Van az Ön drága elektronikus készülékeinek túlfeszültség elleni védelme?

Van az Ön drága elektronikus készülékeinek túlfeszültség elleni védelme?

Ha egy viharban a tehén holtan esik össze a legelőn, nem amiatt van, hogy villám csapott volna bele. A közelben becsapó villám (akár több mérfölddel arrébb) túl nagy potenciál-különbséget okozhat (értsd: feszültség), ahogy a mellső és hátsó lábak között áthalad.

Megfelelő védelem nélkül a közvetett villámcsapás hasonló hatással lehet az otthonunkban található drága elektromos készülékekre is. A megoldás a megfelelő túlfeszültség elleni védelem beszerelésében rejlik. Segít megelőzni, hogy az érzékeny elektromos berendezések tönkremenjenek vagy hasznos élettartamuk megrövidüljön.

A villámlás és túlfeszültség elleni védelem közötti különbség

Az európai lakások ritkán élveznek védelmet a közvetlen villámcsapás ellen. A kiemelt veszélynek kitett helyeken álló házak (pl. hegy vagy domb tetején) általában fel vannak szerelve külső villámvédelemmel (földig futó réz vezetők és vezetékek). Ebben az esetben az elektromos szerelési folyamatok kezdetétől fogva szükség van belső villámvédelemre is.

A túlfeszültség elleni védelem az indirekt villámcsapások miatt az elektromos berendezésekben keletkezett kárt éppúgy megelőzi, mint a más forrásokból, például motoroktól eredő túlfeszültséget. A csúcsfeszültségek a legtöbb elektromos készülék számára elfogadható szintre gyengülnek. Ha belső villámvédelem van telepítve, megfelelő túlfeszültség elleni védelem kiépítésére is szükség van, hogy csökkentsük a villámvédelem fennmaradó csúcsfeszültségét.

Közvetett villámcsapás és következményei

Egyes érzékeny elektronikai készülékek tönkremehetnek a közelben (akár otthonunktól egy mérföldnyire) becsapó indirekt villámtól. Azt kétségkívül észrevesszük, hogy a berendezés elromlott, anélkül, hogy tudnánk az okát. Azonban sokkal gyakoribb, hogy a berendezés nem romlik el azonnal, a hirtelen feszültségcsúcs viszont elég erősen meg tudja ütni az elektronikát ahhoz, hogy ezen alkatrészek fennmaradó élettartama lerövidüljön. Így készülékeink nem tartanak majd ki addig, amíg elvártuk volna.

Mi a helyzet a biztosítással?

A közvetlen villámcsapás általában nagy károkat okoz a lakásban. Legtöbb esetben ez a tétel része az otthonbiztosításnak, és a károkat meg fogják téríteni. Azt könnyű bebizonyítani, hogy a károkat közvetlen villámcsapás okozta.

Azonban a károkat sokkal nehezebb – legtöbb esetben lehetetlen – összekapcsolni az indirekt villámcsapásokkal. Úgy kell tekintenünk a túlfeszültség elleni védelemre fordított kiadásra, mint egy egyszeri biztosításra. Legtöbb esetben a túlfeszültség elleni védelemre fordított befektetés alacsonyabb lakásbiztosítási díjat is eredményez.

Mit és hogyan szükséges védeni?

A lakásba belépő összes vezetéknek védelemre van szüksége. Konkrétan ez azt jelenti, hogy védelem kell a 230V-os hálózati feszültség kábelének és a koax és/vagy telefonkábelnek, mely a tv-hez, műholdhoz és internethez kell. A gyártók minden alrendszerhez saját terméket fejlesztettek ki. A túlfeszültség elleni védelmet a berendezés áramkörének elejéhez telepítik, általában a kapcsolószekrénybe. Ez az úgynevezett közepes védelem, ami leginkább olyan modulokból áll, melyeket DIN sínre lehet rögzíteni. Zöld vagy piros ablak jelzi, hogy a védelem működik vagy cserére szorul.

Legtöbb készülék az elektromos hálózatra és a koax- vagy telefonrendszerre is rá van kötve. Így nincs értelme csak az egyik alrendszert védeni. A 230V-os kábelek védelme megmentheti a tv-t, viszont a koax részben még felléphet túlfeszültség, ha az nincs védelemmel ellátva.

Egyedi védelem?

A közepes védelem esetén a fennmaradó csúcsfeszültség még mindig 275V-os is lehet. Egyes készülékek számára, melyek érzékeny elektronikai alkatrészeket tartalmaznak (pl. tv-k, audioberendezések, számítógépek) még ez is túl sok lehet. Ebben az esetben beszerelhetünk egyedi (finom-)védelmet is, legtöbbször egy elosztó formájában, melyet a fali aljzathoz lehet csatlakoztatni. Az elosztó táplálja árammal a védendő készüléket. Az elosztót igénylő készülékek (pl. 230V, telefon, koax, LAN hálózat) számára vannak olyan finomvédelmi eszközök, melyekhez több kábel is csatlakoztatható.