek mindig változnak, de a réz kitart. Nincs más fém, ami olyan széles színskálával rendelkezik, hogy segít feltárni és kihasználni a művészi tehetségemet.

…tudós

A réz a társam a világ felfedezésében.

Mint az átmeneti fémek egyike nagyon sokoldalú és számos különleges tulajdonsággal rendelkezik, ami alkalmassá teszi új alkalmazási területek felfedezésére és újszerű megoldások létrehozására. Szikramentes, ezért biztonságosan megmunkálható, így tudom, hogy semmi sem fog felrobbanni, hacsak nem akarom.

…mérnök

Teljes mértékben újrahasznosítható, anélkül, hogy bármit veszítene a teljesítményéből, a réz és a megújuló energia a fenntarthatóság családjának tagjai. Mindkettőt évszázadok óta használják, de még mindig nagyon is a réz az a fém, ami fenntartható erőforrásként szolgálhat a jövő generációi számára.

…geológus

Az én munkám a világ számára fontos, új rézlelőhelyek felkutatása. Függetlenül attól, hogy az Andok hegyeiben, Mongólia síkságain, vagy a tenger mélyén találhatók, fel kell kutatnom, meg kell vizsgálnom a mintákat és döntést kell hoznom arról, hogy a jövő bányái hol épüljenek.

…bányász

A réz bányászható a föld alól vagy hatalmas nyitott tárnákból. Használhatok robbanószereket az érc kirobbantásához, irányíthatok markolókat, melyek lapátja 80 tonnát tud megemelni, és vezethetek olyan teherautókat, melyeknek 4 méteres átmérőjű kerekei vannak és 300 tonna ércet képesek szállítani.

…fémmunkás

A réz rendkívül tartós fém, ugyanakkor nagyon jól alakítható és könnyű vele dolgozni, ha meleg. Meghajlíthatom, nyújthatom, hengerelhetem, formába önthetem a megrendelő igényei szerint. Anélkül, hogy ez befolyásolná a termékem minőségét, felhasználhatok olyan régi rezet, amit lejárt élettartalmú berendezésekből gyűjtöttek vissza.

…kohász

Más fémekkel összekeverve és a párosítva, kihasználhatom a réz technikai képességeit egy szélesebb termékskála kialakításában. A leggyakoribb ötvözetek (bronz, sárgaréz, réz-nikkel) segítségével innovatív és erőforrás-hatékony megoldások széles skáláját hozhatom létre a kapcsolódó iparágakban.

…tetőfedő

Számomra tényleg a csillagos ég a határ, mióta rezet használok az építészetileg mutatós tetők és homlokzatok anyagául, melyek évtizedekig, sőt évszázadokig fennmaradnak. A réz színe megváltozik az évszakok múlásával, de a tető ugyanolyan megbízható marad, mint amikor megépült.

…vízvezeték szerelő

Munkám, hogy biztosítsam, hogy az otthonainkba és az irodákba vizet és gázt szállító csövek és szerelvények biztonságosan szereltek legyenek, és ne eresszenek. Bár sok különböző méretű rézcső, valamint egy egész sor réz és rézötvözet szerelvény, csap és szelep közül választhatok, az egyik legfontosabb előnye a réz használatának, hogy az ipari szabványok miatt különböző beszállítótól származó elemeket is választhatok. Ez nagyon fontos, amikor felújítási és javítási munkát végzek.

…villanyszerelő

A réz kiváló vezetőképessége miatt, az én szinte biztosan több rezet használok, mint bármely más szakember. A réz növeli az elektromos berendezések biztonságosságát, csökkenti az energiaveszteséget, javítja az energiahatékonyságot, és segít csökkenteni a elektromos alkatrészek élettartamának költségeit . Ahol elektromosságot használnak bármilyen nagyságrendben, ott rezet is találhatunk.

…szerelő

Mindent egybevetve a tapasztalat azt mutatja, hogy a fűtési és hűtési rendszerek kialakításánál semmi sem múlja felül a rézcsövet. Megbízható, tartós, könnyen szerelhető és jól hajlik. Rézből kisebb és gazdaságosabb cső méretek is megfelelnek, melyeknek kevesebb helyet igényelnek. Legyen szó akár a fűtésről télen, vagy a hűtésről a nyár közepén, a réz hővezető képessége adja meg a választ.

…hálózatfejlesztő

Napjainkban a modern társadalom megköveteli, hogy az adatok a másodperc töredéke alatt áramoljanak az emberek és szervezetek között. Nagy átmérőjű tengeralatti rézkábelek szállítják a jeleket a kontinensek között, míg a kis réz vezetékek áramot és adatokat továbbítanak az egyéni felhasználók számára. Még a vezeték nélküli kommunikációhoz is szükséges réz kábelezés az átjátszó állomásoknál.

