Önálló élet hosszabb ideig, a PAS (személyi segélyhívó rendszer) segítségével

Önálló élet hosszabb ideig, a PAS (személyi segélyhívó rendszer) segítségével

Az idős, otthonukban egyedül élő emberek időnként elgondolkodnak azon, mi történne, ha hirtelen szükségük lenne házon kívülről érkező segítségre. Egy megbetegedés vagy esés, tűz a konyhában vagy csak az, hogy elfelejtük, a zöld vagy a piros gyógyszert kell-e bevenni reggeli után: ezek a dolgok bármelyikünkkel előfordulhatnak. Ha egyedül élünk, tovább erősödhet attól való félelmünk, hogy baj esetén senki se tud majd nekünk segíteni. Egy egyszerű személyi segélyhívó rendszer (Personal Alarm System = PAS) enyhítheti ezeket az aggodalmakat.

A PAS (személyi segélyhívó rendszer)

A PAS alapja egy egyszerű doboz, amely érzékeny mikrofont és hangszórót tartalmaz. A készüléket szabvány elektromos aljzatról lehet árammal táplálni. A kommunikáció egy fix analóg telefonvonalon történik, bár egy IP vagy GPRS csatlakozás szintén működő megoldás.

A készüléken általában egy piros gomb található. Annak megnyomásakor kétirányú hangkapcsolat jön létre egy sürgősségi központtal, ami akár több kilométerre is lehet a vészhívást kezdeményező otthontól. A sürgősségi központban az operátor egy képernyőn rögtön látja, ki nyomta meg a vészhívót, ekkor a kétirányú hangkapcsolatot használva próbálhatja meghatározni a problémát.

Miután beszélt a vészhívást kezdeményező személlyel, az operátor fel tudja hívni a családot, idősgondozót, sürgősségi ellátást vagy orvost. Az operátor rendelkezik egy listával azokról a személyekről, akiket adott esetben hívhat. Legtöbbször olyan orvosi információkhoz is hozzáférése van, melyek alapján segítséget tud nyújtani a vészhívást kezdeményező személynek.

Bővítmények

A PAS doboz piros gombja nyilvánvalóan nem elegendő akkor, ha az illető elesett vagy betegség miatt nem tud kiszállni az ágyból. Ebben az esetben további, karkötő vagy nyaklánc formájában kialakított vészhívó gomb biztosítja, hogy a segítségre szoruló személy meg tudja nyomni a riasztógombot. Ezek általában vízállóak, így a zuhany alatt vagy a kádban is használhatók.

A PAS-nak számtalan bemenete van, melyek további eszközök csatlakoztatását is lehetővé teszik. Egy példa erre a fürdőszobába szerelt húzózsinór: ha valaki meghúzza a zsinórt, azzal aktiválja a vészhívót. A füstérzékelő, szénmonoxidszint-mérő vagy betörőriasztó kimenete szintén csatlakoztatható a PAS készülékhez.

IHS-kimenet

Amennyiben a lakás fel van szerelve Integrált Otthon Rendszerrel (IHS), az a PAS készülékhez is csatlakoztatható. Ez lehetővé teszi, hogy riasztás esetén a tv és rádió, illetve a rendszer közötti kapcsolat szüneteljen a kétirányú hangkapcsolat teljesítményének optimalizálása érdekében. Ezenkívül a rendszer a stratégiai helyeken felkapcsolja a világítást, illetve szükség esetén a fűtést a megfelelő hőmérsékletre állítja. Ha szükséges, a külső világítást villogóra lehet állítani, hogy a helyszínre siető sürgősségi ellátó személyzetet figyelmeztesse. A riasztó kikapcsolásakor minden funkciót vissza lehet állítani.

Barátok és család

A PAS előnyeit az idős lakó ismeretségi körében is élvezhetik. A barátoknak, családnak és gondozóknak már nem kell állandóan azon aggódni, hogy minden rendben van-e a nagymamával vagy a nagypapával. A nyugalom átveszi a folyamatos szorongás helyét.

A következő cikkben a bejutás-szabályozást fogjuk tárgyalni. Ha egy PAS készüléket aktiválnak, a sürgősségi ellátó személyzetnek gyors és egyszerű bejutást kell biztosítani a lakásba.