Kiadványok

clear search

How can bronze works of art be protected from corrosion if they are situated outdoors?

Either by the use of lacquers, wax polishing, or both.

Hogyan védhetjük meg a bronzból készült kültéri alkotásokat az oxidációtól?

Lakkozással, viaszolással vagy mindkettővel

Honnan származik a réz?

A réz ércből finomított, ami természetes elemként megtalálható a földkéregben szerte a világon. Az öt legnagyobb rézkitermelő ország: Chile, Egyesült Államok, Peru, Ausztrália és Oroszország.

Újrahasznosítható-e a réz?

A réz azon kevés fémek közé tartozik, amelyek veszteség nélkül számtalanszor újrahasznosíthatók. 2008-ban a világ rézszükségletének 35%-a újrahasznosított anyagból lett fedezve, és becslések szerint a valaha kibányászott réz jelentős része napjainkig használatban van. Az újrahasznosított réz mintegy fele származik építési és fogyasztási cikk hulladékból, mint az elektromos kábelek, a csőanyag, a forgalomból kivont járművek, elektronikai és villamos berendezések. A maradék új hulladék, mely a teljes finomítási értékláncból származik. A fennmaradó rész a gyártási folyamatok hulladék-újrahasznosításának eredménye.

What range of colours can be achieved with a finished bronze casting?

Using chemical treatment, any desired colour can be obtained. Specialist companies should be consulted to identify the correct product for a particular project.

What type of bronze is used for modern works of art?

Bronze has been used for centuries to create statues, and is still the first choice for modern, striking works of art. The most widely-used alloys for such objects are leaded gunmetals, such as CC492K and CC491K.

Mi a réz?

A réz nélkülözhetetlen eleme mind a növények, mind pedig az állatok életben maradásának. A réz egy ipari fém is, amelynek kiváló az elektromos- és hővezető-képessége, egyszerűen megmunkálható, egyéb fémekkel ötvözve műszaki alkalmazhatósága szinte korlátlan. Ez teszi fontos anyaggá a fogyasztási cikkek és az ipari alkalmazások széles körében.

Mik a rézötvözetek?

Az ötvözet megalkotása a fém egy vagy több elemmel való elegyítésével történik. Az ötvözéssel elérhető, hogy az ötvözet végső tulajdonságai eltérőek (jobbak) lesznek, mint az azt alkotó egyes tiszta elemeké. A réz és a hozzáadott elemek arányának meghatározása azon múlik, hogy milyen tulajdonságokra van szükség a végső rézötvözetnél. A sárgaréz és a bronz a legelterjedtebb rézötvözet.

Milyen bronzot használnak a modern művészeti alkotásokhoz?

A bronzot évszázadok óta használjuk szobrok készítéséhez, és napjainkban is az elsőszámú alapanyag a jelentős, modern szobrászatban. A leggyakrabban használt két ötvözet a CuSn7Zn2Pb3-C (CC492K) és a CuSn5Zn5Pb5-C (CC491K) jelű bronz.

Milyen színeket kreálhatunk az öntött bronz felületén?

Kémiai anyagok felvitelével szinte bármilyen színt alkothatunk. A területre specializálódtt cégek tanácsát kérhetjük, hogy a kívánt szín eléréséhez milyen anyagot használjunk.

Különbözik-e a sárgaréz és a bronz?

Igen. A sárgaréz a réz és cink ötvözete, amely erős, korrózióálló és hevítés nélkül is könnyen megmunkálható. A bronz réz, ón és foszfor ötvözete, keményebb, mint a sárgaréz, és szilárdsága anyagfáradással szembeni ellenállással, megmunkálhatósággal és kopásállósággal párosul. Úgy a sárgaréz, mint a bronz különböző színekben és felületképzéssel hozzáférhető.