…nővér

Az olyan káros kórokozók, mint például az MRSA, nem vehetik fel a versenyt a rézből készült gyakran érintett felületek antimikrobiális tulajdonságaival. Kimutatták, hogy a rézkilincseken, csapokon és ágy kapaszkodókon több mint 90%-kal kevesebb a mikrobás szennyeződés, mint a nem rézből készülteken, így csökkentik a baktériumok terjedését az emberek között a kórházakban és más egészségügyi intézményekben. A rézre megbízható partnerként számíthatok a kórházi fertőzések kockázatának csökkentésében.

…orvos

Számomra nem a réz esztétikai tulajdonságai vagy a vezetőképessége a fontos a munkám során, hanem az, hogy létfontosságú nyomelemként hozzájárul az élő szervezetek egészségéhez. Minden embernek szüksége van rézre a vér oxigénszállításához. Segíti a magzat megfelelő fejlődését, fokozza a csontok szilárdságát és a vörös- és fehérvérsejtek gyarapodását, segíti az agy fejlődését, és így tovább. Egy felnőtt ember egészséges étrendje 1 mg rezet tartalmaz naponta.

…szakács

Edényeket minden szakács használ, de a világszínvonalú szakácsok rézedényeket használnak. A réz segítségével a serpenyő alja mindenhol egyenletesen melegszik, így biztosítva a tartalom pontos hőmérséklet szabályozását (bár ez nem minden esetben érvényes a séf temperamentumára).

…halász

A hírhedt Toredo féreg nem egy számítógépes vírus, hanem évszázadok óta támadja meg a hajók alját. Egészen addig, míg szembe nem került a hajótestek, tengeri gáz-és olajkutak, és só üzemek védelmére használt réz-nikkel ötvözettel.
A halászatban a közelmúltban vezették be a rézötvözetből készült ketreceket, melyek biztonságban és egészségesen tartják a halakat, így kevesebb antibiotikumra van szükség, és jelentősen csökkennek a karbantartási költségek.

…ötvös

A személyes kiegészítők megalkotásához szükséges eszközök, melyekkel bonyolult mintákat és kifinomult formákat alakíthatunk ki, az évezredek során rengeteget fejlődtek, de anyagválasztásnál nekem – őseimhez hasonlóan- a réz a válasz.

A rézzel és ötvözeteivel könnyű dolgozni, színes és szépen kidolgozott gyűrűket, medálokat és karpereceket lehet alkotni belőlük. Mi a fő különbség a nálam megvásárolható tiszta 24 karátos arany és a 18 karátos aranyékszerek között? A válasz: a réz!

…órás

John Harrison a 18. században a sárgaréz és az ónbronz segítségével oldotta meg a földrajzi hosszúság problémáját és a réznek még napjainkban is szerepe van az időmérésben. Órákban használva – az ikonikus tengeri kronométerektől a karórákig – a réz alacsony mágnesezhetősége biztosítja a pontosságot. Azon dolgozom, hogy az emberek időben odaérjenek mindenhová.

…kereskedő

A réz kiérdemelte a “gazdaság doktora” becenevet a pénzügyi kereskedelem területén. Ahogy a réz elengedhetetlen az egészséghez, úgy a gazdaság számára is. A réz ügyleteket gyakran tekintik a gazdasági növekedés barométerének. A réz kereslet ingadozásából tudom, hogy a gazdaság jó úton halad, vagy rögös úton jár.

…hangszerkészítő

A Bebop talán soha nem jött volna létre, és Charlie Parker hírhedt zenéje sem vált volna olyan legendássá, ha a szaxofon nem rézből készült volna. A trombita, a szaxofon és más rézfúvós hangszerek bonyolult formákat és hajlításokat igényelnek. A réz kiváló alakíthatósága teszi lehetővé a zenészek számára, hogy káprázatos, virtuóz hangokat hallassanak.

A réz iparban szeretne állást találni?

Az európai réz ipar mintegy 50.000 embert foglalkoztat közvetlenül és munkahelyek millióit biztosítja azáltal, hogy az üzleti és szolgáltatói tevékenységekhez kulcsfontosságú termékeinek széles skáláját adja. Ha Ön a jobb oldalon felsorolt szakmák bármelyikét gyakorolja, valószínűleg dolgozik rézzel.

Ismerje meg tagvállalataink weboldalait és nézze meg a réz ipar állásajánlatait!