Elég elektromos kimenet van az otthonában?

Elég elektromos kimenet van az otthonában?

Belegondolt valaha, hány elektromos csatlakozót akar beszereltetni új otthona építésekor vagy a következő felújítás alatt? Ez egyáltalán nem másodlagos kérdés. Az elektromos szerelvényezéssel kapcsolatos bosszúságunk minden egyes alkalommal nő, amikor konnektorra lenne szükségünk, és egy sincs a közelben. Tovább ront a helyzeten, hogy ez a szituáció hosszú távra szól.

Elektromos aljzatok szükségessége

Nem tudunk meglenni nélkülük. Napjaink otthonaiban annyi készülék található, melyhez elektromos aljzatra van szükség, hogy elengedhetetlen ezen csatlakozók számának és pozíciójának tudatos meghatározása, ha otthonunkat teljes egészében ki akarjuk használni.

Amennyiben kevés vagy rossz helyen található a dugalj, még mindig használhatunk hosszabbítóra csatlakoztatott elosztót. Ugyanakkor ennek is megvannak a maga hátrányai, elsőként például az, hogy jelentősen rontja otthonunk belső megjelenésének esztétikáját. A padlón egy rakás vezeték és csatlakozó fog összezsúfolódni. Néha a hosszabbítók vezetékeit a szőnyeg alá rejtik, ami megnöveli annak a kockázatát, hogy valaki megbotlik a felpúposodott szőnyegben – ez a helyzet az idősek számára semmiféleképpen sem javasolt. Emellett, ha letakarjuk a hosszabbító vezetékét, megakadályozzuk annak lehűlését, ami viszont nagyobb terhelés (vagy túl sok csatlakoztatott készülék) esetén növeli a túlmelegedés veszélyét.

Készítsünk rajzot

 • Lakásunk alaprajzán jelöljük be a helyeket, ahol aljzatra lesz szükségünk berendezéseinkhez, például a konyhai eszközökhöz, tv-készülékekhez, audioberendezésekhez, digitális felvevőkhöz, médialejátszókhoz, számítógépekhez, nyomtatókhoz, hálózati merevlemezekhez, hajszárítókhoz, mosógépekhez, szárítógépekhez, hordozható lámpatestekhez, porszívókhoz stb.
 • Ezen helyek mindegyikére vonatkozóan döntsük el, hány készüléket fogunk ott használni, majd ehhez a számhoz adjunk hozzá még egyet vagy kettőt.
 • Minden szoba sarkaiba legalább egy dupla aljzatot telepítsünk.
 • Dupla konnektort kell szerelni az olyan hosszú falak ablakai közé is, ahol egy falon két vagy három ablak található.
 • Szereljünk dugaljat a porszívó számára az ajtó melletti kapcsolóval egy magasságban (a pánttal ellenkező oldalon). Ha az ajtó pántolt oldala egy hosszabb falszakasz mellé esik, akkor erre az oldalra is dupla konnektort kell szerelni.
 • A hosszabb falszakaszokon két-három méterenként további aljzatokat lehet biztosítani.
  Amikor eldöntjük, hova kerüljenek az elektromos aljzatok, ne feledkezzünk meg a bútorozásról se, hiszen egy szekrény mögé szorult konnektorral semmire se megyünk.
 • A szabvány 230V aljzatok mellett szereltessünk be néhány USB csatlakozót is bizonyos könnyen elérhető helyekre. Ezeket a vezeték nélküli eszközeink (mobiltelefon, tablet, MP3 lejátszó stb.) töltésére használhatjuk töltőkábel nélkül – csupán egy USB kábelre van szükségünk.

És a magasság?

Nyilvánvalóan nem kell minden aljzatot azonos magasságban elhelyezni. Íme néhány tipp:

 • A konyhában szereljünk csatlakozókat a konyhapult mentén, 10-15 cm-rel a munkafelület fölött, távol a nedvességnek kitett részektől (mosogató és csap).
 • Telepítsünk konnektort az ajtó melletti kapcsolók alá (a pánttal szembeni oldalra).
 • Jó ötlet, ha a számítógép, nyomtató stb. asztalához kábelcsatornát szerelünk, az asztallapnál kicsit magasabbra. Így könnyen elérhetővé válnak a konnektorok, és lehetőségünk van a kábelcsatornában elhelyezett aljzatok számának növelésére.
 • Egyéb helyeken az elektromos aljzatokat általában 15-20 cm-rel a végleges padlószint fölé szerelik. Azonban ha szeretnénk, hogy otthonunk a változó igényekhez igazítható legyen, akkor a padló fölött 40-50 cm-es magasságban kell őket elhelyeznünk. Az idősek különösen értékelni fogják, hogy nem kell mélyen lehajolniuk.
 • Konyhai berendezések esetén a magasság és elhelyezés egyértelműen függ a konyha alaprajzától. A konyhatervező el tud minket látni tanáccsal az elektromos aljzatok magasságát és helyét illetően.

Használjunk ellenőrző listát

Legtöbb villanykapcsoló-gyártó cég ellenőrző listát tesz közzé honlapján. Menjünk végig ezen a listán, hogy ne feledkezzünk meg semmiről. Tanulmányozhatjuk ezt az ellenőrző listát és/vagy letölthetünk független felsorolást is.