Részben árnyékos a háztető?

Részben árnyékos a háztető?

Ön még tanácstalan, hogy telepítsen-e fotovoltaikus (PV) napelemeket a tetőre, mert az részben árnyékban van? Jó okkal kételkedik, de a problémára van megoldás.

Hagyományos napelemes telepítések

Hagyományos telepítés esetén több fotovoltatikus panelt soros kapcsolással úgynevezett füzérré (string) szerelhetünk össze. Egy telepítés az összteljesítménytől függően több ilyen füzért tartalmazhat. Minden füzért speciális kábelek kapcsolnak a központi inverterhez, ami a generált egyenáramot 230V-os váltóárammá transzformálja, melyet a házban már fel lehet használni.

Részleges árnyék

Levelek, fák, oszlopok, kémények és magasabb tetők ideiglenesen és tartósan beárnyékolhatják a tetőre helyezett napelemeket. A beárnyékolt panel alulteljesít, ennek eredményeképp az egész panelfüzér teljesítménye romlik. A teljes energiahozam jelentősen csökken, megnyújtva a befektetés megtérülési idejét.

Mikro-inverterek

A mikro-inverterek megoldást kínálnak erre a problémára. Minden fotovoltatikus panelhez csatlakoztatható a hozzá illő mikro-inverter, amit a panel hátoldalára szerelnek. A mikro-inverter kimenő feszültsége 230V váltóáram. A különböző fotovoltatikus panelek így párhuzamosan vannak egymáshoz kapcsolva. Ennek a technológiának nagy előnye, hogy az egyik panelre eső árnyék nem befolyásolja a másik, nem beárnyékolt elem teljesítményét, így a telepítés teljes energiahozama nő.

Ezenkívül nincs többé szükség a garázsban vagy tetőtérben elhelyezett központi inverterre. Egy kicsi interface egy számítógépen vagy okostelefonon keresztül is lehetővé teszi az ellenőrzést. Így a használónak azonnal tudomására jut, melyik panel teljesít gyengébben a ráeső levelek, árnyék vagy por miatt.