Források

Források

Mennyi réz van?

A réz a természetben előforduló elem. Megtalálható a földkéregben, az óceánokban, tavakban és folyókban, néhol elenyésző, néhol bányászható mennyiségben. Nélkülözhetetlen elem, minden növénynek és állatnak szüksége van rá a megfelelő működéshez. A réz a természetben körülbelül 67/1 000 000 koncentrációban van jelen a földkéregben. Míg a legtöbb bánya 0.2 és 0.8% közötti koncentrációval dolgozik, Közép- és Dél-Afrikában némely érc 5-6% rezet is tartalmazhat.

Az Egyesült Királyság 1950 óta folyó geológiai vizsgálatai szerint mindig is volt átlagosan 40 évre elegendő réztartalék és több mint 200 évig rendelkezésre álló forrás. A legújabb adatok szerint (2013, USGS) az ismert réz tartalék körülbelül 680 millió tonna. A források elérhetősége és a rövid távú ellátási korlátok gyakran az árak emelkedését eredményezik, újabb lelőhelyek feltárására ösztönözve.

A tartalékok olyan lelőhelyek, melyeket már felfedeztek, elemeztek és nyereségesnek ítéltek. Az erőforrás ennél sokkal tágabb fogalom, magába foglalja a tartalékokat, a felfedezett és potenciálisan nyereséges lelőhelyeket, valamint az előzetes geológiai felmérések alapján várható, még felfedezetlen lelőhelyeket. A réz források becslések szerint megközelítik a 3,000 millió tonnát (USGS, 2013), nem számolva a mélytengeri lelőhelyeket és a tenger alatti nagy szulfidokat.

Bár a jelenlegi és jövőbeli kutatások mind növelik a tartalékokat és a forrásokat, nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy jelentős mennyiségű réz forrása a már most is használt réz. Az elhasználódott termékek újrahasznosítása, az úgynevezett “városi bányászat”, az egyik oka annak, hogy ma az EU27 rézszükségletének 41%-át az újrahasznosítás a fedezi.

Európában a legnagyobb ismert lelőhelyek

Oroszországban és Lengyelországban vannak. Bulgáriában, Finnországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban is működnek bányák. 2010-ben az Európai Unió réz termelése összesen 855,316 tonna volt, a világ összetermelésének 5,3%-a.

Európa világelső a réz újrahasznosításában
Az újrahasznosítás szerepe jelentős, mivel napjaink elsődleges reze lesz a holnap újrahasznosított anyaga. Az elmúlt évtizedben az Európai Unió éves réz fogyasztásának 41%-a származott újrahasznosított forrásból. A jövőbeni fejlesztési irányelveknek és technológiáknak továbbra is hozzá kell járulniuk mind az elsődleges bányászott réz, mind a másodlagos, újrahasznosított réz erőforrások hatékonyságához.

A bányászatnak létfontosságú a jövőbeli szükségletekhez igazodnia

A 60-as évek közepétől a finomított réz iránti igény 250%-kal nőtt globális szinten (5 millióról 20 millió tonnára). Annak biztosításához, hogy a társadalom jövőbeli igényeihez elegendő réz legyen elérhető, szükség lesz a visszagyűjtés és újrahasznosítás növelésére, valamint az elsődleges termelésbe (bányászat) történő jelentős beruházásokra.

Befektetés a holnapba: Fejlesztések a bányászatban és az újrahasznosításban.

A technológiának kulcsszerepet kell játszania az új termékek előállításánál felmerülő kihívások megoldásában. A rézipar által igényelt fejlesztések a következőek:

  • növelni a feltárások sikerességi rátáját mind a mélyen a föld alatt fekvő, mind a világ nehezebben megközelíthető helyein.
  • biztonságosabb körülmények biztosítása a nagyobb kihívást jelentő környezetben.
  • az energia- és vízfogyasztás csökkentése.
  • összetettebb ércek feldolgozásának lehetővé tétele (többfajta fémet és nem fémes összetevőket tartalmazó érceknél)

Becslések szerint az 1900 óta gyártott 550 millió tonna réz kétharmada még mindig használatban van, a Fraunhofer Institute által készített (Glöser, 2013) globális készlet- és folyamatmodell alapján.