Van valaki az ajtó előtt

Van valaki az ajtó előtt

Olyan típusú ember Ön, aki mindent azonnal eldob a kezéből, ha szól az ajtócsengő? Rohan a bejárathoz nyitni az ajtót anélkül, hogy tudná, ki van ott, csak azért hogy végül azt lássa esetleg, amint az autóba visszaszállva elhajtanak?

Hagyományos bejárati csengős rendszernél megszokott eset, hogy túl későn érünk az ajtóhoz. Ahogy öregszünk, nem tudunk az ajtóhoz futni, ilyenkor sokkal kényelmesebb és jóval biztonságosabb, ha a közönséges ajtócsengőt egy továbbfejlesztett szerkezetre cseréljük. Lássuk a lehetőségeket!

A hagyományos ajtócsengős rendszer hátrányai

A lakások megszokott ajtócsengős rendszerének megvannak a maga hátrányai:

  • Mielőtt kinyitnánk, nem tudhatjuk, ki áll az ajtónk előtt. Este vagy éjszaka így különösen megnő a nem kívánt – értsd veszélyes – látogatók felbukkanásának kockázata.
  • Lehet, hogy a ház nem minden szobájából vagy például a kertből sem halljuk meg a csengőt, ezért egyes látogatókat elszalaszthatunk.
  • Ha szól az ajtócsengő, muszáj a bejárati ajtóhoz sietnünk. Máskülönben a látogató azt hiteti, nem vagyunk otthon, és távozik. Ez a probléma az öregedéssel jelentkezhet, vagy ha fizikai korlátok lassítanak bennünket.
  • Amikor betegen fekszünk az ágyban, nem tudjuk kinyitni az ajtót az orvosnak, otthoni ápolónak, családtagoknak stb.

Egyéb lehetőségek

Az ajtócsengő felszerelése helyett úgynevezett kaputelefonos rendszert is választhatunk. Ezeknek két típusa van: az audio- és a videórendszer. Egyszerűbb formájában az audiorendszer a bejárati ajtónál elhelyezett csengőből, hangfalból és mikrofonból áll. Lakáson belül egy vagy több készüléket telepítenek, melyekről válaszolni lehet a csengőre.

A videórendszerek esetén a kültéri egység kamerát és éjjeli fényt tartalmaz. A beltéri egység képernyővel van felszerelve, mely az ajtó előtt álló személyt mutatja. Mindkét rendszer lehetővé teszi az ajtó távoli nyitását. Utóbbi megoldás különösen praktikus, ha az ajtóban álló személyt ismerjük és megbízunk benne. Ebben az esetben nem kell ahhoz először kinyitnunk az ajtót, hogy megtudjuk, ki csöngetett, és eldöntsük, behívjuk-e vagy inkább az ajtóban beszélünk vele.

Nagyobb kényelem

Úgy is dönthetünk, hogy az ajtócsengős rendszert a házon belüli telefonrendszerhez csatlakoztatjuk. Audiorendszer esetén bármelyik készüléken válaszolhatunk a telefonhívásra és a kapucsengőre egyaránt. Akár eltérő csengőhangot is beállíthatunk az ajtócsengőhöz. Kiválaszthatjuk, hogy bizonyos készülékeket (például a gyerekszobában) kikapcsolunk a rendszerből arra az esetre, ha valaki éjszaka csengetne. A videórendszerek is csatlakoztathatók a házon belüli telefonrendszerhez. Egyes helyiségekbe kis képernyővel ellátott készülékeket szerelhetünk be, míg más szobákban képernyő nélküli telefont használunk.

Ahol nincs telefonrendszer kiépítve vagy külön opcióként is lehetőség van arra, hogy a funkciót kiterjesszük mobil- vagy okostelefonokra is. Így még akkor tudunk válaszolni az ajtónk előtt álló látogatónak, ha épp a kertben élvezzük a napsütést vagy házon kívül dolgozunk. A látogató azt gondolja, otthon vagyunk, miközben valójában bárhol máshol lehetünk. Meg tudjuk mondani a futárcég alkalmazottjának, hogy hagyja az internetes rendelésünket a szomszédban. Nyaralás alkalmával beengedhetjük a házba azt, akiben megbízunk, hogy meglocsolja a növényeket és gondját viselje a macskának. Nem kell többé kulcsot adnunk a házvezetőnőnek, ami elveszhet vagy véletlenül rossz kezekbe kerülhet.