Érdekességek a rézről

1.

A réz neve a rómaiaktól származik. Mivel a régi időkben a legtöbb réz Ciprusról származott, “aes Cyprium”-nak, azaz ciprusi ércnek hívták. A szó később “Cuprum”-ra módosult, ebből ered a mai angol „copper” szó is.

2.

Az egyiptomiak a hieroglifák közül az „ankh” szimbólumot használták a réz jelölésére. Ez egyben az örök életet is jelképezi.

3.

A régészek szerint rézből készült vízvezetéket az ókori Egyiptomban használtak először i.e. 2750-ben. A Berlini Állami Múzeumban található egy lelet, ami az Abusirban lévő Sahure piramis melletti templomból származik. Az a tény, hogy ez a réz csővezeték a templom rossz állapota ellenére még mindig viszonylag ép, megmutatja, hogy a rézcső milyen tartós csőszerelési alapanyag.

4.

A tiszta arany olyan puha, hogy a kezünkkel is tudjuk alakítani, ezért a legtöbb arany ékszer valójában olyan ötvözet, ami arany, ezüst és réz keverékét tartalmazza. Európában a 19. századig tilos volt az aranyat az ezüstön és a rézen kívül bármely más fémmel ötvözni. Még a 24 karátos arany is tartalmaz valamennyi rezet.

5.

New York-i Szabadság-szobor több mint 80 tonna rézből készült, mely a norvég Stavangerhez közeli Karmoy szigetről, Visnes réz bányáiból származott és francia mesterek készítették. A réz kézenfekvő választás volt: bírta a hosszú utat Franciaországból Amerikába és ellenállt az anyagot ostromló sós tengervíznek. A szobrot természetes, zöld patinarétege 1886 óta védi a korróziótól.

6.

Egy átlagos autó kb. 22,5 kg rezet tartalmaz. Elektromos és elektronikai réz összetevők nélkül nem lennének intelligens motorok és sebességváltó-irányítás vagy kiterjedt érzékelő és tájékoztató rendszerek. A modern autók egyre bonyolultabb és hatékonyabb elektromos rendszerei egyre több és több elektromos áramot igényelnek és ezzel együtt egyre több rezet.

7.

Az Izraelben talált híres Holt-tengeri tekercsek közül az egyiket törékeny pergamen helyett rézre írták. A tekercs nem vallásos szövegeket tartalmaz, hanem egy megkeresendő kincsre utal.

8.

Nagymamáink lekváros bödönjétől a legjobb éttermek Michelin-csillagos séfjeinek serpenyőjéig a rézedények utolérhetetlenek. Miért? Mert a réz az összes konyhai edényekhez használt anyagnál jobb hővezető, állandó, egyenletes hőmérsékletet biztosít csekély hőtehetetlenséggel.

9.

A réz kiváló vezetőképessége miatt rendkívül hasznos az orvostudományban. A réz bevonatú sebész szike vezeti az elektromosságot, így a penge felmelegszik, és voltaképpen kiégeti önmagát. Ez különösen fontos az operáció során a vérzés szabályozásakor és a sérült szövetek eltávolításánál.

10.

A rézből és rézötvözetekből készült eszközök nem vetnek szikrát, ezért olyan tűz- és robbanásveszélyes területeken is használják, ahol a szikrák lángra gyújthatnák az illékony anyagokat, vegyszereket vagy gázokat. Ezek a szikramentes rézötvözet eszközök emellett nem mágnesezhetőek és korrózióállóak is.

11.

Évente rengeteg házat ér villámcsapás a világon. A rezet régóta használják a házakat védő villámhárítókban. Nincs másra szükség, csak réz földelésre.

12.

A réz kivételes korrózióállósága felbecsülhetetlen a zord környezetben. Ez az oka annak, hogy a hosszú távú nukleáris hulladékkezelésében vezető Svédországban úgy határoztak, hogy a használt nukleáris üzemanyagot öt centiméter falvastagságú új, oxigénmentes réz dobozokban tárolják biztonságosan. Ezeknek a dobozoknak százezer évet kell kibírniuk hatékonyan, de várhatóan ötször ennyi ideig kitartanak majd.

