Esettanulmányok

Esettanulmányok
A réz és a megfizethető napenergia

Nem valószínű, hogy a hagyományos energiaforrások örökké fognak tartani, így nagy a harc a leginkább fenntartható alternatív erőforrások megtalálásáért. A fotovoltaikus (a nap által működtetett) technológia a vártnál sokkal gyorsabban fejlődik, és túlhaladta azt, amire eredetileg számítottak tőle. A napelemek hamar népszerűek lettek, ezáltal olcsóbbak is. A réznek ebben nagy szerepe volt.

Olyan belső jellemzőinek köszönhetően, mint például a jó vezetőképesség, a kiváló megmunkálhatóság, hengerelhetőség, és nagyszerű mechanikai tulajdonságai miatt a réz mindig is jó választás volt a villamos energia napelemekből történő hatékony kinyeréséhez. A viszonylag sűrű, de lágy réz használata előnyös a szilícium cellák törékenységének csökkentésére, és mert a lágy vörösréz gyorsabb teljesítményt és jobb, alacsony folyáshatárt kínál.

Mindezt szem előtt tartva, a gyártók létrehoztak egy új, réz alapú anyagot, ami lehetővé tette a napelemek automatizált tömegtermelését. Az új napelemek csatlakozó szalagja, mint ismert, rendkívül tiszta rezet tartalmaz, amelyet egy kerek drótból laposra hengerelnek, majd bevonják ónnal. A termék legfontosabb előnye az ereje. A PV szalagok lehetővé teszik a vékonyabb ostyák gyártását, csökkentve az elektromos ellenállást, maximálva a teljesítményt, és egy sokkal automatizáltabb gyártási folyamatot eredményezve.

Ez sokkal megfizethetőbbé teszi a tömegtermelést és szélesebb piaci megjelenést enged a megújuló energiát használó technológiáknak. Bár ez nagyobb mennyiségű fenntartható energia termelését jelenti, melyhez alacsonyabb CO2 és üvegházhatást okozó gázkibocsátás párosul, sajnos nem garantálható, hogy a nap gyakrabban süssön.

A réz növeli a légkondicionálás energiahatékonyságát

Eredetileg a meleg éghajlatok nyilvános tereibe tervezték, de a légkondicionáló (AC) rendszerek egyre népszerűbbek lettek az irodákban, a közlekedési eszközökön és a lakásokban is. Ennek eredményeként, ezek a rendszerek is egyre több energiát fogyasztottak. A hűtés-, klíma- és légtechnikai ipar (HVAC) olyan megoldásokat keresett, amelyek sokkal energiatakarékosabbak, kevesebb ózonréteget károsító hűtőközeget igényelnek, és összességükben jóval gazdaságosabbak.

A rézcső tervezés innovációja jelentős teljesítményjavulást eredményezett az AC egységeknél is. Az új csövek mind kisebb átmérőjűek és mikrobarázdák találhatóak a belső falaikon. Ezek a tulajdonságok együttesen javítják a hőátadást a hűtőfolyadék és a cső falai között és az energiahatékonyság javítását eredményezik. A csövekhez kevesebb anyagra van szükség, csökkentik a hűtési költségeket, valamint sokkal nagyobb tervezési rugalmasságot engednek. Míg a fogyasztói egység újratervezésére esztétikai szempontok miatt szükség lehet, az új cső technológia a HVAC iparágban meglévő termelési módszerekkel és berendezésekkel továbbra is kompatibilis marad. Ezek a mikrobarázdás csövek számos ötvözetben állnak rendelkezésre, hogy teljesíteni tudják a piaci igényeket.

A légkondicionáló (AC) rendszerek segítségével kellemesebb az élet nyáron, de ezek a rendszerek ideális táptalajt képeznek a penész és a baktériumok számára. A levegőben lévő részecskék, mint a por, pollen, penész spórák, peronoszpóra és a baktériumok, gyakran bekerülnek a rendszerbe, ami negatív hatással lehet az emberi szervezetre. Legalábbis ez a helyzet a hagyományos alumínium AC rendszereknél. A réznek egyedi antimikrobiális tulajdonsága van, és ha légkondicionáló rendszerek csövezésénél használják, ezen organizmusok növekedését baktériumok esetében 99,99%-al, gombáknál 99.74%-al csökkenti az alumínium bordázattal összehasonlítva. A réz emellett a leginkább energiahatékony, leginkább környezetbarát és a legkönnyebben alkalmazható anyag, mely kiváló korrózióállósággal és újrahasznosíthatósággal rendelkezik.

Míg a beruházási költsége a réznek nagyobb, ez hosszú távon megtérül, figyelembe véve az alacsonyabb karbantartási költségeket, a hosszabb élettartamot és a kisebb energiafelhasználást. Ezen felül olyan közvetett hatásai is vannak, mint az egészségesebb környezet és a fertőzésekből eredő ápolási költségek csökkentése.

A forró nyári napokon és a meleg tájakon, ha hűsítésre vágyik, gondoljon a rézre!

Szerencsére a réz olyan anyag, amely teljesítményvesztés nélkül akárhányszor újrahasznosítható, mivel számos elektronikus eszközök nélküle nem létezhetne – legalábbis a jelenlegi formájában.