Építészet

Építészet

Az építészek inspirálása, a réz értékei, hozzájárulása az építőipar fenntarthatóságához.

A rézborítású épületek megőrzik páratlan szépségüket évtizedeken, sőt évszázadokon át.

Számtalan történelmi jelentőségű épület, kastély és templom rézborítása igazolja egész Európa területén, hogy a réz nemcsak páratlanul gyönyörű, de időtálló is.

A réz egyben a kortárs építészet kedvelt anyaga is, hiszen tökéletesen alkalmazható az általánosan elterjedt építkezési anyagokkal, mint a tégla, fa, kő és üveg, legyen szó hagyományos vagy modern épületről. A réz azonban eleget tesz a modern világ korszerű elvárásainak is, hiszen újrahasznosítható és fenntartható. A jelenlegi törvényhozói keretrendszer alapján a réztermékek gyártása és használata a környezetre és Európa polgáraira nézve is biztonságos, ahol ráadásul rézigény 45%-át újrahasznosított nyersanyagból fedezzük.

A réz szemrevaló, ízléses és egyedi: nincs más fém, az aranyat leszámítva, ami ilyen színvilággal ékeskedhet. A környezet viszontagságainak (nedvesség, levegő összetevői) kitéve kivételes színskálán változtatja megjelenését, a fényes vörös felületen egyre sötétedő barna színátmeneten keresztül fejlődik ki a zöld patinaréteg. Napjainkban neves gyártók termékkínálatában már rendelkezésre állnak előoxidált és előpatinázott felületű rézlemezek is, melyek könnyű megmunkálhatóságuknak és formai sokszínűségüknek (lemez, szalag, perforált lemez, háló, terpesztett háló) köszönhetően az építészek egyik kedvenc anyagává váltak.

A rézötvözetek is meghódították a modern építészet egész területét az utóbbi néhány évtizedben, a bronz, a sárgaréz és a réz-alumínium (aranyszínű ötvözet) egyre elterjedtebb anyagai az építészetnek. Leginkább épülethomlokzatok borítására használják ezeket az ötvözeteket, ugyanis utánozhatatlan külsőt biztosítanak az épületnek, és egyben időtállók.

A réz a rézötvözetekkel karöltve egy egész életre szólnak (élettartamuk 100 év fölötti), nem mindennapi színükkel és különleges formáikkal, textúrájukkal egy természetes, 100%-ban újrahasznosítható megoldást jelentenek a 21. század építészetében.

A Copper Architecture Forum magazin az “Európai réz az építészetben kampány” részét képezi. Megjelenik évente kétszer, alkalmanként 25 000 példányban.

A réz szépségének, színeinek és hosszú élettartamának köszönhetően az építészeket inspirálja és mámorító tervezési szabadságot nyújt. A Copper Concept weboldalon több száz referenciaépületet mutatunk be, melyeken rezet vagy ötvözeteit használták homlokzatokon, tetőkön, kiegészítőkön, díszítőelemként kültéren vagy beltéren. Látogassa meg oldalunkat, és fedezze fel a réz páratlan tulajdonságainak tárházát!

GYIK

Honnan származik a réz?

A réz ércből finomított, ami természetes elemként megtalálható a földkéregben szerte a világon. Az öt legnagyobb rézkitermelő ország: Chile, Egyesült Államok, Peru, Ausztrália és Oroszország.

Különbözik-e a sárgaréz és a bronz?

Igen. A sárgaréz a réz és cink ötvözete, amely erős, korrózióálló és hevítés nélkül is könnyen megmunkálható. A bronz réz, ón és foszfor ötvözete, keményebb, mint a sárgaréz, és szilárdsága anyagfáradással szembeni ellenállással, megmunkálhatósággal és kopásállósággal párosul. Úgy a sárgaréz, mint a bronz különböző színekben és felületképzéssel hozzáférhető.

Mi a réz?

A réz nélkülözhetetlen eleme mind a növények, mind pedig az állatok életben maradásának. A réz egy ipari fém is, amelynek kiváló az elektromos- és hővezető-képessége, egyszerűen megmunkálható, egyéb fémekkel ötvözve műszaki alkalmazhatósága szinte korlátlan. Ez teszi fontos anyaggá a fogyasztási cikkek és az ipari alkalmazások széles körében.

Mik a rézötvözetek?

Az ötvözet megalkotása a fém egy vagy több elemmel való elegyítésével történik. Az ötvözéssel elérhető, hogy az ötvözet végső tulajdonságai eltérőek (jobbak) lesznek, mint az azt alkotó egyes tiszta elemeké. A réz és a hozzáadott elemek arányának meghatározása azon múlik, hogy milyen tulajdonságokra van szükség a végső rézötvözetnél. A sárgaréz és a bronz a legelterjedtebb rézötvözet.

Újrahasznosítható-e a réz?

A réz azon kevés fémek közé tartozik, amelyek veszteség nélkül számtalanszor újrahasznosíthatók. 2008-ban a világ rézszükségletének 35%-a újrahasznosított anyagból lett fedezve, és becslések szerint a valaha kibányászott réz jelentős része napjainkig használatban van. Az újrahasznosított réz mintegy fele származik építési és fogyasztási cikk hulladékból, mint az elektromos kábelek, a csőanyag, a forgalomból kivont járművek, elektronikai és villamos berendezések. A maradék új hulladék, mely a teljes finomítási értékláncból származik. A fennmaradó rész a gyártási folyamatok hulladék-újrahasznosításának eredménye.

Kapcsolódó kiadványok

Múlt, jelen és jövő az épületgépészetben címmel országos kiállítás-sorozatot rendeztek a városligeti Közlekedési Múzeumban, melyet a Magyar Rézpiaci Központ is támogatott. A rendezvénysorozaton elhangzott előadásunk anyaga itt tölthető le.

A réz az emberi civilizáció meghatározó anyaga. A modern életvitelhez nélkülözhetetlen, elektromosságot és tiszta vizet szállít otthonainkba és városainkba, hozzájárul a fenntartható fejlődéshez. Mindezeken túl az élethez is nélkülözhetetlen.