13.

A réz egyik leglátványosabb és legfuturisztikusabb alkalmazása a világ legnagyobb részecskegyorsítójában, svájci CERN-ben van, ahol a szupravezetők mátrixában használják.

14.

Az elektronikai eszközök nyomtatott áramköreinek gyártása általában egy réz lemez és egy rugalmas film laminálásával kezdődik, amelyről azután lemarják a réz nagy részét, hogy csak vékony, folytonos réz vonalak maradjanak, melyek vezetik az áramot. A legújabb tintasugaras eljárással közvetlenül nyomtatják a vékony réz vonalakat a lapkára, így csökkentve a veszteséget és olcsóbbá téve a gyártást.

15.

A rodoszi kolosszus a világ hét csodájának egyike, az i.e. harmadik században épült, háborúban elkobzott bronz eszközökből. Amikor mintegy 50 évvel később a szobrot elpusztította egy földrengés, a bronzot összegyűjtötték, és hulladékként értékesítették – ez a réz újrahasznosításának egyik korai példája!

16.

A 16. század elejétől kezdve az európai művészek gyakran festettek réz lapokra. Ezen művészek közé tartozik minden idők néhány leghíresebb festője: Leonardo da Vinci, Jan Brueghel, El Greco és Rembrandt. Úgy gondolták, hogy a réz sima, tartós felület biztosít, ami jól megtartja a festéket, és csodálatos hatást eredményez.

17.

Minden nagy sebességű vonatnak körülbelül 20 tonna, réz anyagú alkatrésze van, nagy részük a feszültségváltóknál és a meghajtó motorokban. A nagy sebességű vonatok áramszedőiben hatalmas energia halad át az áramot adó felső bekötési rendszerből. Speciális rézötvözeteket fejlesztettek ki, hogy a megfelelő kapcsolat fenntartható legyen, ahogy a vonatok sebessége egyre növekszik.

18.

Az Északi- és a Balti-tenger legnagyobb tengeri szélerőművei 30 tonna rezet tartalmaznak turbinánként a generátoraikban. Minden egyes tonna réz előállításával kevesebb, mint egy tonnával kevesebb a CO2 kibocsátás. Egy év leforgása alatt a szélturbinában található 1 tonna réz a gyártása alatt kibocsátott CO2 mennyiség 150-szeresét takarítja meg.

19.

A tűzijáték színe attól függ, hogy milyen anyagot tartalmaz, és a kék színt a réz okozza. Különböző vegyi anyagokkal és apró szemcsékké őrölt fémekkel bármilyen szín létrehozható. Amikor a tűzijáték felrobban, a fém részecskék oxidálódni kezdenek, és létrehozzák a felizzáshoz szükséges hőt, végül fényt és a színt bocsátanak ki.”

20.

Becslések szerint a valaha kibányászott réz legalább 80%-át még mindig használják vagy felhasználásra vár. Többszöri újrahasznosítás után még mindig jelen vannak a mai modern eszközökben. A réz azon képessége, hogy a teljesítményében történő veszteség nélkül akárhányszor újrahasznosítható, fontos fenntarthatósági érték. Ma az európai réz kereslet mintegy 40%-a újrahasznosított anyagból teljesül.

21.

A 19. században az áruszállító vitorlás hajóknak, melyek pl. gyapjút vagy teát szállítottak Európa és a Távol-Kelet között, rézzel vonták be a hajótestüket. Ezt a gyakorlatot a 18. században a Brit Királyi Haditengerészet vezette be a tengeri rárakódások minimalizálására, melyek csökkentették volna az óceánokon át közlekedő hajók sebességét. Ma, réz ötvözetek védik a halgazdaságokat, tengeri fúrótornyokat, hajótesteket, tengervizes vezetéket és sótalanító berendezéseket.

22.

