Mezőgazdaság és gazdálkodás

Mezőgazdaság és gazdálkodás

A réz nélkülözhetetlen a növények és állatok egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez.

A réz létfontosságú nyomelem

A réz nélkülözhetetlen mikro tápanyag minden elő szövet és szervezet számára, fontos a növények és állatok egészséges fejlődéséhez. A talajminőséget javító, réztartalmú trágyák jelentős szerepet játszanak a mezőgazdaságban, pótolják a növények és haszonállatok rézhiányát, ezzel elősegítve a bőséges terméshozamot.

Nyomelem az állatok számára
Az állati szervezetben a réz segíti a vasatom beépülését a porfirinvázba, ezzel biztosítva a hemoglobinformálást. A rézhiány az állati szövetekben kétféle módon jelenik meg. Egyszerűbb esetben normális rézhiány lép fel, melyet a nyomelem hiánya okoz a táplálékban. Összetettebb, azaz komplex hiányról akkor beszélünk, amikor a bevitt tápanyag ugyan megfelelő mennyiségű rezet tartalmaz, de más tényezők miatt nem szívódik fel és épül be a szervezetbe. Egy kiváló példa erre a molibdén molekula, melynek többlete felhasználja a szervezet réztartalékát, így rézhiány alakul ki s testben, ami kizárólag további rézbevitellel pótolható.

Növényi nyomelem
A kérdés, hogy milyen módon is tudnánk két cső kukoricát termeszteni ott, ahol eddig csak egy volt, mai napig foglalkoztatja a növénytermesztőket. A réz javítja a termékenységet, növelve ezzel a takarmány mennyiségét, így a mezőgazdaság teljesítőképessége lépést tud tartani az egyre növekvő népességgel. Nagyjából száz évvel ezelőttig, a növénytermesztők meg voltak győződve arról, hogy a terméshozamot csupán a három fő tápanyag befolyásolja: nitrogén, foszfor és kálium. Később azonban rájöttek, miután már több analitikus vizsgálat is rendelkezésükre állt a kutatóknak, hogy ezen tápanyagok mellett további nélkülözhetetlen nyomelemek is jelentős szerepet játszanak a növények normális növekedésében. Bármelyik ilyen nyomelem hiánya limitáló tényezőként hat a termesztésre.