Elektromos rendszerek

Az elektromos rendszerek

Mivel a réz a legjobb elektromos vezető az ipari fémek közül, így fontos szerepet játszik az elektromosság és az elektronika fejlődésében.

A réz a rendelkezik a legjobb vezetőképességgel az ipari fémek között, alapvető szerepet játszott az elektromos- és elektronikai alkalmazások robbanásszerű fejlődésében.

Tökéletes elektromos vezetőképessége mellett a réz kiváló mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik alacsony, normál és magasabb hőmérsékleten is. Könnyen megmunkálható, olvasztható, formára önthető és minden nehézség nélkül alakítható. Ellenálló képessége a korrózióval és oxidációval szemben szintén figyelemreméltó.
A magas feszültségű átviteli rendszerektől a mikro áramkörökig, a gigawattos generátoroktól a számítógépekig, tehát szinte minden területen, ahol áramtermelésre- vagy vezetésre van szükség, a réz tökéletes választásnak bizonyul. Ezenfelül piacra kerültek olyan, eddig kevésbé ismert és elterjedt nagy vezetőképességű rézötvözetek is, amelyek még speciálisabb alkalmazásoknak is megfelelnek: elektromos kapcsolások, csúszógyűrűk készítésénél, illetve a vasutak és villamos pályáknál használt felsővezetékek, stb. előállításánál.

Elosztott energiatermelés és megújuló energiaforrások

Az elosztott energiatermelés (DG) és a megújuló energiaforrások napjaink egyik legkedveltebb témakörei közé tartoznak. Mindkét energiaforrás kulcsszerepet játszik két célkitűzés megvalósításában: növelni függetlenségünket az energiatermelés terén, azaz csökkenteni a nem megújuló energiaforrások (szén, földgáz, olaj) importját, illetve környezetvédelmi célokból redukálni az üvegházhatású gázok, főleg a szén- dioxid kibocsájtását, amely elkerülhetetlen a nem megújuló energiaforrások elégetésénél.

A megújuló energiaforrások közé tartozik a nap, a szél és a víz által termelt energia, amelyek utánpótlása a természet sajátos adottsága. Ezeket a természetes energiákat a rendszer átalakítja hasznosítható energiává. Az elosztottság annyit jelent, hogy decentralizált rendszerekkel dolgoznak, amelyek esetleg megújuló energiaforrást is hasznosítanak. A DG rendszerek kapcsolódnak az elosztóhálózathoz, kapacitásuk néhány kW-tól egészen több tíz MW-ig is terjedhet.

Földelés

A földelési eljárások és technikák létfontosságú szerepet játszanak az elektromos hálózatok biztonságának megőrzésében és funkcionalitásában. A jó földelés ellátja az épület, létesítmény villámvédelmét, az emberek és állatok érintésvédelmét az érintési- és lépésfeszültség biztonságos értékre korlátozásával, az elektromágneses összeférhetőség (EMC) garantálását (az elektromágneses zavarok korlátozását), a villamos elosztó hálózat megfelelő működését, a jó villamosenergia-minőség biztosítását.

Energiahatékonyság

Mivel az energiaforrások kimerülőben vannak, egyre nehezebb és költségesebb a kitermelésük, így a hatékony energiafelhasználás napjaink egyik legfontosabb célkitűzése. A megújuló energiaforrásokkal működő generátorok építése az első lépés e cél megvalósításában, de hosszú távú megoldást csupán az energiafelhasználás csökkentése jelentene.

A hatékonyabb energiafelhasználás eszköztára műszakilag egyszerű, relatíve költségkímélő, gyorsan és könnyen megvalósítható. Gyakran csak ésszerű beszerzési döntés kérdése, hogy a legalacsonyabb teljes élettartam-költséggel rendelkező terméket vegyük, ne a legalacsonyabb beszerzési költségűt.

Villamosenergia-minőség

Ha bárminemű probléma lép fel a villamosenergia-minőséggel, az könnyen üzemszünethez vezethet, ami kellemetlen, és jelentős költséggel is járhat. Napjainkban a probléma előzetesen felmérhető, monitorozható, és megfelelő eszközökkel, csillapítási technikák alkalmazásával kiküszöbölhető. A legegyszerűbben úgy védhetjük ki az ilyen melléfogásokat, hogy rendszerünket megfelelően tervezzük, és legalkalmasabb eszközöket választjuk a probléma elkerülésére.

Ha még több információt szeretne a réz elektromos és elektronikai alkalmazásainak terén, akkor látogassa meg Leonardo ENERGY-t: A fenntartható energia szakértőinek globális fórumát!

A Leonardo ENREGY egy közösség, ami összefogja az elektromosság és a fenntartható energia iránt elkötelezett szakértők összességét szerte a világon.

Kapcsolódó kiadványok

A réz az emberi civilizáció meghatározó anyaga. A modern életvitelhez nélkülözhetetlen, elektromosságot és tiszta vizet szállít otthonainkba és városainkba, hozzájárul a fenntartható fejlődéshez. Mindezeken túl az élethez is nélkülözhetetlen.

Az elektromosság jelenléte kétféle kockázatot is jelent a lakóépületekben. Az első a nyilvánvalóbb és közvetlenebb: a lakók ki vannak téve az áramütés veszélyének. A második típusú veszélyforrás, az elektromos vezetékek tüzet okozó meghibásodása azonban közvetett természetű, ezért feltérképezése is nehezebb. A Leonardo ENERGY – a Fenntartható Energia Szakembereinek Globális Közössége – kiadványa az alábbiakban teljes terjedelemben olvasható, illetve letölthető.

Ha a fénycsövek takarékos üzemeléséről van szó, azonnal az elektronikus előtéteket említik, amelyek kevesebb veszteséget okoznak, mint a hagyományos, induktív előtétek és a lámpákat kíméletesen működtetik. Emellett gyakran elfeledkeznek a javított, kisveszteségű induktív előtétekről, amelyek elvben ugyanúgy dolgoznak, mint a hagyományosak, de ezen belül nem az alacsonyabb árra, hanem a jobb üzemelésre optimalizáltak.