Az Ön otthonában strukturáltan van kialakítva a vezetékezés?

Az Ön otthonában strukturáltan van kialakítva a vezetékezés?

Ma már legtöbb otthonban több vezetékhálózat is van. Az egyik a LAN, de van külön vezetéke a tv-nek, telefonoknak, hangszóróknak stb. Ezeket a különböző hálózatok az egyes hálózatokhoz előírt standard kábelekkel létrehozhatók. Azonban ennek a megközelítésnek vannak bizonyos hátrányai. Amint egy ilyen kábelezés be van szerelve, minden fali csatlakozás funkcióját meghatározza, nem hagyva teret a flexibilitásnak. Viszont máshogy is el lehet a dolgokat intézni, ha multimédiás hálózatot, patch panelt és néhány aktív alkatrészt használunk.

Csillag kapcsolás

Legtöbb hálózat kialakításához csillag-tipológiát lehet, illetve kell használni. Ez annyit tesz, hogy a vezeték egy középpontból indul és onnan fut az adott hálózat minden egyes kimenetéhez. A középpontba egy aktív alkatrész van beszerelve, ami biztosítja, hogy minden kimenet egy rendszerbe legyen csatlakoztatva.

A LAN hálózatok adatkábel-rendszere esetén CAT5 vagy CAT6 kábelek futnak minden egyes RJ45 fali aljzathoz. Minden ilyen kábel egy patch panelbe csatlakozik, ahova az aktív alkatrész is telepítve van (egy kábel modem routerrel). A csatlakozások, így a RJ45 fali aljzatok is rövid patch kábeleken keresztül csatlakoznak a routerhez.

Nagyobb rugalmasság is elérhető

A multimédiás kábel árnyékolt, többször csavart érpár használatával nagy mértékben növelheti a teljes telepítés flexibilitását. Gyakran előfordul, hogy ezen csavart érpárok valamelyike külön van árnyékolva, és alkalmas tv-, illetve videojelek továbbítására. Minden multimédiás kábel vezet Omnimedia fali aljzathoz vezet.

A másik oldalon a kábel a különböző aktív alkatrészekből, például routerből, tv-elosztóból, telefonközpontból, audio- és rádiómegosztóból és erősítőből stb. álló patch panelhez csatlakozik.

Azzal, hogy ezeket a csatlakozásokat egy panelben telepítjük, a felhasználó bármikor eldöntheti, milyen funkciót (internet, telefon, TV, műhold, zene stb.) kíván az adott kimenethez rendelni. Más szóval egy bizonyos csatlakozás ma használható a tv-hez, holnap pedig a telefonhoz.

Ezzel a felhasználó teljesen szabadon választhat funkciót ma, és változtathat később, a hálózat a jeleket a kívánt kimenetekhez juttatja. Ez a rugalmasság nagyon praktikus, amikor át akarjuk helyezni a tv-készüléket, vagy hirtelen telefon- illetve internetkapcsolatra van szükségünk egy adott szobában.

Egyéb előnyök

Azzal, hogy bizonyos készülékeket a kábelhálózathoz csatlakoztatunk, a WiFi-hálózat terhelése csökken. Emellett a kábelhálózat biztonságosabb, gyorsabb és stabilabb, mint a vezeték nélküli hálózat. Egyes rendszerek számára a legjobb megoldás a kábelhálózat. Adott készülékek, melyek általában másik hálózathoz tartoznak, így egymáshoz kapcsolhatók lesznek. Például lehetővé válik, hogy a számítógépen vagy tableten tárolt nyaralós képeket a tv képernyőjén nézzük meg.

Az alap

A kábelezés otthonunk alapvető szerkezetének része, mint a téglák, padló, ajtók és ablakok. Okos lépés, ha az építkezés vagy felújítás alatt rugalmas hálózatot építünk ki internetes, telefon és multimédia eszközeink számára.