Irányfény világítás a lakásban

Irányfény világítás a lakásban

Sokan nem kapcsolják fel a lámpát, amikor éjszaka felébredve a mosdó vagy a konyha felé veszik az irányt. Ez veszélyes szokás. Lehet, hogy beépített tájékozódási képességünk remekül működik, ám egy apró, észrevétlen tárgy a földön katasztrofális hatással járhat. A folyosókon és lépcsőházakban jól elhelyezett irányfények növelik a biztonságot a lakásban a gyerekek, idősek és az Ön számára is.

Típusok

Régen erre a célra kis halogén izzóval felszerelt világítótesteket használtak. Ma a sokkal hatékonyabb LED-et alkalmazó, közvetlen és közvetett világítási rendszerek terén egyaránt széles a kínálat. Vannak a hagyományos, falba süllyesztett dobozokba integrálható lámpák vagy falra szerelt változatok, ezenkívül a LED szalagokkal hosszú világító csíkot is kialakíthatunk. Az minden bizonnyal köztudott, hogy a LED világítás ötvözi az alacsony energiafogyasztást és a hosszú élettartamot.

Elhelyezkedés

Nyilvánvaló, hogy a lakás melyik területei a legalkalmasabbak az irányfény elhelyezésére: folyosók, közlekedők és lépcsők. Néha tanácsos irányfényt szerelni a hálószobába is éjjeli fény gyanánt, így felkeléskor könnyen megtaláljuk a papucsunkat.

A közlekedőkben az irányfényt legjobb a padló fölött 20-30 cm-rel elhelyezni, 1-2 m távolságnyira egymástól. Vannak olyan világítótestek is, melyek beépíthetők a padlóba. Ezeknek az a hátránya, hogy a fény átmenetileg elvakíthat, ha egyenesen lefelé nézünk. Ezt a kápráztató hatást a lépcsők esetében is számításba kell venni. Nincs rá általános szabály, de jobb, ha meggyőződjünk róla, hogy a folyosón a lépcső felé haladva nem lehet közvetlenül belenézni a világításba. Lépcsők esetén az irányfény legjobb helye a lépcsők nyitott oldala mellett van, de használhatunk indirekt világítótesteket vagy LED szalagokat is.

Működés

Ne rontsuk az irányfények hatását – valójában hasznosságukat – azzal, hogy kapcsolóval akarjuk le- vagy felkapcsolni őket. Az irányfényeket akkor kell működésbe hozni, amikor sötét van a közlekedőben vagy a lépcsőkön. Legjobb, ha fényérzékelőhöz kötjük a világítást. Ebben az esetben akármikor essen is a fényerő egy bizonyos küszöbszint alá, az irányfények biztonságosan vezetnek végi az úton.

Az időzítő szintén működőképes megoldás, ám léteznek velejáró hátrányok is. Téli időszakban hosszabb ideig van sötét, mint nyáron, ezen okból kifolyólag tanácsos egy évszak-óra használata, ami naponta automatikusan állítja a be- és kikapcsolás időpontját.

Egy sötét, téli napon a fényérzékelő pontosan reagál, ha túl nagy a sötétség, míg egy közönséges időzítőóra nem fog.

Lépcsők esetén van alternatív megoldás is. Szereljünk nyomásérzékelőt az első és utolsó lépcsőfok alá. Amikor felmegyünk a lépcsőn, az irányfények azonnal bekapcsolnak, majd egy előre megadott idő után automatikusan kikapcsolnak. Ilyen biztonságos és egyszerű.