Takarítson meg energiát automata redőnyök és árnyékolók használatával

Takarítson meg energiát automata redőnyök és árnyékolók használatával

A redőnyök és árnyékolók nem csupán a kényelmet és biztonságot növelik, hanem ha automatizáltak, segítenek az energiatakarékosságban. Elmagyarázzuk, miért és hogyan.

Kézi működtetés hátrányai

A redőnyök és árnyékolók elhelyezése nagyon jó dolog. Van azonban néhány hátrányuk, amennyiben kézzel működtetjük őket. Például a nap folyamán többször át kell szaladnunk az egész házon – főleg reggel és este –, hogy a redőnyöket nyissuk vagy csukjuk. Amikor senki sincs otthon, nem lehet őket nyitni vagy csukni. Mikor nyáron a nap erősen sütni kezd, miközben már a munkahelyünkön vagyunk, a ház egyre több szoláris energiát nyel el. Ennek eredményeképpen sok szoba túlmelegedik, ezért hazatértünkkor be kell kapcsolni a légkondicionálót.

Önálló rendszerek

Legtöbb redőny- és árnyékológyártó önálló rendszert kínál. A redőnyök és árnyékolók egyedileg vagy csoportosan szabályozhatók a falba szerelt gomb vagy távirányító segítségével. Ragyogó ötlet fény- és szélérzékelőket beszerelni a redőnyök szabályozására. Erős napfény esetén a redőny felmegy. Amikor kint sötétedni kezd vagy felélénkül a szél, a redőny leereszkedik. Általában véve, a redőnyök mozgatása az idő és a fényintenzitás függvényében történik.

Télen a legtöbb alapszintű önálló rendszer ugyanúgy működik tovább, mint a nyár folyamán. Ha süt a nap, a kiválasztott redőnyök és árnyékolók leereszkednek. Ez ilyenkor hátránynak számít mivel amikor télen süt a nap, a szoláris hő segít a ház belső hőmérsékletét fenntartani. A redőnyök és árnyékolók zárásával ezt az ingyen meleget utasítjuk el.

Intelligens szabályozók

Az Integrált Otthoni Rendszer (IHS) lehetővé teszi, hogy a redőnyöket és árnyékolókat intelligens szabályozókkal működtessük. Nyári időszakban biztosíthatjuk, hogy túlzott napfény és szoláris hő esetén a redőnyök és árnyékolók zárt állapotban legyenek. Ez automatikusan lezajlik akkor is, ha nem vagyunk otthon. Amikor a házban tartózkodunk, csak a redőnyök ereszkednek le. Azt is választhatjuk, hogy a redőny bizonyos szobákban legyen csak leeresztve, ahol túl sok a napsütés és túl magasra szökik fel a hőmérséklet.

Télen a dolgok eltérően vannak szabályozva. A redőnyök és árnyékolók még mindig automatikusan működnek, viszont a nap folyamán figyelembe vesszük a házon belüli hőmérsékletet is. Ha az alacsonyabb, mint az elvárt hőmérséklet, az árnyékolók nem ereszkednek le, még napfény esetén sem. Ez lehetővé teszi, hogy a napsütés segítsen a belső terek felmelegítésében. Ez egy újabb módja, hogyan spóroljunk a fűtési számlákon.

Szükség esetén az automatizálási egységet be lehet úgy programozni, hogy vegye figyelembe a jelenlétünket vagy hiányunkat éppúgy, mint a hét napjait vagy óráit. Ily módon az automatizálás úgy állítható, hogy a hétköznapok és hétvégék során a legmegfelelőbb forgatókönyv valósuljon meg. Az irányítás az automatizálástól függetlenül a felhasználó kezében marad, aki bármikor felülbírálhatja a beprogramozott forgatókönyvet.