Sárgaréz

Sárgaréz

Sárgaréz a gyűjtőneve a réz-cink alapú ötvözeteknek, természetesen az ötvöző anyagoktól függően ezeknek is rendkívül széles skálán változnak a tulajdonságai, mint pl. a szilárdságuk, megmunkálhatóságuk, forgácsolhatóságuk, alakíthatóságuk, kopásállóságuk, keménységük, színük, antimikrobiális hatásuk, elektromos- és hővezető képességük, valamint korrózióállóságuk.

A sárgarezek határozzák meg a megmunkálhatóság sztenderdjét, amihez az összes többi anyagot viszonyítjuk. A formák és méretek rendkívül széles skáláján állnak rendelkezésre, ezzel biztosítva a minimális készremunkálási igényt. A sárgaréz nem válik törékennyé alacsony hőmérsékleten mint egyes acélok.

A sárgaréznek kiváló a hővezető képessége is, ezért a hőcserélők (radiátorok) elsőszámú alapanyaga. Elektromos vezetőképessége 23-44%-a a tiszta rézének.

A sárgaréz színei

A sárgaréz attraktív színskálája a vöröstől a sárgáig, az aranytól az ezüstig terjed. 1% mangán hozzáadásával a sárgaréz csokoládébarnára oxidálódik szabad levegőn. Az újezüst (alpakka) nikkel hozzáadásával brilliáns ezüstszínt nyer. A sárgarezek egyszerűen alakíthatók, és tekintettel a rendelkezésre álló színpalettára, nem meglepő, hogy az építészek és a designerek az új és felújított épületek esztétikai színvonalának attraktívabbá tételére használják bel- és kültéren egyaránt.

A sárgaréz és a higiénia

A réz és a sárgaréz kulcsszerepet játszik a nozokomiális (kórházban szerzett) fertőzések elleni harcban olyan kórokozók esetében, mint az MRSA és a Clostridium difficile. Bebizonyosodott, hogy ezek a patogének, melyek érintéssel terjednek, a réz/sárgaréz felületeken órákon belül elpusztulnak. A rozsdamentes acél és a műanyag felületeken ez a folyamat nem játszódik le.

A sárgaréz újrahasznosítása

A világ sárgaréz ipara jól szervezett és felkészült a termékek újrahasznosítására, csakúgy az élettartamuk végét elért termékek, mint a gyártási folyamat során keletkező hulladék esetén. A sárgaréz előállítása új rézből és cinkből gazdaságtalan lenne, és az alapanyagok pazarlását jelentené, ezért az új sárgaréz termékek jelentős többsége újrahasznosított anyagból készül, tehát a sárgaréz egy fenntartható anyag. Példának okáért, az Egyesült Királyságban a sárgaréz gyártók szinte 100%-ban hulladékot hasznosítanak.