Réz-berillium

Réz-berillium

Hőkezelt és hidegalakított formában a berillium réz a legkeményebb (HV 100-420) és legszilárdabb (szakítószilárdság 410-1400 N/mm2) valamennyi rézötvözet közül.

Mechanikai tulajdonságai hasonlóak a legnagyobb szilárdságú acélokéhoz, azonban azoknál jobb a korrózióállósága (szinte megegyezik az alpakkáéval), magasabb az elektromos-vezetőképessége (16-65% IACS) és a hővezető-képessége (210 W/mK). Nem képez szikrát és nem mágnesezhető.

Alkalmazási területei

Hosszú ideje alkalmazzák nem szikrázó szerszámok gyártására, a bányászat, gáz- és petrolkémiai ipar területén. Mivel kiváló a fáradásos töréssel szembeni ellenállása, a berillium rezet használják rugók, nyomásváltozásra reagáló membránlemezek, rugalmas tömlők, csatlakozók és relék gyártására, melyek ciklikus terhelésnek vannak kitéve.

Berágódás (fémek pontszerű összehegedése nyomás hatására) mentessége, szilárdsága és kiváló korrózióállósága okán a berillium rezet széles körben alkalmazzák fúrók gyártására az olaj és gáziparban.

Miniatürizálás

A kis alkatrészméret az egyik legfontosabb tervezési kritériummá vált a telekommunikációs, komputer és elektronikai ipar területén. A vállalatok folyamatosan keresik termékeik, pl. a mobiltelefonok és a számítógépek, méretcsökkentésének módját, ami természetesen nem mehet a teljesítmény rovására. A szilárdság, elektromos- és hővezető-képesség egyedi kombinációja a fenti miniatürizált alkalmazások területén a berillium rezet az elsőszámú alapanyaggá teszi.

Szállítási formák

A leggyakoribb szállítási formák a lemez, szalag, huzal, rúd, cső és kovácsolt termék. Öntvények szintén rendelkezésre állnak.

Költségek

Mivel a berillium réz drága anyagnak számít, csak olyan helyen alkalmazzuk, ahol kiváló tulajdonságai teljes mértékben érvényesülnek. Ilyen esetekben azonban könnyen előfordulhat, hogy a legmagasabb beruházási költségű , de kiváló tulajdonságú anyag az élettartam végén a legolcsóbb választássá válik.

Egészség és biztonság

Az apró berilliumrészecskék belélegzése komoly tüdőproblémát okozhat egyes embereknél, ezért elővigyázatossági intézkedések szükségesek az olvasztás, öntés, gépi megmunkálás és a hegesztés folyamán. Fontos azonban tudni, hogy a használat során a berillium réz ötvözet tökéletesen biztonságos.