Energia és megújuló energiaforrások

Energia és megújuló energiaforrások

Mivel a réz kiváló hő- és elektromos vezető, így nem meglepő, hogy jelenleg a rézfelhasználás 60%- a is ilyen céllal történik.

Elektromosság és energia

A réz leggyakoribb alkalmazási területe a hő- és elektromos áram vezetése, hiszen ezen tulajdonságaival kiemelkedik a többi fém közül, kivéve a nemesfémeket.

A rezet használjuk kis- közép- és nagyfeszültségű hálózatban egyaránt, és a réz vezetőképessége számít standardnak, tehát minden más vezetőt ehhez a vörös fémhez hasonlítanak.

Az bliszterréz 96-99%-os tisztaságú, de még ennél tisztább forma is elérhető ún. elektrolízissel. Szilárdsága, alakíthatósága, tartós igénybevételi szilárdsága és korrózióval szembeni ellenálló képessége egyedi kombinációjának köszönhetően ez a színesfém számít a legbiztonságosabb választásnak épületeken belüli vezetékezéshez. Mivel kulcsfontosságú eleme az energiatakarékos, nagy hatékonyságú motoroknak és transzformátoroknak, így számos alkalmazásban használatos az iparban, közlekedési eszközökben és háztartási eszközökben egyaránt.

Kábelek és vezetékek
A réz vezetőképessége nagyjából kétszerese az alumíniuménak, ezért a réz az igazán tökéletes választás a legnagyobb energia-hatékonyságú alkalmazásokban.

Már hosszú ideje a réz az elektromos áramvezetés és a telekommunikációs vezetékek legnépszerűbb anyaga. Kiváló vezetőképessége és alakíthatósága okán a gyártás során egyszerűen előállíthatók a legpontosabb, legkisebb tűréssel rendelkező keresztmetszetek, forrasztással gazdaságosan és tartósan köthető. Tökéletesen kompatibilis bármilyen modern szigetelőanyaggal, de mivel kitűnően ellenáll az oxidációnak, ezért csupasz vezetékként is alkalmazható bármilyen felületvédelem nélkül.

A tekercsek vezetékeit lakkozással vagy zománcozással szigetelik, míg az áramvezető kábeleket polimer alapú szigeteléssel. Lakkozás esetén szorosan illeszthetjük a tekercs menetét, így a legnagyobb hatékonyságot érhetjük el a motorok és a transzformátorok esetén.

Elosztósínek
Az elosztósínek robusztus vezetők, és elektromos elosztóként funkcionálnak, az egy forrásból származó áramot több fogyasztó felé osztják. Köszönhetően kiváló vezetőképességének, szilárdságának, köthetőségének, alakíthatóságának és oxidáció mentességének, az elosztósínek ideális anyaga a réz. A nagy vezetőképességű rézbugákat melegen szabályos keresztmetszetűvé extrudálják, majd húzással a szükséges méretre alakítják.

Transzformátor- és motortekercsek
A transzformátorok tekercseinél használt rezet huzalként gyártják a kisebb termékek, és szalagként a nagyobbak esetében. Kisebb termékek esetén, például mágnestekercsek, fontos, hogy a huzal egyszerre legyen erős, hogy ne szakadjon el tekercselés közben, de közben hajlékony is, hogy a tekercselés megfelelően szoros lehessen. A szalagtermékek felületi minősége megfelelő kell, hogy legyen, hogy a szigetelő zománc ne töredezzen feszültség alatt. A megfelelő nyújthatóság elengedhetetlen a formázásnál, a szilárdság pedig az esetleges rövidzárlat során fellépő magas elektro-mechanikus feszültségek elviselésére. A motorban használt tekercseknél ugyanazok a kritériumok és elvárások, mint a transzformátorokéban, csupán annyival nagyobb a követelmény, hogy még a mechanikai rezgésekkel és a centrifugális erővel szemben is ellenállónak kell lennie az adott munkahőmérsékleten.

Ugyan ezen a területen relatíve kevés a tonnában mért rézfelhasználás, de a réz létfontosságú szerepet tölt be számos apró, high-tech alkalmazás terén. Rezet, illetve rézötvözeteket használnak a nyomtatott áramköröknél és az elektronikai csatlakozásoknál. Mindemellett a távközlés régóta használ rezet, sőt, egyre elterjedtebb anyaga az IT alkalmazásoknak is, mikrochipek gyártásához és félvezető alkalmazásokban használják. A réz hűtőbordák vezetik el a hőt a magas frekvenciájú mikroprocesszoroktól.

Hőcserélők

Kiváló hővezető képességének köszönhetően a réz szinte minden típusú hőcserélő gyártásának ideális alapanyaga. Egyszerűen gyártható és köthető, kiváló a korrózióállósága. A rezet a legkülönbözőbb módokon használják hűtő- és fűtőrendszerek kialakításánál. Tömeggyártásban készülnek rézből a hő sugárzására használt termékek, csövek a hűtőközegek szállítására, felületek a nap energiájának begyűjtésére. Hőszivattyúk alkotóelemeként vagy fűtéscsöveként is kiválóan teljesít, hűtőbordák alapanyagaként energiát ad át vagy vesz el a levegőből, vagy hővezetőként az egyik anyagról a másikra szállítja azt. Egyszerűbb és komplexebb szerkezetek is építhetők minden nehézség nélkül, hogy a lehető legköltséghatékonyabb legyen az energiaátvitel.

Leggyakoribb alkalmazási területek: radiátorok, lég- és olajhűtők, hordozható légkondicionálók, elektromos alkalmazások hűtőtestei, kaloriferek, hőszivattyúk háztartási és ipari alkalmazásra, és a légkondicionáló- és hűtőrendszerek hőcserélőinek csőtekercsei. Ésszerű tervezéssel és rézzel a hőcserélő egységek környezetbaráttá és költséghatékonnyá válnak, sőt egy lépéssel közelebb kerülünk a természetes hűtőrendszerek létrehozásához.

Megújuló energiaforrások

Szolár rendszerek
A réz kiváló tulajdonságainak, azaz kitűnő hővezető képességének, ellenálló képességének a légköri és vizes környezetben fellépő korrózióval szemben, egyszerű forraszthatóságának, szilárdságának és hosszú élettartamának köszönhetően páratlan előnyökkel rendelkezik minden más anyaggal szemben, ha szolár rendszerekről beszélünk.

Szélenergia
A szélmalmoknál a rezet elsődlegesen a generátorok álló- és forgórészének tekercselésében, a magas feszültségű kábeleknél, transzformátorok tekercseinél és a földelésnél használják.

Napelemek
Jelenleg a réz az egyik alapanyaga a napelemek szolárcellái építésének, felhasználják kábelezésnél, földelésnél, invertereknél, transzformátoroknál és a napelemek szalagjainál.

Globális, tudásalapú portál a szoláris alkalmazások szakemberei részére. A szolár szektor fejlődésének legújabb hírei.

A Leonardo ENREGY egy közösség, ami összefogja az elektromosság és a fenntartható energia iránt elkötelezett szakértőket szerte a világon.

A réznek kiváló az elektromos- és hővezető-képessége, rendkívül tartós és 100%-ban újrahasznosítható anélkül, hogy tulajdonságai változnának. Itt találja 10 érvünket, hogy miért a réz a fenntartható energiarendszerek építésének elsőszámú alapanyaga. Az Alkalmazási területek szekcióban tájékozódhat részletesebben a specifikus területről.