Kiadványok

Hogy készül a bordói lé?

A bordói lé különböző koncentrációkban készül réz-szulfát, oltott mész (kalcium hidroxid) és víz felhasználásával. Összetétel leírásának konvencionális módszere, hogy megadjuk a réz-szulfát és az oltott mész tömegét és a víz térfogatát, ebben a sorrendben.

A réz-szulfát tömegszázaléka a víz tömegszázalékához képest határozza meg a bordói lé koncentrációját. Az 1%-os oldat, amely az alap, az alábbi formulával írható le: 1:1:100, ahol az első 1-es 1 kg réz-szulfátot, a második 1 kg oltott meszet, a 100 pedig 100 liter (100kg) vizet jelent.

Mivel a réz-szulfát 25% réz fémet tartalmaz, az 1%-os bordói lé réztartalma 0,25% lesz. A felhasznált mész jelentősen csökkenthető. 1 kg réz-szulfáthoz csak 0,225 kg vegytiszta oltott mészre van szükség az összes réz kicsapatásához. A kereskedelmi forgalomban jó minőségű oltott meszek kaphatók, de ezek is veszítenek értékükből a tárolás során, ezért biztonságos, ha nem lépjük túl a 2:1 arányt, vagyis az 1:0,5:100 oldatot.

Bordói lé készítésekor a rézszulfátot feloldjuk a felhasználandó víz felében egy fa- vagy műanyag hordóban. Az oltott meszet a víz másik felében egy külön hordóban oldjuk fel. A két oldatot aztán egy szűrőn (szitán) keresztül összeöntjük egy harmadik hordóba vagy a permetezőtartályba.

Hogyan használható a réz az élelmiszerhigiénia javítására?

Az élelmiszer eredetű fertőzések magas száma azt mutatja, hogy az állami egészségügyi programok és az ipar önellenőrzése nem tudja hatékonyan megvédeni a világ élelmiszer-ellátásának minőségét. A higiénikus érintési felületek, mint a réz és rézötvözetek segíthetik az élelmiszer eredetű fertőzések –például az E. coli O157:H7, Campylobacter jejuni, Listeria monocytogenes, Salmonella enteriditis, és MRSA – felülfertőzések csökkentését, az élelmiszer-feldolgozás folyamatában. A réznek lényeges szerepe van ezen kórokozók gyors elpusztításában, mind hűtőhőmérsékleten (4°C), mind pedig szobahőmérsékleten (20°C).

Hogyan ismerhető fel az antimikrobiális réztermék?

A kórházi berendezések, bútorok, szerelvények vezető gyártói a Cu+ márkajelet használják, jelezve, hogy termékeik antimikrobiális rézből vagy rézötvözetből készültek.

Hogyan kell a réz és a rézötvözet felszereléseket és felületeket tisztítani?

A kórházakban alkalmazott mindennapos tisztítószerek megfelelőek a rézfelületekre, sőt még a fertőtlenítő hatású tisztítószerek is használhatók, amennyiben ezután a felületeket lemossuk a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service – NHS) előírásai szerint.

Hogyan védhetjük meg a bronzból készült kültéri alkotásokat az oxidációtól?

Lakkozással, viaszolással vagy mindkettővel

Hol használható a réz?

Azon felül, hogy az antimikrobiális réz a gyakran érintett kórházi felületek anyaga, máshol is használható, mint például idősotthonokban, orvosi rendelőkben, edzőtermekben és középületekben.

Hol használunk rezet a farmokon?

A réz-szulfát gomba- és baktériumölő tulajdonsága miatt mint fertőtlenítőszert használják a tárolás során beálló rothadás megakadályozására, ill. a juhok és szarvasmarhák patarohadása ellen.

Hol használunk rezet a személy - és haszongépjárművekben?

Nagytisztaságú rézvezeték kötegek vezetik az áramot az akkumulátortól a járművön keresztül az olyan berendezésekhez, mint a lámpák, központi zár, fedélzeti komputer, és a szatellites navigációs rendszer. Rézzel tekercselt villanymotorokat is sok autóban használnak. Az átlagos autó kb. 1 km vezetéket tartalmaz.

Honnan származik a réz?

A réz ércből finomított, ami természetes elemként megtalálható a földkéregben szerte a világon. Az öt legnagyobb rézkitermelő ország: Chile, Egyesült Államok, Peru, Ausztrália és Oroszország.

Rendelkezik-e az alumínium, a rozsdamentes acél, és a műanyag antimikrobiális tulajdonságokkal?

Nem. Antimikrobiális hatékonyságot összehasonlító kutatások folytak a réz, az alumínium, a rozsdamentes acél, a PVC és a polietilén esetében. Amíg a réz tisztán megmutatta, hogy képes gyorsan és hatékonyan elpusztítani a mikrobákat, addig nincs bizonyíték arra, hogy az alumínium, a rozsdamentes acél, a PVC és a polietilén antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezne.

Sokkal drágábbak a réztermékek, mint azok, amelyeket lecserélnek velük?

Nem. Az anyagár csak egy kis részét teszi ki a termék árának. A réz és a rézötvözetek könnyen, ezért költséghatékonyan megmunkálhatók termékké. Nincs szükség felületkezelésre és bevonatolásra, ami szintén csökkenti a költségeket. A réz hatékony a mikrobák ellen éjjel-nappal. A bevonatok sérülékenyek és idővel elhasználódnak, de a réz, a sárgaréz és a bronz antimikrobiális tulajdonsága szervesen hozzátartozik az anyaghoz, így a termék életciklusa végéig kitart. A réz az öko-dizájn feltételeinek is megfelel, hiszen hosszú és hasznos életútja végén teljes mértékben újrahasznosítható, anélkül, hogy tulajdonságaiban változás történne.

Van a réznek antimikrobiális tulajdonsága?

Igen. Az emberiség már a civilizáció kezdetétől ismeri és hasznosítja a réz természetes antimikrobiális tulajdonságát. Évtizedeken keresztül folytatott tudományos kutatások eredményei tisztán mutatják, hogy a réz a baktériumok, gombák és vírusok legtöbb mérgező faját elpusztítja.