Akkor sem látszik üresnek lakása, ha épp nincs otthon?

Akkor sem látszik üresnek lakása, ha épp nincs otthon?

A lakásbetörések megelőzése egyre nagyobb jelentőséggel bír. Különösen most, amikor ennek a bűncselekmény-típusnak az aránya Európában nő (az Eurostat szerint). A riasztórendszer beszerelése a lakásba mindig jó ötlet, azonban van egy hátránya: csak akkor működik, ha valaki be akar törni. Ebben az esetben a kár mindenképp bekövetkezett. Ha el akarjuk kerülni, hogy rossz szándékú emberek sündörögjenek ablakunk vagy ajtónk előtt, jelenlét-szimulációra van szükség. Ezt többféle módon lehet megteremteni.

Legyen a ház életteli

Moziban megyünk, vagy hétvégi városnézésre, esetleg több hetes nyaralásara? Tanácsos elhitetni a külvilággal, hogy otthonunk nem lakatlan. A jelenlét-szimuláció megakadályozhatja a betörést, feltételezve, hogy simábban és háborítatlanul be lehet törni egy olyan lakásba, ahol senki sincs a ház körül. Ha otthonunk fel van szerelve jelenlét-szimulációval, miközben a többi ház nincs, a betörő habozás nélkül más lakást választ célpontjának.

A legkönnyebb mód

A jelenlét-szimuláció legegyszerűbb módja, ha lámpát vagy mozgatható világítótestet kapcsolunk egy időzítőhöz. Legtöbb esetben csak egy lámpa fog fel- és lekapcsolódni, minden este és reggel azonos időpontban. Ha valaki napokig kémleli a házunkat, hamar rájön, hogy egy időzítővel van dolga.

Különböző lehetőségek az integrált otthoni rendszerrel (IHS)

Az IHS számtalan időzítő funkciót kínál, olyan műveleteket, melyek a nap vagy éjszaka adott időpontjában hajthatók végre. Ezekkel az időzítő funkciókkal egy sor szimulációhoz lehet végezni, melyek nem csupán a fény felkapcsolására korlátozódnak. A redőnyöket és árnyékolókat is mozgásba lehet hozni, ezenkívül irányfények szimulálhatók az éjszaka folyamán, imitálva, mintha valaki felkapcsolta volna a lámpát a hálóban, melyet a folyosó és a fürdő világítása követ. Néhány perc múlva a lámpák ellenkező sorrendben kapcsolódnak le.

A nap bizonyos időpontjaiban bekapcsolódó tv tovább erősíti a benyomást, hogy valaki van otthon. Természetesen ebben az esetben a redőnyök nem lehetnek teljesen leeresztve. Az alsó lécek közötti réseknek nyitva kell lenniük, hogy a tv fényei láthatóak legyenek a házon kívül is. Sőt mi több, nincs semmi baj azzal, ha néha hangos zene hallatszik a házból, amíg az nem zavarja a szomszédokat.

Mindenesetre biztosítsuk, hogy a jelenlét-szimuláció mindennap más időpontban kezdődjön. Ne feledjük, általában nem pontosan ugyanabban az időpontban megyünk ágyba vagy kapcsoljuk be a tv-t nap mint nap.

Egy még realisztikusabb szimuláció

Bizonyos IHS rendszerek regisztrálják a tevékenységünket. Az olyan akciók, mint mikor megnyomunk egy gombot vagy elsétálunk egy mozgásérzékelő előtt, tárolódnak a rendszer memóriájában, a cselekvés időpontjával együtt. Amikor az ilyen rendszerek jelenlét-szimulációja aktiválódik, az IHS automatikusan elindítja a saját és családunk elmúlt pár hétben folytatott mozgásait, így teremtve meg egy nagyon valószerű jelenlét-szimulációt. Természetesen bizonyos tevékenységeket ki lehet zárni a szimulációból. Például mikor nem vagyunk otthon, a fűtést nem szükséges bekapcsolni, hogy az előre megadott komfort hőmérsékletet elérje, a garázskapunak nem kell nyílnia és csukódnia, és azt is kiválaszthatjuk, melyik világítótestek ne vegyenek részt a szimulációban.

Jelenlét-szimulátor egy gombnyomással?

A jelenlét-szimuláció a megfelelő gomb megnyomásával aktiválható. Azonban nem lenne sokkal praktikusabb, ha a funkció automatikusan működésbe lépne, amikor megnyomjuk a bejárati vagy garázsajtó mellett található, központilag mindent lekapcsoló gombot? Minden le van kapcsolva a házban, kivéve a szimulációt, ami épp ilyenkor aktív. Ha van riasztórendszerünk, annak bekapcsolása elindíthatja a szimuláció alkalmazását. A szimuláció a riasztórendszer deaktiválásával egyidőben automatikusan kikapcsol.