Akvakultúra

Miért válasszunk rézötvözetet a halketrecekhez?

A korrózióval szembeni kiváló ellenálló képessége, illetve a kohászati és biológiai tulajdonságai miatt, minden rézötvözet tökéletes alapanyaga nemcsak a vízfelszíni, de a víz alá süllyeszthető haltenyésztésben alkalmazott ketreceknek is part mentén és partoktól távolabbi területeken egyaránt.

A rézötvözetből készült fémháló ketrecek használata nagyfokú javulást mutatott mind az egészségügyi körülmények és viszonyok, mind a termelékenység és fenntarthatóság terén. Ezen sajátosságaik nagymértékben megkönnyítik a lazacot, tengeri keszeget, tengeri süllőt, pisztrángot és egyéb halfajokat tenyésztő halászok munkáját.

Hosszú élettartam és újrahasznosíthatóság

A rézötvözetből előállított hálók élettartama legalább öt év, de az alkalmazási feltételektől függően ez a határ kitolható. Tömegéből csak keveset veszít az idő során, és teljes mértékben újrahasznosítható. Az újrahasznosított rézötvözet a további fémhálók kezdeti előállításánál felhasználható, ezzel tovább csökkentve a szén-dioxid kibocsájtást, főleg a polimer műanyagokból készült hálók előállításánál keletkezett gáz mennyiségéhez képest. A nagy teherbírású és korrózióálló rézötvözet hálók abszolút kompatibilisek a haltenyésztésben alkalmazott különböző ketrectípusokkal, lehetőséget biztosítva a már meglévő ketrecekben történő alkalmazást.

Biztos védelem a ragadozók és a szökések ellen

A nagy szilárdságú rézötvözet ketrecek biztonságosak a tengeri ragadozók ellen, és meggátolják a tenyésztett halak elúszását is. Kemény viharokkal szemben is ellenállóak.

Alak-és térfogattartó

A rézötvözetből készült ketrecek sokkal jobb arányban őrizték meg alakjukat a tenger viszontagságaival szemben, mint más anyagból készült társaik. A megfelelő belső térfogat fenntartáséval elkerülhető a zsúfoltság, így több oxigénhez jutnak az egyedek, ezzel is elősegítve az egészséges tenyésztés menetét. A rézötvözetek nagy mechanikai ellenálló képességük és formálhatóságuk miatt tökéletesen alkalmasak a mélytengeri haltenyésztésre kialakított ketrecek gyártására.

Elősegíti a halak életfeltételeinek javulását, a termelékenységet növeli

A rézötvözetből készült hálók természetes módon csökkentik a biológiai szennyeződést, ezzel csökkentve a költségeket, a halak stresszterhelését és a hálócsere gyakoriságát. Ez a gázcserére is jótékony hatást gyakorol, mivel az oxigénáramlás szabadabb, így javul nemcsak a tenyészetett halak életminősége, de ezzel együtt a növekedési tendencia is. Az etetés költségei 15%-kal csökkenek, és nem utolsó sorban a paraziták és patogének elterjedése is jóval korlátozottabb a rézketrecekben.

Egyszerűbb a karbantartása

A tisztítási periódus hosszabb, és a rézhálót nem szükséges eltávolítani a tisztítási folyamat során, ezzel nemcsak a búvárok víz alatt töltött ideje és a kockázat redukálódik, de a tisztítás és karbantartás teljes költsége is.

Jelenlegi és jövőbeli felhasználás

Az első rézötvözetből készült ketreceket 1975-ben alkalmazták Északkelet-Amerika partjainál lazactenyésztés céljából. Mára már egy sokkal nagyobb egységgé nőtte ki magát a rézötvözetből készült hálók ipara, elterjedt szerte a világon, használják Japánban, Ausztráliában, Kínában, Kanadában, Koreában, Skóciában, Görögországban, Mozambikban és Chilében is, fenntartható és produktív alternatívát kínálva a haltenyésztőknek

Az ICA weboldala az akvakultúra ágazat számára, ideértve a haltenyésztőket, beszállítókat, tudósokat, kutatókat, különböző szervezeteket, oktatókat, és az üzleti fogyasztókat is.