Zónák szerint fűti Ön otthonát?

Zónák szerint fűti Ön otthonát?

A hagyományos központi fűtés rendszere általában egy nappaliban elhelyezett termosztáthoz és a többi szobában található, hőfokszabályozóval beállított fűtőtestekhez kapcsolódik. Ennek a klasszikus megközelítésnek vannak bizonyos hátrányai a korszerű, zónák szerinti fűtéshez képest: a zónák szerinti fűtés nem csupán a használat egyszerűségére és a kényelemre van pozitív hatással, de az energiafogyasztásra is.

Hagyományos központ fűtés

A nappaliban elhelyezett termosztát lehetővé teszi, hogy beállítsuk a kívánt szobahőmérsékletet. Legtöbb esetben ez időegységenként történik, a komfort hőmérséklet és egy alacsonyabb, éjszakai hőmérséklet között váltakozva. Az utóbbit akkor alkalmazzuk, ha elhagyjuk a házat vagy megyünk aludni.

Az összes többi szobában az egyedi fűtőtesteken elhelyezett hőfokszabályozót állíthatjuk be (1-től 5-ig terjedő skálán), hogy a kívánt hőmérsékletet kapjuk. A kazán nem kapcsol be addig, amíg a nappaliban található termosztát nem jelzi, hogy fűtési igény lépett fel (azaz a szoba hőmérséklete alacsonyabb az elvártnál).

Amikor nincs szükség fűtésre a nappaliban, a többi helyiség sem melegszik fel. Más szóval, a hálószobákban vagy a dolgozóban sincs fűtés, amikor a nappaliban elég meleg van. Ez akkor fordulhat elő, ha tüzet gyújtunk a nappali kandallójában vagy ha az ablakon bejutó napsugarak felmelegítik a szobát. Amennyiben otthon dolgozunk egy külön szobában, az egész nappalit fel kell melegítenünk ahhoz, hogy az irodában is elég meleg legyen.

Zónák szerinti fűtés választása

A zónák szerinti fűtés esetén minden helyiség saját melegvízkörrel rendelkezik, melyet elektronikus szelep vagy egy kis szivattyú működtet. Minden szobában saját hőérzékelő és néhány gomb (lehetőleg kijelzőpanellel együtt) van felszerelve a szoba hőmérsékletének emelésére vagy csökkentésére. Így minden felhasználó maga állíthatja be az adott szobában kívánt hőmérsékletet, függetlenül a többi helyiség fűtési igényétől (vagy annak hiányától). Az, aki otthon dolgozik, anélkül tudja irodáját melegíteni, hogy a lakás többi részét is fűtenie kellene. Ezzel meglehetősen sokat megtakaríthatunk az áramszámlánkon.

További lehetőségek

Azzal, hogy integrált otthoni rendszerre (IHS) kötjük fűtési rendszerünket, nem csak a helyi, hanem a központi szabályozás új lehetőségeit is megnyílnak. Például ha kijelző panellel látjuk el a nappalit, követni tudjuk az aktuális és a kívánt szobahőmérsékletet. A központi kijelző panel azt is lehetővé teszi, hogy távolról növeljük vagy csökkentsük bármelyik helyiség hőmérsékletét. Ez nagyon praktikus, mikor azt tervezzük, hogy később egy meleg fürdőt veszünk– ebben az esetben nem kell először csak azért bemenni a fürdőszobába, hogy a fűtést feltekerjük.

Ezenkívül arra is van lehetőség, hogy összehangolt vezérlésünk legyen. Amikor a házat utolsóként elhagyó személy megnyomja a minden funkciót lekapcsoló gombot, nem csak a fények alszanak ki, de a fűtés is automatikusan beáll az alacsonyabb, „üres ház” hőmérsékletre. Ha a tervezettnél hamarabb haza kell mennünk, már korábban, távolról beállíthatjuk a szobában a kívánt hőmérsékletet okostelefon vagy tablet segítségével, bárhol is legyünk éppen.

Óvodák és gyermekek hálószobái

Az óvodák hálóit és a gyerekszobákat másképp használjuk, mint a felnőttek hálószobáit. Gyakran nem csak alvásra, hanem nappali játszó- vagy tanulóhelyként is szolgálnak. A zónák szerinti fűtésnek köszönhetően ezeket a szobákat használat esetén a többi helyiség fűtése nélkül is fel tudjuk melegíteni.

A hőfokszabályozós egyedi egységekből álló hagyományos fűtési rendszerben az egész lakáson át kell menni ahhoz, hogy minden fűtőtestet kézzel állítsunk be a komfort- vagy éjszakai pozícióba (különösen, ha kisgyerekkel élünk együtt). Az IHS-sel összekapcsolt zóna szerinti fűtés esetén többé nem ez a helyzet. A rendszer lehetővé teszi, hogy kényelmes kanapénkon a tv előtt ülve, okostelefonunk használatával csökkentsük a hőmérsékletet a gyerekek hálószobájában. Mindenesetre azt figyelembe véve, hogy csak akkor van energiafogyasztás, amikor szükséges, a zóna szerinti fűtést mindenképp megéri beépíteni.