Művészet

Művészet

Sokoldalú, jól formálható, megmunkálható és gyönyörű: a réz évszázadok óta a művészek ihletforrása.

Köszönhetően összetéveszthetetlen szépségének és kiemelkedő sokoldalúságának a réz évszázadok óta a művészek inspirálója és kedvelt anyaga.

A réz színe igen széles skálán mozog, ez eredeti ragyogó vöröses színe- a környezet tényezők hatására- barnásvörössé, egyre mélyebb barnává majd élénk patinazölddé válik. Különböző eljárásokkal már bármelyik fázis állandósítható az igénynek megfelelően. Bizonyos kémiai anyagokkal szivárványhatás, és sok másféle textúra is elérhető, növelve ezzel az alkalmazási területek lehetőségeit.

Más fémekkel ötvözve a réz sokoldalúsága szinte határtalan a művészi világban. A bronz, a sárgaréz a művészek számára szabad utat nyit alkotói elképzeléseik és vágyaik megvalósításában. Számtalan alak és forma alkotható egy-egy rézötvözet alkalmazásával.

GYIK

Honnan származik a réz?

A réz ércből finomított, ami természetes elemként megtalálható a földkéregben szerte a világon. Az öt legnagyobb rézkitermelő ország: Chile, Egyesült Államok, Peru, Ausztrália és Oroszország.

Különbözik-e a sárgaréz és a bronz?

Igen. A sárgaréz a réz és cink ötvözete, amely erős, korrózióálló és hevítés nélkül is könnyen megmunkálható. A bronz réz, ón és foszfor ötvözete, keményebb, mint a sárgaréz, és szilárdsága anyagfáradással szembeni ellenállással, megmunkálhatósággal és kopásállósággal párosul. Úgy a sárgaréz, mint a bronz különböző színekben és felületképzéssel hozzáférhető.

Mi a réz?

A réz nélkülözhetetlen eleme mind a növények, mind pedig az állatok életben maradásának. A réz egy ipari fém is, amelynek kiváló az elektromos- és hővezető-képessége, egyszerűen megmunkálható, egyéb fémekkel ötvözve műszaki alkalmazhatósága szinte korlátlan. Ez teszi fontos anyaggá a fogyasztási cikkek és az ipari alkalmazások széles körében.

Mik a rézötvözetek?

Az ötvözet megalkotása a fém egy vagy több elemmel való elegyítésével történik. Az ötvözéssel elérhető, hogy az ötvözet végső tulajdonságai eltérőek (jobbak) lesznek, mint az azt alkotó egyes tiszta elemeké. A réz és a hozzáadott elemek arányának meghatározása azon múlik, hogy milyen tulajdonságokra van szükség a végső rézötvözetnél. A sárgaréz és a bronz a legelterjedtebb rézötvözet.

Újrahasznosítható-e a réz?

A réz azon kevés fémek közé tartozik, amelyek veszteség nélkül számtalanszor újrahasznosíthatók. 2008-ban a világ rézszükségletének 35%-a újrahasznosított anyagból lett fedezve, és becslések szerint a valaha kibányászott réz jelentős része napjainkig használatban van. Az újrahasznosított réz mintegy fele származik építési és fogyasztási cikk hulladékból, mint az elektromos kábelek, a csőanyag, a forgalomból kivont járművek, elektronikai és villamos berendezések. A maradék új hulladék, mely a teljes finomítási értékláncból származik. A fennmaradó rész a gyártási folyamatok hulladék-újrahasznosításának eredménye.

A tematikus weboldal a réz és ötvözeteinek alkalmazását mutatja be a művészet és design területén – ötleteket adhat és inspirálhatja azokat, akik szeretnének ezzel a páratlan vörös fémmel dolgozni.