Gondolt Ön valaha a hangfal vezetékeire?

Gondolt Ön valaha a hangfal vezetékeire?

Amikor elektromos hálózatot építünk ki otthonunkban, leginkább a kapcsolókra, lámpákra és csatlakozó aljzatokra gondolunk. Azonban a korszerű háztartási elektromos rendszer egyéb, például LAN-, tv- vagy telefonhálózatokat is magában foglal. A hangfalak vezetékezését gyakran figyelmen kívül hagyjuk – az összes járulékos következménnyel együtt. Vessünk egy pillantást néhány megfontolandó szempontra!

Elfelejtve

Mikor otthonunkba beköltözünk, gondot okozhat, ha nincs eleve beépítve vezeték a hangfalhoz. Mivel szeretnénk rádiót és zenét hallgatni, hangfalakat kell beszerelni, ennek eredményeképp a kábeleket a padlón, a falak mentén kell vezetni. Ez természetesen nem túl szépen néz ki egy új vagy felújított lakásban. Amikor a hangfalat az erősítővel szemben található falra helyezzük, néha a szőnyeg alá rejtjük a vezetéket. Ilyenkor a szőnyeg láthatóan és tapinthatóan kidudorodik, megnövelve a botlás vagy elesés veszélyét.

Aktív és passzív hangfalak

Legtöbb esetben passzív hangfalakat használunk otthonunkban. Ezek rugalmas, kéteres (két szigetelt vezeték) kábellel vannak az erősítő hangfal kimenetéhez csatlakoztatva, és általában 4 vagy 8 ohm ellenállásúak. A külön erősítő a vezetéken keresztül küldi az elektromos audiojeleket a hangfalakba.

Bizonyos esetekben szóba jöhetnek az aktív hangfalak, amelyek egy beépített erősítővel vannak felszerelve. Az aktív hangfalakat áramforráshoz kell csatlakoztatni, a tápellátást általában egy a hangfal közelében található aljzat biztosítja. Ezek az eszközök néha Bluetooth-szal vagy dokkolóval vannak felszerelve, így egyes készülékekről, például okostelefonról közvetlenül lehet őket működtetni. Más esetekben line-in bemenet segítségével csatlakoztathatók a CD-lejátszóhoz vagy rádióhoz.

Különböző modellek

A szabadonálló hangszórók mellett, melyeket saját talpukon a padlóra vagy szekrényre lehet állítani vagy falra lehet szerelni, rengeteg különböző típusú beépített hangfal is létezik. Utóbbiak vagy a falba (beleértve az üreges falakat) vagy a mennyezetbe integrálhatók. A beépített modellek legnagyobb előnye, hogy helytakarékosak: soha nem állnak az utunkba és a vezetékek mindig láthatatlanok. Kültéri hangfalak is kaphatók, ezeket a teraszon vagy a kertben lehet használni, ám ilyenkor azért meg kell győződnünk róla, hogy kedvenc zenénkkel nem zavarjuk-e a szomszédot.

Pozicionálás

A nagy frekvenciájú hangok tartománya az egyetlen, amelyet az emberi fül közvetlenül érzékelni tud. Éppen ezért az alacsony frekvenciákat használó mélynyomó pontos elhelyezése kevésbé fontos. A többi hangfalnak abba az irányba kell állnia, ahonnan a zenét hallgatni akarjuk. A felületre szerelt fali hangszórók előnye, hogy általában abba az irányba lehet billenteni őket, ahonnan a zene szól. A falba épített hangfalaknál a tér megtervezésekor a bútorozást is figyelembe kell venni. Például magas szekrényt helyezni a hangszóró elé nem túl jó ötlet.

A mennyezeti hangfalak kiküszöbölik ezt a problémát. Ezek a hangfalak lefelé irányítják a hangot, ami azonban csökkenti a magas minőségű audiosugárzás által lefedett területet. A falba épített és szabadonálló modellek nagyobb területet fednek le.

Vezetékek és csatlakozások

Minden passzív hangfal két rézvezeték segítségével csatlakozik az erősítő kimenetéhez. Szabvány szerint minden kimenethez egy piros és egy fekete terminál van elhelyezve az erősítő hátoldalán, és ugyanezeket a színeket találjuk a hangfal csatlakozóin is. A piacon kapható külön hangszóró-vezeték is, mely biztosítja a fekete-fekete és piros-piros megfelelő csatlakozását. Ezek a rugalmas kábelek két szigetelt vezetékből, egy feketéből és egy pirosból állnak.

A kábel, még pontosabban a vezeték keresztmetszete szintén fontos. Gyakran túl vékony vezetéket használnak, ami jelvesztéshez és gyenge hangminőséghez vezet. A standard ajánlás szerint 2,5 mm² vezetési felülettel rendelkező vezetéket (maximum 50 m hosszban) érdemes használni.

Arany érintkezőkkel ellátott aljzatokat csak egyes felső kategóriás audiorendszerekben használnak a jelátvitel maximalizálására. Azonban nincs egyetértés a gyártók között arról, hogy ez valóban hallható különbséget jelent-e a hallgató számára. Szabvány otthoni készülékek és a legtöbb ember számára, akik nem rendelkeznek extra érzékeny hallással, a standard, ugyanakkor sokkal olcsóbb csatlakozás is elegendő.

Egyéb kérdések

Mindig szükség van sztereóra? Olyan szobákban, ahol a zenehallgatás helyhez kötött, a sztereó valóban nagyon fontos. Ugyanakkor olyan helyiségekben, mint a konyha, ahol az emberek folyamatos mozgásban vannak és nincs rögzítve a zenehallgatás helye, több értelme van egy kevésbé összetett mono-csatlakozás mellett dönteni.

Ha filmnézés közben élvezni akarjuk a surround sound rendszert, több hangfal számára kell helyet biztosítanunk. A mélynyomón, első hangszórón és két oldalsó hangszórón kívül csatlakozást kell biztosítanunk két, a hátunk mögött szóló hangfal számára is.