A 18. században John Harrison órásmester alkotta meg a tengeri kronométert, ami a hosszúsági fokok pontos meghatározására volt alkalmas. Ez az újítás nem lett volna lehetséges a széles körben alkalmazott két rézötvözet, a sárgaréz és ón-bronz nélkül.

23.

Egykor rezet használtak a dinárhoz, ma az euróhoz használják. Az euró különböző rézötvözeteket tartalmaz, többek között a Nordic aranyat, amit speciálisan ehhez az új pénznemhez fejlesztettek ki. A történelem folyamán a réz megelőzte az aranyat és az ezüstöt, és az érmékhez leggyakrabban használt fémmé vált.

24.

A mágneses mező új világrekordját 91,4 Tesla értékkel 2011. június 22-én állították fel a dresden-rossendorfi Helmholtz Központban, Németországban. A speciálisan erre a célra épült dupla tekercselésű rézhuzal súlya 200 kg, és akkora, mint egy kuka.

25.

Hogy természetes tulajdonságait erősítsék, a tiszta rezet más fémekkel, például cinkkel, ónnal, nikkellel, alumíniummal, arannyal, ezüsttel és a mangánnal ötvözik. A civilizáció kezdetétől használt rézötvözeteket ma is gyakran alkalmazzák. A két legismertebb ötvözet a bronz (réz és ón keveréke) és a sárgaréz (réz és cink keveréke).

26

A réz a vassal és a cinkkel együtt az ásványi anyagok olyan hármasát alkotja, mely elengedhetetlen a jó közérzethez. A testi egészséghez a réz létfontosságú anyag a magzati fejlődéstől egészen az öregkorig. Szükségünk van rézre a vérerek képződéséhez, az egészséges szívhez, az egyes testrészeket összekötő kollagén és kötőszövetek stabilizálásához. Szintén szükséges az agyi fejlődéséhez, és az agyban lévő idegsejtek közötti hatékony kapcsolathoz, valamint az egészséges csontokhoz és fogakhoz.

27.

A rézhiány elkerüléséhez a kiegyensúlyozott étrend részeként körülbelül 1 mg réz elfogyasztása ajánlott naponta. Néhány élelmiszer különösen gazdag rézben, beleértve a legtöbb diófélét, magvakat, csicseriborsót, a májat és az osztrigát. A természetes élelmiszerek, mint a gabonafélék, a hús és a hal általában elegendő rezet tartalmaznak ahhoz, hogy akár a szükséges réz bevitel 50%-át fedezzék. Emellett van néhány meglepő és örömteli rézforrás is, mint például a kakaó és a csokoládé, tudományos érvet biztosítva a csokoládéevés mellett.

28.

Tudományos vizsgálatok igazolták a réz antimikrobiális hatékonyságát a legveszélyesebb baktériumok, gombák és vírusok ellen, mely a réznek jelentős szerepet ad számos különböző alkalmazási területen az egészségügytől kezdve az élelmiszer-feldolgozáson át a légkondicionálásig vagy a tömegközlekedésig.

29.

Az ivóvízrendszerek vizsgálatai megerősítették, hogy rézcsövek csökkentik a biofilmet (a mikroorganizmusokból képződő réteg a vízvezetékek belsejében), és a baktériumok, pl. a Legionella kialakulását és növekedését.

30

A mikrobákat csak a 19. században fedezték fel, de a réz higiéniai tulajdonságait jól ismertek a tapasztalatok és a hagyományok útján. Az egyiptomiak, görögök, rómaiak és az aztékok használtak réz vegyületeket a betegségek kezelésére és a jó higiéniáért. Egyiptomban a rezet az ivóvíz és sebek a sterilizálására használták. Hippokratész a nyílt sebeket és a bőrirritációt ápolta rézzel. A rómaiak a réz számos gyógyászati ​​felhasználását jegyezték fel különböző betegségeknél. Az aztékok a torokfájást kezelték vele, míg Perzsiában és Indiában kelések, szem-fertőzések és nemi betegségek gyógyítására használták.