A hagyományos vagy a modern elektromos szerelvényeket kedveli?

A hagyományos vagy a modern elektromos szerelvényeket kedveli?

Már régóta élvezhetjük a hagyományos elektromos háztartási berendezések előnyeit. Általában magától értetődőnek tekintjük a különböző eszközöket, melyek életünket könnyebbé teszik, például az elektromos világítást. Mégis, a hagyományos elektromos szerelvények a különböző aljzatokkal, kapcsolókkal és lámpákkal lassan kimennek a divatból. Az utóbbi két évtizedben szemtanúi lehettünk, ahogy az elektromos installációk sokféle új technológiája talál utat otthonunkba, hogy a hagyományos szerelvények korlátait leküzdjék.

Történelem

Az áram lakáson belüli használata nem mindig volt ilyen egyszerű. Nem is olyan régen teljesen elfogadott volt gyertyákkal világítani és kézzel hajtani a kereket a mosás kicentrifugálásához. Történelmileg a villamos energia egy viszonylag fiatal technológia.

Legtöbb háztartásba csak a huszadik század első felében vezették be az áramot. A belső terekben egy lámpa és egy kapcsoló, illetve az alá helyezett aljzat volt a jellemző szerelvény. Ez az elektromos készülékek számának növekedésével együtt emelkedett, főleg a konyhában. Ezen felül új technológiák terjedtek el, mint a fényerőszabályozás, kapcsolóórák és mozgásérzékelők.

Azonban az elektromos szerelvények alapszerkezete nem változott, ami jelentős hátrányokkal jár. Olyan, hogy változtathatóság vagy rugalmasság, nem létezik. Nincs kommunikáció a hagyományos elektromos installáció és más otthoni alrendszerek között (pl. fűtés, ajtómozgások, riasztórendszerek, audioberendezések, légkondicionálás). Vannak ennél jobb módszerek is az elektromos hálózat kialakítására.

Integrálás és rugalmasság

Az újabb technológiák magasabb szintre emelhetik az elektromos szerelvényezést. Beépítési lehetőségeik miatt képesek arra, hogy több különböző otthoni alrendszer egymás közötti kommunikációját lehetővé tegyék. Ez számtalan olyan lehetőségnek nyit utat, melyek növelik a lakók komfortérzetét, felhasználóbarátabb megoldásokat, jobb kommunikációs lehetőségeket, nagyobb biztonságot és alacsonyabb energiafogyasztást kínálnak.

Az ilyen rendszerek rugalmasságának köszönhetően általában könnyű rajtuk változtatásokat végrehajtani. A kapcsolók és gombok funkcióját szoftveren keresztül lehet módosítani. Az installáció bármikor a lakók változó igényeihez alakítható. Hogy képet kaphasson a rengeteg lehetőségről, látogasson el a Checklist—Design Guide for Integrated Home Systems oldalra.

Autónk vagy otthonunk – mi a különbség?

Nem lakhatunk az autónkban, de nem is mehetünk A-ból B-be a lakásunkkal. Nagy az esélye, hogy több a beépített technológia a kocsinkban, mint az otthonunkban. Hogy néhány példát említsünk, gondoljunk csak az ablaktörlőre, ami automatikusan elindul, amint elkezd esni, vagy a fényszórókra, melyek maguktól felkapcsolódnak, ha besötétedik. Végül, de nem utolsósorban a beltéri lámpa említhető, mely működésbe lép, amikor a motort leállítjuk, és lekapcsolja magát, ha kiszállunk az autóból és bezárjuk az ajtót. Ha újabb típusú autónk van, szinte teljesen biztos, hogy fedélzeti számítógéppel van ellátva, lehetővé téve mindenfajta információ tanulmányozását (pl. aktuális és átlagfogyasztás vagy a következő benzinkúttól való távolság). Valószínűleg már nem sokra mennénk tempomat, elektromos ablakok, automatikus ajtók, GPS, audiolejátszó, klímaberendezés és egyéb más kényelmi funkciók nélkül. Mindegyik széles körben kapható, mivel sokkal könnyebbé teszi az életünket az autóban.

Különös módon sokkal konzervatívabban gondolkodunk, ha otthonunkról van szó. Az esetek többségében néhány aljzat és lámpa még mindig megteszi. A digitális tv-t már beengedtük a lakásba: nem volt más választásunk, mivel nemsokára már egyetlen tv-csatorna sem fog analóg adást sugározni. Napi szinten használjuk okostelefonunkat és számtalan fantasztikus applikációját. Ugyanakkor azt már túl soknak tartjuk, hogy a nappali kanapéján ülve távirányítóval vagy applikációval működtessük a világítást.

Mi a különbség otthonunk és autónk között? Elérkezett az idő, hogy magasabb, korszerűbb szintre emeljük az elektromos installációt új építésű otthonunkban vagy régi lakásunk felújításakor.