Előfordult már, hogy egyszer csak a sötétben ülve találtuk magunk?

Előfordult már, hogy egyszer csak a sötétben ülve találtuk magunk?

Legyünk őszinték: a vészvilágítás valószínűleg nem kap kiemelt prioritást otthonunk elektromos kialakításának megtervezésekor. Mégis, a vészvilágítás – mely a középületekben általában megtalálható – számtalan előnnyel járhat a lakáson belül is. Ha a lámpák kialszanak, nem találjuk hirtelen magunkat a sötétben ülve.

Vészvilágítás az épületekben

Vészvilágítást általában a középületek olyan helyiségeibe szerelnek, melyeket a nyilvánosság és az egyének rendszeres vagy ideiglenes jelleggel látogatnak. Folyosók, lépcsőházak, bejárati ajtók, irodák stb. vészvilágító lámpatestekkel vannak ellátva. Ezeket arra tervezték, hogy az épületben tartózkodó embereknek áramszünet esetén minimális fényt biztosítsanak. Így elkerülhető, hogy a sötétben az emberek leessenek a lépcsőházban vagy felbotoljanak a tárgyakban.

A nagyobb épületekben szintén használnak vészvilágítást a kijáratok, lépcsőházak stb. jelölésére, hogy az épület szokásos és eseti használói egyaránt tudják, merre található a kijárat. Legtöbb országban a nagy irodaépületekben, illetve a lakóépületek közös helyiségeiben kötelező felszerelni a vészvilágítást. Ez az épület használói és a látogatók számára is biztonságosabbá teszi a létesítményt.

Vészvilágítás otthon

Legjobb tudomásunk szerint a házban vagy lakásban nem szükséges vészvilágítást telepíteni. Mivel a lakók eleve tudják, merre van otthonukban a kijárat, annak (azaz a bejárati ajtónak) lakáson belüli jelölése csupán csekély haszonnal jár, mégpedig azzal, hogy minimális fényt biztosít áramszünet esetére. Ez a minimális fény viszont különösen fontos lehet, ha lépcsőn megyünk le vagy fel, a konyhában főzünk, a fürdőben zuhanyozunk vagy olyan tevékenységgel vagyunk elfoglalva, ami a lámpák kialvásakor veszélyt jelenthet. Az idősek számára, akik már nem állnak olyan biztosan lábukon, mint korábban, a vészvilágítás valóban különbséget jelenthet egy kényelmetlen, ámde problémamentes áramszünet és annak lehetősége között, hogy a sötétben valamibe belebotlanak vagy elesnek, így szenvedve láb-, csukló- vagy csípőtörést.

Hova telepítsük a vészvilágítást?

A vészvilágítást természetesen folyosókra és lépcsőházakba kell telepíteni, de lehet a fürdőbe, konyhába, pincébe, padlásra és garázsba is. Vészvilágítást kell szerelni az elektromos elosztópanel közvetlen közelébe is. Áramszünet esetén az első hely, ahova legvalószínűbben elindulunk, az elosztószekrény, hogy megnézzük, egy áramkör-megszakító vagy Fi relé aktiválódott-e. Egy kis fény könnyebbé teszi az ilyen probléma javítását, kivéve persze akkor, amikor az egész utca áram nélkül maradt.

Vészvilágítás típusai

A vészvilágítás legegyszerűbb formája az olyan fényforrás, ami csak a tápellátás kimaradása esetén világít. Ezt nem fenntartott átkapcsoló üzemmódnak nevezzük. Más vészvilágító lámpatesteket fenntartott átkapcsoló üzemmóddal látnak el: a lámpa folyamatosan világít, még akkor is, ha nincs áramszünet. Sok lámpatest esetében mi dönthetjük el, hogy nem fenntartott vagy fenntartott átkapcsoló üzemmódban akarjuk-e őket üzemeltetni.

A fenntartott üzemmód a lakásokban különösen hasznos – nem azért, hogy mindig égjen valahol a lámpa, hanem hogy fel tudjuk azt kapcsolni, ha szükség van rá. A korszerű vészvilágítást általában energiatakarékos LED-ekkel látják el. Fenntartott üzemmódban a vészvilágítás lámpája irányfényként is használható este vagy éjszaka. Ezt egy egyszerű kapcsoló, időzítő vagy az integrált otthon rendszer (IHS) kimenete segítségével érhetjük el.

Nagy épületekben a vészvilágítás gyakran hatalmas, nem túl esztétikus doboz formájában lóg le a mennyezetről vagy a falról. Az ilyen stílusú lámpatest tényleg zavaró lehet a lakások megjelenésében és látványában. Azonban léteznek a lakások számára kialakított kisebb, süllyesztett, kerek vagy négyzetes vészvilágítások is, melyek nem vonják magukra a figyelmet.

A beépített újratölthető akkumulátor általában három óra alatt merül le, ami elég időt biztosít, hogy elővegyük a gyertyát és gyertyatartót a szekrényből, és hangulatossá tegyük a helyzetet.