Pénzverés

Pénzverés

A réz az időt kezdete óta kulcsszerepet játszott a pénzverés eljárásában.

Az első pénzérmék rézből és aranyból készültek az ókori Görögországban. Azért ezekre a nemesfémekre esett az ókoriak választása, mert természetben előforduló nyersanyagok, tisztán kinyerhetők, és mindemellett korrózióállók.

Manapság is alkalmazzák a pénzverésben a rezet és ötvözeteit: az Euro pénzérme verésnek is réz az alapanyaga.

A réz és ötvözetei tökéletesen alkalmasak pénzérmék készítésére, ugyanis könnyen megmunkálhatók, és rendkívüli módon ellenállók mind a kopással, mind pedig az ütésekkel szemben. Ezek a tulajdonságok nélkülözhetetlenek olyan használati tárgyak esetén, amelyek folyamatosan kézről kézre járnak.

A korrózióval szembeni ellenálló képességük is figyelemreméltó: számtalan ókori rézből készült eszköz (többek között pénzérmék is) maradt fenn változatlanul az utókornak. Ezek az eszközök és szerszámok az időjárás viszontagságaival szemben is megőrizték formájukat, sőt a tengervíz alá süllyedve sem módosultak.

A rézötvözetek, mindamellett hogy maradéktalanul újrahasznosíthatók, különböző színárnyalatokat öltenek attól függően, hogy milyen százalékban tartalmaz az adott ötvözet rezet. Példaként említhető az aranysárga színű 10, 20 és 50 Euró centes érme, amely 89%-ban réztartalmú.

Még egy fontos szempont, ami a réz mellett szól, az egészségügyi előnyei. A kézről kézre adogatott érmék betegségeket terjeszthetnek, de a réz antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően megakadályozza a kórokozók szaporodását az érmék felszínén. Kizárólag az 1,2 és 5 centes érmék készültek acélból, de rézborítással látták el őket, éppen a fertőzések elkerülése céljából.

Végül, de nem utolsó sorban, nagyon fontos, hogy tökéletes elektromos és mágneses tulajdonságú anyagból készüljenek az érmék, hogy az automata gépek is felismerjék. Nikkellel ötvözve a rézötvözet mágneses permeabilitása megváltozik, míg a 10, 20 és 50 centes érme elektromos vezetőképessége csak egy heted része annak mintha tiszta rézből lennének.

Érme és tartalma

 10, 20 és 50 cent CuAl5Zn5Sn1
 1 és 2 euro CuNi25
CuNi25  CuZn20Ni5

GYIK

Honnan származik a réz?

A réz ércből finomított, ami természetes elemként megtalálható a földkéregben szerte a világon. Az öt legnagyobb rézkitermelő ország: Chile, Egyesült Államok, Peru, Ausztrália és Oroszország.

Különbözik-e a sárgaréz és a bronz?

Igen. A sárgaréz a réz és cink ötvözete, amely erős, korrózióálló és hevítés nélkül is könnyen megmunkálható. A bronz réz, ón és foszfor ötvözete, keményebb, mint a sárgaréz, és szilárdsága anyagfáradással szembeni ellenállással, megmunkálhatósággal és kopásállósággal párosul. Úgy a sárgaréz, mint a bronz különböző színekben és felületképzéssel hozzáférhető.

Mi a réz?

A réz nélkülözhetetlen eleme mind a növények, mind pedig az állatok életben maradásának. A réz egy ipari fém is, amelynek kiváló az elektromos- és hővezető-képessége, egyszerűen megmunkálható, egyéb fémekkel ötvözve műszaki alkalmazhatósága szinte korlátlan. Ez teszi fontos anyaggá a fogyasztási cikkek és az ipari alkalmazások széles körében.

Mik a rézötvözetek?

Az ötvözet megalkotása a fém egy vagy több elemmel való elegyítésével történik. Az ötvözéssel elérhető, hogy az ötvözet végső tulajdonságai eltérőek (jobbak) lesznek, mint az azt alkotó egyes tiszta elemeké. A réz és a hozzáadott elemek arányának meghatározása azon múlik, hogy milyen tulajdonságokra van szükség a végső rézötvözetnél. A sárgaréz és a bronz a legelterjedtebb rézötvözet.

Újrahasznosítható-e a réz?

A réz azon kevés fémek közé tartozik, amelyek veszteség nélkül számtalanszor újrahasznosíthatók. 2008-ban a világ rézszükségletének 35%-a újrahasznosított anyagból lett fedezve, és becslések szerint a valaha kibányászott réz jelentős része napjainkig használatban van. Az újrahasznosított réz mintegy fele származik építési és fogyasztási cikk hulladékból, mint az elektromos kábelek, a csőanyag, a forgalomból kivont járművek, elektronikai és villamos berendezések. A maradék új hulladék, mely a teljes finomítási értékláncból származik. A fennmaradó rész a gyártási folyamatok hulladék-újrahasznosításának eredménye.

Kapcsolódó kiadványok

A réz az emberi civilizáció meghatározó anyaga. A modern életvitelhez nélkülözhetetlen, elektromosságot és tiszta vizet szállít otthonainkba és városainkba, hozzájárul a fenntartható fejlődéshez. Mindezeken túl az élethez is nélkülözhetetlen.