Automatikus kertvilágítás

Automatikus kertvilágítás

Egyre több ember használja a teraszt és kertet a lakótér kiterjesztéseként. A jó kertvilágítás elengedhetetlen azok számára, akik kertjüket este vagy télen is élvezni akarják. Egy jól megvilágított kert a lakásbelsőt megnöveli, és vizuálisan tágasabb teret teremt. A kerti fények sokféleképpen felkapcsolhatók. Az Ön egyedi helyzetére melyik lenne a legideálisabb megoldás?

A kapcsoló

A kertvilágítás üzemeltetésének hagyományos módja az egyszerű kapcsoló. Legjobb, ha a lakás azon pontján van elhelyezve, ahonnan rálátunk a kertre. Azonban sokszor a lámpák fel- vagy lekapcsolása könnyen kimegy a fejünkből. Egy egyszerű kapcsoló esetén azt sem szabad elfelejteni, hogy az év során eltérő időpontokban áll be a sötétség. Ugyanez igaz a téli sötét reggelekre. Ilyenkor lehet, hogy örülnénk, ha a kerti lámpák ébredéskor már fel lennének kapcsolva, viszont ez semmiképp se lenne jó nyáron, amikor addigra már felkelt a Nap.

Nem vehető rögtön észre, ha a lámpák nappal is égnek, főleg alacsony energiafogyasztású kompakt fénycsövek (compact fluorescent light, CFL) és LED lámpák esetén. Ez felesleges energiafogyasztáshoz vezet. A jelzőfényes kapcsoló figyelmeztet minket arra, ha a kertvilágítás működik. Azonban hogy erre reagálni tudjunk, oda is kell figyelni rá. Röviden szólva, a kapcsoló a kertvilágítás üzemeltetésének talán nem a legjobb módja.

Mozgásérzékelők

Gyakran telepítenek mozgásérzékelőket a teraszra, viszont ritkán találkozhatunk több, a kertben elszórtan elhelyezett szenzorral. Az azonban elég megszokott, hogy egy előre meghatározott idő után a kerti lámpák automatikusan fel- vagy lekapcsolódnak, például amikor a teraszról a kerti fészerhez sétálunk. Lehet, hogy visszafelé jövet már le van kapcsolva a világítás, és esetleg nem kapcsol vissza, mivel a mozgásérzékelő túl messze van.

Több mozgásérzékelő használata tökéletes megoldás akkor, amikor ki- vagy bemegyünk a házba. Igény esetén a szenzort kapcsolóval is lehet kombinálni, így biztosíthatjuk, hogy a lámpák hosszabb ideig égve maradjanak. A világítást aktiváló mozgásérzékelők a betolakodók távol tartásában is segíthetnek.

Talán egy fényérzékelő?

A fényérzékelő akkor kapcsolja fel a külső világítást, amikor a fény intenzitása bizonyos szint alá esik. Ha az ég kitisztul, a szenzor lekapcsolja a lámpákat. Azonban talán nincs arra szükség, hogy a világítás egész éjszaka működjön.

Az energiapazarlás elkerülése érdekében van arra lehetőség, hogy egy kapcsoló használatával megszakítsuk a fényérzékelőt, mikor lefeküdni megyünk. Annak viszont fennáll a veszélye, hogy reggel elfelejtjük az érzékelőt visszakapcsolni, ennek eredményeképpen a fényérzékelő nem lép automatikusan működésbe a következő este.

Jó megoldás-e az időzítő óra?

Az időzítő óra lehetővé teszi, hogy a lámpákat automatikusan lekapcsoljuk éjszaka, amikor már alszunk. Azonban nem mindig praktikus időzítő órát használni arra, hogy éjszaka le-, reggel pedig újra felkapcsoljuk a világítást. Ugyanis a sötétség beálltának, illetve a napkeltének időpontja napról napra, évszakról évszakra változik. Az év bizonyos pontján a beprogramozott idő túl koraivá vagy későivé válik, ami az óra manuális átállítását teszi szükségessé. A legjobb, ha a fényérzékelőt időzítő órával kombináljuk. A fényérzékelő este fel- vagy reggel lekapcsolja a lámpákat, egészen addig, amíg az időzítő érintkezője zárt. Az óra határozza meg az időpontot, amikor a fényérzékelő működésben van, és biztosítja, hogy a világítás le legyen kapcsolva, amíg alszunk.

Az évszak-óra megoldás

Napjainkban évszak funkcióval ellátott órák is kaphatók. Telepítéskor be lehet állítani az adott földrajzi helyet, ezzel aktiválva a napkeltét és napnyugtát rögzítő belső memóriát. Ha kiegészítő kapcsolóval van ötvözve, az időpontokat be lehet programozni, így a világítást adott időben lehet fel- és lekapcsolni az egész év folyamán. Ebben az esetben szintén kívánatos lehet egy hagyományos kapcsoló alkalmazása is, hogy szabályozza a kertvilágítást az alvási időben.

IHS (Integrated Home System = integrált otthoni rendszer) vezérlés

Az IHS rendszer tökéletes szabályozást kínál. A rendszerhez csatlakoztatott fényérzékelő az IHS belső óráját használja az automatikus szabályozás során. A rendszerben a világítás fel- és lekapcsolása beprogramozható, akár egy meghatározott időtartamra is.

Ha azt halljuk, hogy valaki a hátsókertben oson, az ágy melletti kapcsoló jelenthet megoldást. Ez a kapcsoló anélkül hozza működésbe a kertvilágítást, hogy le kellene mennünk az emeletről, például a teraszra vezető tolóajtók melletti kapcsolóhoz. Így sokkal biztonságosabb.