Csőrendszerek

Csőrendszerek

A réz tökéletes anyag hideg és meleg ivóvíz, fűtő- és gázvezetékek, illetve sprinkler berendezések szereléséhez

A csőrendszerek valószínűleg legelterjedtebb anyaga Európa szerte a réz.

 

A rézcső előnyei:
Megbízható és időtálló:
Már évezredekkel ezelőtt is rézcsövekben szállították a vizet. Első írásos feljegyzések alapján az ókori egyiptomiak használtak rézcsövet ivóvíz szállítására templomaikban.

Kiváló ellenálló képesség: Kiállja a próbát nemcsak magas és alacsony hőmérsékleten, de nagy nyomásnak és UV-sugárzásnak kitéve is.

Sokoldalú: Számos területen alkalmazható a rézcső: ivóvíz szállításánál, fűtő (radiátoros és felületfűtések egyaránt), gáz-, szolár- és légkondicionáló rendszerek építésénél, orvosi gázok, sprinkler rendszerek vezetékeinél. Minden biztonsági követelménynek megfelel, ellenáll a nyomásnak és az extrém hőmérsékleti változásoknak egyaránt.

Energiatakarékos: Kitűnő hővezetésének köszönhetően a réz a legmegfelelőbb anyag a hőcserére. Ez az oka annak, hogy az leghatékonyabb sugárzó hőre alapuló fűtőrendszerben rézcsőkígyó található.

Higiénikus: A réz egy páratlan és felülmúlhatatlan anyag a kórokozók és baktériumok elleni harcban, mint például a legionella baktérium.

Újrahasznosítható: bontások vagy felújítások alkalmával a réz 100%-ban újrahasznosítható mindenféle minőségbeli romlás nélkül. Nem gyarapítjuk tovább a szemétlerakó helyek kiterjedését, és nem kell újabb bányákat kiaknázni, hogy nyersanyaghoz jussunk.

Egészséges: A rézcső 99,90%-a tiszta rézből készül, és ez az összetétel nem változik az idők során, nincs semmi adalékanyag és illékony szerves vegyület vagy színezék hozzáadva. Ezenfelül alkalmas az orvosi gázok, mint például a tiszta oxigén szállítására is.

Gyönyörű: Rézcsövet nyugodtan vezethetünk a falon kívül is, hiszen egyedülálló külsőt kölcsönöz az épületnek vagy szobának. Vonzó külsejének köszönhetően a réz akár fali fűtőtestek gyártására is használható.

Sokoldalú: A rézcsövek és idomok (fitting) gyártását nemzetközi szabványok szabályozzák. Európa összes piacán hozzáférhetők, és gyártőtől függetlenül a csőrendszer alkatrészei felcserélhetők.

Ivóvíz:
A réz nem mindennapi tulajdonságainak köszönhetően kiemelkedik a többi vízszállításra használt anyag közül: Higiénia sajátosságainak köszönhetően megakadályozzák a baktériumok (legionella pneumophila) szaporodását, amint azok a cső belső felületével kapcsolatba kerülnek. Így segít az egészséges ivóvíz szállításában. Számos vizsgálat támasztotta már alá a réz ezen lenyűgöző tulajdonságát, és több kórház is kicserélte régi csöveit egy rézből készült csőrendszerre, ezzel is védve a betegeket a fertőzésektől. Mindemellett a rézcsőből kizárólag rézionok oldódnak a vízben, amely nélkülözhetetlen nyomelem az emberi szervezet anyagcseréjéhez. Azonban semmilyen egyéb színezék, adalékanyag, VOC (illékony szerves vegyület) vagy egyéb szintetikus anyag nem kerül az ivóvízbe!

Fűtőrendszerek:
Megbízhatósága és biztonságossága miatt a réz a legjobb választás, ha fűtőrendszerek építéséről van szó. Olvadáspontja 1083’C , így sem a forró víz, sem a vízgőz nem lágyítja vagy puhítja meg, tehát alaktartó. A magas hőmérséklet nem ront a rézcsövek élettartamán, tehát a rendszer sem károsodik. Ezen felül a réz kiváló hővezető, tehát a legmegfelelőbb anyaga azon rendszereknek, ahol hőcserére van szükség. Ilyen rendszerek például a padlófűtéses és falfűtés rendszerek: a jobb hőátadás miatta a rézzel készült fűtéseknél kevesebb csőre van szükség, mintha műanyagot alkalmazunk, ami nemcsak kevesebb anyagmennyiséget, de kisebb hőveszteséget és a szivattyú kisebb energiafogyasztását, így energiatakarékosságot is jelent az idő folyamán.

Gázcsövek:
A rézből készült gázcső szinte bárhol használható: bel-és kültéren, beépítve, talajban és erre kialakított helyeken az épületszerkezeten belül, hiszen minden követelménynek megfelel, ami ezen alkalmazásokhoz elengedhetetlen. A vörös fém áteresztőképessége a gázokkal szemben nulla, tehát nincs semmilyen szivárgás, külső szennyezettségtől is óvja a rendszert. Az oxigén, UV-sugárzás és a hőmérséklet nem károsítják mechanikai tulajdonságait. Európa-szerte engedélyezett a rézcsövek használata, sőt mi több a tervezők egyik kedvenc anyaga, hiszen megbízhatnak tűzvédelmi sajátosságaiban (A1 osztályú a tűzzel szembeni ellenálló képessége), és szivárgásbiztos illesztéseket kínál az építők számára. Magyarországon a rézcsövek alkalmazását gázvezetékek szerelésére a GMBSZ szabályozza.

Kapcsolódó kiadványok