Mozgásérzékelők az otthonunkban

Mozgásérzékelők az otthonunkban

Mindannyian ismerjük a házak hátsó bejáratán elhelyezett mozgásérzékelőket, melyek a teraszt vagy kertet világítják meg akkor, ha sötétben megyünk ki. Néha ez egy falra szerelt különálló eszköz, más esetekben a mozgásérzékelő a lámpatestbe van beépítve. A mozgásérzékelők kevésbé ismert használati módja az, ha az otthonon belül alkalmazzuk őket.

Mozgásérzékelők beltéri használatra

A beltéri eszközöket általában hagyományos, falba épített dobozba szerelik be a kapcsolók magasságában. Amint valaki belép az érzékelősugárba, a szenzorok felkapcsolják a világítást. Nem kell többé kockáztatnunk, hogy a falnak, ajtónak vagy szekrénynek ütközzünk, miközben kezünk gyerekkel, iskolatáskával, bevásárlószatyorral vagy szemeteszsákkal van tele.

Ezek az érzékelők valódi biztonságot és kényelmet nyújtanak. Emellett egy előre megadott idő után a világítást automatikusan le tudják kapcsolni. Ennek következében a lámpák nem égnek feleslegesen, ezzel energiát és pénzt takarítunk meg.

Hol?

Általában a mozgásérzékelők a közlekedőkben, például bejáratnál, lépcsőházakban, előterekben vagy garázsban találhatók. Csak akkor lépnek működésbe, ha mozgást éreznek. Ezen okból kifolyólag nem tanácsos őket fürdőben vagy vécében használni, mivel itt gyakran túl kicsik a mozgások ahhoz, hogy folyamatosan újraaktiválják az érzékelőt akkor, ha az előre meghatározott idő letelt. Nem mindig kényelmes vagy komfortos, hogy karunkat lengetve tudjuk csak az érzékelőt újra bekapcsolni.

A mozgásérzékelő pontos szobán belüli elhelyezkedése nagy jelentőséggel bír. A legjobb, ha sugara a fő közlekedési iránnyal 90°-os szöget szár be. A közlekedés irányába állított szenzor sokkal nehezebben érzékeli a mozgásokat. Az érzékelés szöge szintén fontos. Legtöbb esetben legpraktikusabb a 180°-os érzékelési szöget választani.