Ötvözetek

Ötvözetek

A réz tulajdonságai oly módon változtathatók, hogy megannyi ipari alkalmazás követelményeinek megfeleljenek. Ezt ötvözéssel érhetjük el: a szilárd fémet két vagy több ötvözőanyag alkotja. A rezet egyéb fémekkel ötvözve szinte minden alkalmazási területen használható anyagot létrehozhatunk.

Több mint 400 féle rézötvözet létezik, tulajdonságaik egyedi kombinációjával biztosítva, hogy a legkülönfélébb alkalmazási területek, gyártási folyamatok és környezeti feltételek támasztotta követelményeket kielégítsék.

A tiszta réz a legjobb elektromos- és hővezető az ipari fémek között. A réz egyszerűbben ötvözhető, mint a fémek többsége, valamint az ötvözőanyagok skálája is nagyon széles, a következő ötvözeteket alkotva:

Sárgaréz a gyűjtőneve a réz-cink alapú ötvözeteknek, természetesen az ötvöző anyagoktól függően ezeknek is rendkívül széles skálán változnak a tulajdonságai, mint pl. a szilárdságuk, megmunkálhatóságuk, forgácsolhatóságuk, alakíthatóságuk, kopásállóságuk, keménységük, színük, antimikrobiális hatásuk, elektromos- és hővezető kepeségük valamint korrózióállóságuk.

Bronz a réz ás az ón ötvözete, ónbronznak is nevezzük, és az első ötvözet volt, amit az emberiség használt kb. négyezer évvel ezelőtt. Olyan fontos volt történelmünkben, hogy a bronzkorszakot is erről az ötvözetről nevezték el.

A kupronikkel réz-nikkel ötvözeteket kiváló korrózióállóság jellemzi tengeri környezetben és a biológiai lerakódásokat is gátolja. Nikkel hozzáadásával a rézhez növeljük a szilárdságot és a korrózióállóságot, de a jó alakíthatóság megmarad.

A réz berilliummal alkotott ötvözete a legkeményebb és legnagyobb szilárdságú rézötvözet hőkezelt és hidegalakított formában. Mechanikai tulajdonságai hasonlóak a legnagyobb szilárdságú acélokéhoz, azonban azoknál jobb a korrózióállósága.

Az újezüst (alpakka) a réz, a nikkel és a cink ötvözete, és tulajdonképpen speciális sárgaréznek tekinthetjük. Attraktív ezüstös színe van, ami jelentősen eltér a sárgarezek színvilágától.

Az ónbronzok egyik speciális fajtája az ágyúbronz (angolul „gunmetal”-nak nevezett) ötvözet, amely a réz és ón mellett cinket és ólmot tartalmaz. Legalább 2000 éve használjuk, mindenekelőtt kiemelkedő önthetősége, jó szilárdsága és korrózióállósága okán.