Ne feledjük a kerti fészert!

Ne feledjük a kerti fészert!

Semmi sem olyan bosszantó, mint valamiért kimenni vagy eltenni a szerszámot a kerti fészerbe este, amikor már sötét van. Vihetünk magunkkal zseblámpát, de akkor csak egy szabad kezünk marad. A vezeték nélküli szerszámaink töltése szintén probléma, ha nincs konnektor a kerti kisházban. Más szóval az árammal ellátott fészer sokkal praktikusabb, mint az áram nélküli akármi. Nézzünk meg egy jól megtervezett kerti kisházat!

A tápkábel

Először is a ház kapcsolószekrényétől a kerti fészerhez vezető tápkábelre van szükségünk. Legtöbb esetben ez a kábel a földbe van ásva. A villanyszerelést végző szakember tájékoztatni tud minket a régióban vagy országunkban előírt pontos minimum kábelmélységről. Belgiumban ez 60 cm, ami azt jelenti, hogy jelentős méretű árkot kell ásni. Ezért jobb, ha a kábelt a kertrendezés előtt fektetjük a földbe. Hogy megelőzzük a későbbi, ásás közben bekövetkező balesetet, tanácsos a kábelt műanyag csempékkel vagy téglákkal fedni.

A kábel magkeresztmetszete attól függ, mire tervezzük használni a fészert (pl. mennyi áramra lesz szükségünk), illetve a kábel hosszától. Ne feledjük, minél hosszabb egy kábel, annál nagyobb a feszültség-veszteség. Bizonyos esetekben nagyobb kábelt tanácsos használni.

Kapcsolószekrény

A kerti kisházban a kábelt vízálló kapcsolószerkényben kell a főkapcsolóhoz csatlakoztatni. Elegendő helyre van szükség a hibaáramvédőhöz és néhány automatához. A méret megint attól függ, milyen szerszámokat tervezünk használni a fészeren belül és körülötte.

Lámpa- és elektromos aljzatok

Kicsi kerti fészer esetén, amiben csak kerti szerszámokat fogunk tárolni, egy vízálló lámpatest és egy vízálló konnektor elegendő lehet. Az utóbbit például elektromos fűnyíróhoz vagy sövényvágóhoz lehet használni.

Nagyobb kerti fészernél, amit barkácsolásra is használunk, tanácsos egy fővilágítást és egy helyi világítást is beszerelni a munkapad felett. A konnektorok száma attól függ, hány gépet tervezünk a fészerben használni. Szeretnénk zenét hallgatni munka közben? Győződjünk meg róla, hogy van-e hozzá elektromos aljzat.

Kapcsolók

Minden világítótesthez vízálló kapcsolóra van szükség. A munkapadnál található aljzatokhoz a figyelmeztető világítás a legjobb. Amikor elhagyjuk a fészert, ennek a kapcsolónak a lekapcsolásával biztosak lehetünk benne, hogy minden gépet és szerszámot biztonságosan leállítottunk.

Internet a kerti kisházban

Amikor barkácsolunk vagy kertészkedünk, előfordulhat, hogy ellenőrizni akarjuk, hogyan kell az adott munkát elvégezni, illetve bizonyos növényeket vagy palántákat a legjobb módon elültetni, mikor virágzanak vagy mikor kell őket szüretelni. Nagy az esélye, hogy a házban található WiFi nem ér el a kerti fészerig. Egy adatátviteli kapcsolattal rendelkező vezetékes kapcsolat a kerti fészerben nagyon hasznos lehet.