Légkondicionálás

A rézcső gazdaságos és természetbarát

A légkondicionáló – és hűtőberendezések piaca a réz növekvő és egyre fontosabb alkalmazási területe.
Évek óta használják a rézcsöveket a hőcserélők minden típusánál. A piac követelményeinek és szabványainak megfelelően innovatív megoldásokkal a rézipar teljes mértékben átalakította a hagyományos hőcserélőket egy természetbarát, nyersanyag- és költségkímélő egységgé.

A kis átmérőjű rézcsövek lehetővé teszik a még kompaktabb és még hatékonyabb hőcserélő egységek alkalmazását, ezzel csökkentve a nagy teljesítményű légkondicionáló- és hűtőrendszerek költségeit.

A rézcsövet alkalmazó, bevált és költséghatékony gyártási folyamatoknak és jól ismert szerelési technikáknak köszönhetően, a gyártók már jelenleg is olyan kereskedelmi- és lakóépületekben egyaránt használt légkondicionáló rendszereket és hűtőberendezéseket készítenek, melyekben a kis átmérőjű, MicroGroove (mikrobarázdált) rézcsövet használják.

Előnyei:

  • költségkímélő gyártás és szerelés
  • kisebb méret és tömeg, alacsonyabb anyagköltség
  • nagyobb hőátadási együttható
  • új hűtőközegek is alkalmazhatók
  • megfelelő új hűtőközegek gyártására
  • általános és átfogó rendszerköltség- csökkenés

GYIK

Honnan származik a réz?

A réz ércből finomított, ami természetes elemként megtalálható a földkéregben szerte a világon. Az öt legnagyobb rézkitermelő ország: Chile, Egyesült Államok, Peru, Ausztrália és Oroszország.

Különbözik-e a sárgaréz és a bronz?

Igen. A sárgaréz a réz és cink ötvözete, amely erős, korrózióálló és hevítés nélkül is könnyen megmunkálható. A bronz réz, ón és foszfor ötvözete, keményebb, mint a sárgaréz, és szilárdsága anyagfáradással szembeni ellenállással, megmunkálhatósággal és kopásállósággal párosul. Úgy a sárgaréz, mint a bronz különböző színekben és felületképzéssel hozzáférhető.

Mi a réz?

A réz nélkülözhetetlen eleme mind a növények, mind pedig az állatok életben maradásának. A réz egy ipari fém is, amelynek kiváló az elektromos- és hővezető-képessége, egyszerűen megmunkálható, egyéb fémekkel ötvözve műszaki alkalmazhatósága szinte korlátlan. Ez teszi fontos anyaggá a fogyasztási cikkek és az ipari alkalmazások széles körében.

Mik a rézötvözetek?

Az ötvözet megalkotása a fém egy vagy több elemmel való elegyítésével történik. Az ötvözéssel elérhető, hogy az ötvözet végső tulajdonságai eltérőek (jobbak) lesznek, mint az azt alkotó egyes tiszta elemeké. A réz és a hozzáadott elemek arányának meghatározása azon múlik, hogy milyen tulajdonságokra van szükség a végső rézötvözetnél. A sárgaréz és a bronz a legelterjedtebb rézötvözet.

Újrahasznosítható-e a réz?

A réz azon kevés fémek közé tartozik, amelyek veszteség nélkül számtalanszor újrahasznosíthatók. 2008-ban a világ rézszükségletének 35%-a újrahasznosított anyagból lett fedezve, és becslések szerint a valaha kibányászott réz jelentős része napjainkig használatban van. Az újrahasznosított réz mintegy fele származik építési és fogyasztási cikk hulladékból, mint az elektromos kábelek, a csőanyag, a forgalomból kivont járművek, elektronikai és villamos berendezések. A maradék új hulladék, mely a teljes finomítási értékláncból származik. A fennmaradó rész a gyártási folyamatok hulladék-újrahasznosításának eredménye.

Kapcsolódó kiadványok

Múlt, jelen és jövő az épületgépészetben címmel országos kiállítás-sorozatot rendeztek a városligeti Közlekedési Múzeumban, melyet a Magyar Rézpiaci Központ is támogatott. A rendezvénysorozaton elhangzott előadásunk anyaga itt tölthető le.