Tervez Ön az idős korára?

Tervez Ön az idős korára?

Az idős (65+) emberek társadalmon belüli aránya az egész világon nő. Egyrészt az egyre fejlettebb egészségügy és jobb életminőség eredményeként, melyek lehetővé teszik, hogy az emberek hosszabb ideig éljenek. Másrészt létezik egy demográfiai szempont is: a 2. világháború utáni bébi-bumm. Bizonyos, a lakáson belül elhelyezett elektromos funkciók segíthetnek öregedő népességünknek, hogy tovább legyenek képesek magukat önállóan ellátni. Néhány példát és egy részletesebb cikkre utaló hivatkozást az alábbiakban olvashat.

Redőnyök, árnyékolók és függönyök

Legtöbb ember veszít az erejéből az évek előrehaladtával, ami megnehezíti számukra a redőnyök és/vagy árnyékolók kézi mozgatását. Valószínűleg nem akarjuk napjában kétszer a szomszédot zavarni azzal, hogy reggel felhúzza a redőnyöket, este pedig leengedje őket. A helyi és csoportos kapcsolóval felszerelt, elektromosan vezérelhető redőnyök megoldást kínálnak erre (így az összes redőny nyitható és csukható anélkül, hogy az egész házon keresztül kellene menni). Az automatizált árnyékolók, melyek komfortos hőmérsékletet tartanak a lakásbelsőben, segítenek a kellemesebb környezet megteremtésében.

A mozgási nehézségekkel élő, járókeret használatára szoruló emberek minden bizonnyal hasznát veszik az elektronikusan vezérelt redőnyöknek, árnyékolóknak és függönyöknek. Utóbbiak esetében jelentősen csökken az esés veszélye is. Egyes emberek számára ez jelentheti a különbséget aközött, hogy tovább otthonukban maradhatnak, vagy idősek otthonába kell költözniük. Ha pillanatnyilag nincs is szükségünk ezekre az eszközökre, a beruházás egyértelműen megemeli a jelenlegi komfortszintünket.

Videós kaputelefon

A kültéri és beltéri készülékekhez, például tv-képernyőhöz vagy okostelefonhoz csatlakoztatott videós kaputelefon segítségével megtudhatjuk, ki áll az ajtó előtt anélkül, hogy kinyitnánk azt. Biztonságban érezhetjük magunkat, különösen, ha a csengő sötétedés után szólal meg. További előny: a családtagokat, szomszédot, orvost, ápolót vagy fizikoterapeutát anélkül be tudjuk engedni, hogy oda kellene mennünk az ajtóhoz. Ez különösen akkor fontos, mikor betegek vagyunk, és házon kívüli segítőkre van szükségünk. Emellett ott van még annak a biztonsága is, hogy nem kell a lakáskulcsokat valaki másnak odaadni.

Minőségi internetkapcsolat

Egyre több idős ember függ az internettől. Ennek eredményeképp növekszik azon, ellátással foglalkozó szolgáltatások száma, melyek utat találnak az otthonunkba. Időpont kérése az orvosnál vagy ápolónál az interneten, menü kiválasztása az ételfutár cégnél, illetve az unokákkal folytatott csevegés vagy videókapcsolat mára már normává vált. Tanácsos rögzített többszörös LAN csatlakozást szerelni a tv mögé, nem csupán a digitális tv-adások miatt, hanem hogy szükség esetén kapcsolatba lehessen lépni a gondozási központtal.

Integrált Otthon Rendszer (Integrated Home System =IHS) funkciók

Sokkal több hasznos funkciót is megadhatunk, ha van a lakásunkban beépített IHS. Az ilyen rendszert fel lehet szerelni mindent bekapcsoló vagy kikapcsoló gombbal, sőt, jó-éjt, éjjel-nappal vagy pánikgombbal is. Olyan gombot is telepíthetünk, mellyel fel tudjuk kapcsolni a lámpákat, hogy biztonságban mehessünk éjjel a wc-re, vagy főzőgombot, amely kikapcsolja a sütőt, ha főzés közben túl sokáig konyhán kívül vagyunk.

Az időseknek szánt IHS funkciókról szóló részletesebb cikket itt talál.