Kiválasztotta már a kerti világítást?

Kiválasztotta már a kerti világítást?

Az elmúlt néhány évben a kert a ház kiterjesztésévé vált. Igazi öröm, ha egy meleg napon vagy estén a kertünket élvezhetjük, vagy hideg téli éjszakákon a kivilágított udvar látványában gyönyörködünk, fokozva a nappali meghittségét. Azonban milyen lámpatestek és világítás nyújtaná a kívánt hatást? Tegyünk egy utazást a számtalan lehetőség körül.

Lámpatest típusok

Általában véve négy típust lehet megkülönböztetni: falra, padlóra, oszlopra rögzített vagy földbe szúrt lámpák. Amennyiben van ereszcsatorna, választhatunk mennyezeti lámpatesteket is.

A falilámpák számtalan alakban és formában kaphatók. Bizonyos falilámpák direkt világítást adnak, ami alkalmanként vakító hatással járhat. Másik lehetőség a fel- vagy lefelé irányított foglalat, ami függőleges irányba szórja a fényt. Ezek kombinációja is lehetséges. A falilámpákat a terasz általános világításaként és a homlokzatot kiemelő világításként használjuk.

A járófelületbe szerelt lámpatesteket a gyalogösvényekbe, földbe vagy gyepbe süllyeszthetjük. A lámpák mindig felfelé világítanak, ami ideális a növények és fák alulról történő megvilágításához. Ha gyalogösvényeknél alkalmazzuk, legyünk tisztában a lehetséges vakító hatással. Ez matt üveggel tompítható.

Az oszloplámpák nagyon népszerűek, leginkább az ösvények mentén vagy a kerti teraszon használják őket. A világítótest körülbelül 30-70 cm-rel van a föld felett, ezáltal az oszlop közvetlen környezetét is megvilágítja, így könnyen lehet követni az utat a sötétben.

A földbe szúrt lámpát bárhol el lehet helyezni a kert talajában. A lámpa kábellel van felszerelve, és kapcsolós hosszabbítóról lehet árammal ellátni.

Biztonság és lámpák

Minden kültéri lámpatestnek vízállónak kell lennie. Amennyiben áramellátásukat 230 V szolgáltatja, le kell őket földelni, azonban biztonságosabb olyan lámpákat választani, melyek nagyon alacsony feszültségről működnek (12 V). A kábelezést elég mélyre kell ásni, hogy ne tegyenek benne kárt a kerti szerszámok. A megfelelő mélység az adott ország szabályozásától függ, mellyek kapcsolatban a világítást telepítő szakember meg tudja adni a szükséges információt.

Korábban izzós és halogén lámpákat alkalmaztak fényforrásként. Napjainkban az energiafogyasztást is figyelembe kell venni, ezért a kültéri világítótesteket leggyakrabban alacsony fogyasztású izzókkal vagy gazdaságos LED-ekkel látják el. Általában elmondható, hogy az alacsony fogyasztású izzók fényereje nem változtatható, míg a LED világításé igen. A fényerő tompítása segít az energia-megtakarításban, és abban, hogy a kert megvilágításának hangulata a pontos igényekre legyen szabva.

Anyagok

A kültéri lámpatestek számtalan anyagban és anyagkombinációban kaphatók. Réz, alumínium, fa és spiáter a leggyakrabban használt anyag. Ez a változatosság lehetővé teszi, hogy minden lámpát a környezetéhez hangolhassanak.

Napelemes lámpatestek

Olyan földbe szúrható lámpák is kaphatók, melyeket kis napelemmel szereltek fel. Ezeknek a világítótesteknek a legfőbb haszna, hogy semmilyen kábelezést nem igényelnek. Azonban sok hátrányuk is van. A napelemek nagyon aprók, így csak kis LED-izzókat tudnak táplálni, korlátozva a keletkező fénymennyiséget. Borultabb napokon a rendszer nem tud elegendő energiát tárolni, ezzel lerövidül az az idő, amíg a lámpa éjjel világít. A lehulló falevelek és hó betakarhatja a napelemet, megakadályozva, hogy a lámpa sötétedéskor világítani tudjon.

A kültéri lámpatestekkel és vezérléssel kapcsolatban több információt találhat a kert- és teraszvilágítás, illetve az automatikus kertvilágítás cikkekben.

A levegő-víz hőszivattyú alapvető ábrázolása.
A levegő-víz hőszivattyú alapvető ábrázolása.