Hírek

 

Kategóriák

A réz iránti kereslet egyre növekszik. Az elkövetkezendő 20 év során várhatóan akár 50 százalékkal is megugorhat majd, és ez a növekedés egy széleskörű trend részét képezi. Ahogy a Világbank 2017-es „Az ásványok és a fémek növekvő szerepe az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőben” című jelentésében rámutat, 2050-re a fémek, köztük a réz iránti kereslet tízszeres növekedése várható az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiára való átállás miatt.

Ebben a hónapban minden szem a lengyelországi Katowice városára szegeződik, ahol a COP24 nemzetközi klímavédelmi tanácskozás zajlik. Katowice fontos állomás a Párizsi Egyezmény megvalósításában azáltal, hogy határozott átláthatósági és elszámoltathatósági rendszert határoz meg a hosszú távú célok elérése felé vezető úton.

A figyelmen kívül hagyott energia- és CO2 megtakarítási lehetőség?

Az épületautomatizálás megfelelő alkalmazásával az európai épületekben felhasznált teljes energia 15-22%-át takaríthatjuk meg. Még jelentősebb a klímaváltozás hatásinak enyhítéséhez való hozzájárulás: 260-419 millió tonna CO2 kibocsátás takarítható meg, ami 8-13%-a a tüzelőanyagok elégetéséből származó összes kibocsátásnak. Ezen megtakarítások ráadásul nagyon költséghatékonyak, a nyereség 9-szer nagyobb lehet, mint a költségek. Továbbá, pl. az épülethéjazat energiahatékonyságának növelésével (szigetelés) ellentétben, alkalmazása nem jár jelentős rombolással, beavatkozással az épületstruktúrába.

2011-ben Az Európai bizottság az „Útiterv az egységes európai közlekedési térség megvalósításához – Úton egy versenyképes és erőforrás-hatékony közlekedési rendszer felé” című Fehér könyvének 2.5 pontjában megfogalmazott tíz cél közül az első szerint: „A városi közlekedésben a „hagyományos tüzelőanyaggal működő” gépjárművek használatát 2030-ig felére kell csökkenteni, 2050-re pedig teljesen ki kell küszöbölni ahhoz, hogy a hosszú távú energia & klímacélokat elérjük.”

A hevítés folyamatának villamosítása az ipar dekarbonizációjának attraktív lehetősége, és jelentősen megváltoztathatja a villamos energia ipari felhasználását egy olyan világban, ahol a szén-dioxid-kibocsátás korlátozva van. A piackész villamos hevítési technológiák, mint az indukciós, ellenállás, infravörös, elektromos ív, rádiófrekvencia és a mikrohullám már napjainkban rendelkezésre állnak, az ígéretes, innovatív technológiák, mint a lézer, elektronsugaras és a plazmasugaras hevítés pedig az ajtón kopogtatnak, de még esetleges további fejlesztést igényelhetnek.

Az  alacsony  szén-dioxid  kibocsátású  energiaellátásra  való  átállás  lehetetlen  robusztus  és  flexibilis  eszközök  nélkül,  amelyek  lehetővé  teszik  a  különböző  megújuló  energiaforrások  által  termelt  energia  és  a  fogyasztás  szinkronizálását.

A Réz és Otthonunk verseny egy 2006 óta kétévente megrendezésre kerülő megmérettetés, mellyel a világ minden tájáról érkező fiatal tervezőket, építészeket, mérnököket és diákokat szólítjuk meg, remélve, hogy felfedezik és hasznosítják a réz különleges tulajdonságait.