Szereljen ventilátort a radiátorba

Szereljen ventilátort a radiátorba

Köztudott, hogy a padlófűtés hatékony módszer arra, hogy az alaphőmérsékletet megteremtsük a lakásban. Sajnos a padlófűtés reakcióideje viszont nagyon hosszú, így átmeneti időszakban vagy egy hidegebb nyári estén nem tanácsos a padlófűtést kapcsolni be a hőmérséklet gyors beállítására. Ezért általában kiegészítő fűtőtesteket telepítenek és használnak külön, hogy a szoba hőmérsékletét anélkül növeljék, hogy a sokkal lassabb reagálású padlófűtésre kellene támaszkodni. A legújabb fejlesztések szerint a radiátorokba helyezett elektromos ventilátorokkal gyorsítják fel hő eloszlását a szobán belül, növelve az energiatakarékosságot.

Konvekció

Egy hagyományos radiátor konvekciós elven működik. Forró víz megy át a radiátoron, felmelegítve a radiátor alját körülvevő hideg levegőt. A felmelegített levegő a radiátoron keresztül felemelkedik, majd a rendszer a meleg levegőt az egész szobában körbekeringeti, és a maradék hideg levegőt a radiátor aljához szállítja felfűteni. Ez a természetes folyamat viszonylag lassú, különösen olyan fűtési rendszereknél, melyek alacsony vízhőmérséklettel működnek.

Ventilátor a radiátorban

A fűtési folyamat felgyorsítható, ha az alacsony vízhőmérsékletű radiátorokat ventilátor modullal látjuk el. A fűtési folyamatot felgyorsító funkciót a radiátoron elhelyezett karbantartó egységen lehet kiválasztani. Csupán plusz egy fali csatlakozóaljzatra van szükség a ventilátor modulok áramellátásához. A rendszerhez tartozik egy radiátorba beépített érzékelőegység is, amely egyaránt méri a forró víz és a szoba hőmérsékletét.

Az ilyen ventilátoros rendszer a szoba túlmelegedésének kockázatát is nagy mértékben csökkenti. Ha a helyiség hőmérséklete hirtelen megugrik – például szoláris hő hatására –, a ventilátor rendszer erre reagálva kevesebb hőt oszlat el a szobában.

Energiamegtakarítás és befektetés

Ezek a rendszerek a hagyományos radiátoroknál nagyobb befektetést kívánnak. Ezt azonban ellensúlyozza a korszerűsített hőmérséklet-szabályozás és a szoba felmelegítéséhez szükséges rövidebb idő, ami a radiátor hatékonyságát akár 30%-kal is növelheti. Ez jelentős azonnali energiamegtakarításhoz és kisebb későbbi energiaszámlához vezet. Ezenkívül a széndioxid-kibocsátás is csökken, mindannyiunk javára. Ezen ventilátoros rendszerek becsült élettartama 30 év, míg a befektetés sokkal hamarabb megtérül.

Mi a helyzet a meglévő radiátorokkal?

A fent említett beépített rendszerek mellett a már meglévő radiátorokhoz szabadonálló egységek is használhatók. Ezeket a radiátorok tetejére szerelik, és saját kezelőpanellel rendelkeznek.