Milyen füstérzékelőt akar otthonába?

Milyen füstérzékelőt akar otthonába?

Az Európai Unió területén az otthonokban vagy házak körül keletkező tüzek évente körülbelül 5 000 halálos áldozattal járnak. A sérültek száma legalább a tízszerese ennek. Az összes tűz nagyjából 80%-a keletkezik lakáson belül. Ezek az érvek elég meggyőzőek ahhoz, hogy komolyan átgondoljuk, milyen típusú füstérzékelő növelheti meg a legjobban a saját és otthonunk biztonságát.

Evakuálás

A legfontosabb dolog lakástűz esetén, hogy a lehető leggyorsabban elhagyjuk a házat. A gyors evakuálás csökkenti a halálesetek számát. A füst, főleg a tűz korai szakaszaiban, különösen veszélyes. A legtöbb haláleset közvetlen és közvetett oka a füst belélegzése, amikor a végzetes tűz bekövetkezik. A füstérzékelő alapvető eszköz arra, hogy mindenkit riasszon a házban függetlenül attól, hogy ki alszik vagy ki nem.

Olcsó, barkácsbolti füstérzékelők

Az egyes füstérzékelők, melyeket a helyi barkácsáruházban lehet kapni, gyakran 9V-os elemmel működnek, ami általában pár évet bír ki. Az érzékelő hangjeleket bocsát ki, amikor az elem elkezd lemerülni. Ezt (mivel nem mindig vagyunk otthon) hosszú időközönként, rendszeresen hallatja, amíg az elem teljesen le nem merül. Ha ez éjszaka következik be, azonnal ki kell bújnunk az ágyból, hogy létrára mászva kicseréljük az elemet. Mármint ha van csere-elemünk egyáltalán. Ha nincs, ami túl sokszor megtörténik (tekintve, hogy milyen feledékenyek vagyunk), a lemerült elemet ugyan kivesszük a füstérzékelőből, de újat már sose teszünk bele. Ennyit a biztonságról.

230V érzékelők

Új építkezéseknél vagy alapos felújítási munkáknál jobb, ha 230V-os hálózatról működő füstérzékelőket használunk. Ezek tartalék akkumulátort tartalmaznak, így ha el is megy az áram, a füstérzékelő tovább működik. Ehhez arra van szükség, hogy a lakás kialakításakor figyelembe vegyünk a megfelelő elektromos bekötést. Az a külön előnye, hogy soha nem kell az éjszaka közepén felkelnünk az elemcserélhez.

RF érzékelők

Ez a füstérzékelő típus egy adóból és egy vevőből áll. Ha valamelyik érzékelő riasztó üzemmódba kapcsol, a többi érzékelőnek jelet küld, melyek szintén riasztani kezdenek. Ennek az a nagy előnye, hogy a lakás bármely szobájában tartózkodó összes ember azonnal figyelmeztetést kap. Nem tudhatjuk, hol van a tűz, de ez nem is szükséges, hiszen a legfontosabb a ház kiürítése. Ezek a füstérzékelők elemes és 230V-os változatban is kaphatók.

Exit contact

Vannak olyan érzékelők is, melyeket további exit contact-tal lehet kiegészíteni. Ez a kapcsolat zárul, ha a füstérzékelő riasztó üzemmódban van, ami nagyon hasznos, amikor otthonunktól távol vagyunk. A contact jele továbbítható egy olyan modulra, mely szöveges üzenetet küld a mobiltelefonunkra, így amilyen gyorsan csak lehet, hazamehetünk. A contact jele az Intelligens Otthon Rendszer olyan bemeneti moduljára is továbbítható, ami gondoskodik az összes nem lényeges eszköz (mosógép, mosogatógép, fűtés stb.) kikapcsolásáról, illetve az útvonal-világítás automatikus aktiválásáról. Ez utóbbi segíthet abban, hogy az emberek gyorsan elhagyhassák otthonukat (mivel a füst megnehezíti a látást), és biztonságosabb legyen a menekülés. Az ilyen contact –hoz a kapcsolószekrényben külön kábelre van szükség.

Mi a helyzet a konyhával és a fürdőszobával?

Gőz vagy pára rendszeresen képződik a fürdőszobában. Hasonló következik be a konyhában is, ahol a főzés gyakran jár együtt füsttel és jól látható gőzzel. A hagyományos érzékelők erre reagálva megszólaltatják a riasztót, ami nem a legkellemesebb, ha a vacsora még éppen fő. Ezeket a helyiségeket legjobb olyan érzékelőkkel ellátni, amelyek kétszeres mérés elvégzésére képesek. Egyrészről érzékelik a füstöt, másrészről pedig a hőt. Mindkettő mérésnek „igaznak” kell lennie, mielőtt a riasztó bekapcsolna.

Kombinációk

Az előző típusok kombinációi szintén rendelkezésre állnak az elektronikai áruházakban vagy a rendszer telepítését végző cégen keresztül.