Struktúra

Az Európai Unió réziparának felépítése

A réz értéklánc elejét három különböző ágazat alkotja. A bányászok, akik kitermelik a természetben fellelhető érceket és átalakítják egyfajta „koncentrátummá” (amely nagyjából egyharmadát réz, kén, és egyharmad vas-szilikát). A réz gyártói, általában a kohók és a finomítók, átalakítják a koncentrátumokat, köztes anyagokkal és elhasználódott hulladék rézzel ötvözik. A félkész termék gyártók átalakítják ezt a fémet, a tiszta gyártási hulladékkal együtt különböző termékekké, mint például vezetékek, csövek, lemezek és szalagok, melyek felhasználhatóak az értékláncban. Rendkívül csekély azoknak a vállalatoknak a száma, akik mindhárom ágazatban működnek.

Bányák

2011-ben kb. 855.000 tonna rezet bányásztak az Európai Unióban, 20% körüli végfelhasználói igénnyel. Európa fő bányái Lengyelországban, Portugáliában, Spanyolországban, és Svédországban vannak. Kattintson ide az európai rézlelőhelyek megtekintéséhez.

Gyártók (kohók és finomítók)

Az EU27-ek finomított réz termelése 2011-ben 2,7 millió tonna volt, ami a világ össztermelésének 14,7%-a. A legfontosabb gyártók Németországban, Lengyelországban, Spanyolországban, Svédországban, Finnországban, Belgiumban és Bulgáriában vannak. A kohászati és finomító eljárások végső termékét (réz katód) elektrolízises eljárással nyerik. Ezeket általában a helyszínen olvasztják és öntik formákba, és tuskónak illetve tortának nevezik.

Az EU27 nyersanyag ellátásának mintegy 45%-át a réz finomítók a nemzetközi piacon vásárolják rézkoncentrátum, buborék, anód és hulladék formájában. A fennmaradó 55%-ot pedig az európai székhelyű bányáktól veszik, réztartalmú maradványok és hulladék formájában.

Mivel a fémek ára világszinten egységes és az árutőzsdék, mint amilyen a londoni fémtőzsde is, globálisan átláthatóvá teszik, az európai gyártók versenyképessége nagyban függ a költséghatékonyságuktól. A magasabb energiaárak, környezetvédelmi és személyi költségek miatt egyre nehezebb az európai gyártóknak felvenni a versenyt a világpiacon az elsődleges és másodlagos (használt) anyagokért. Ez részben annak köszönhető, hogy a rézbányászattal foglalkozó országok a saját olvasztó és finomító létesítményeikhez kapcsolódnak, de a fő oka, hogy nagy az ázsiai gyártók kereslete, akik ehhez sokszor állami támogatást is kapnak, illetve sokkal kevésbé szigorú szabályozás alá esnek.

Napjainkban 6 vállalat kb. 10.000 embert alkalmaz alig egy tucat finomítóban és csak két vállalat van, ami saját finomítóval rendelkezik.

A félkész termékek gyártói
A félkész termékek gyártói számára a finomítókban készült termékek (katód) képezik a fő alapanyagot. Az EU finomítóinak termelésénél több mint 150%-kal nagyobb teljesítményhez (200%-os volt 2005/2006-ban) a félkész termékek gyártóinak katódokra és/vagy jelentős mennyiségű “tiszta” hulladék biztos elérhetőségére van szükségünk, nagyjából 1 millió tonnára éves szinten.

A továbbra is gyenge építőipar miatt, a félkész réz és rézötvözet termékek termelése 2012-ben körülbelül 4,3 millió tonna volt (forrás: ICSG). Ez valamivel kevesebb, mint egyötöde a világ össztermelésének. Németországban, Olaszországban és Franciaországban gyártják az EU27 termelésének felét. A félkész termékek skálája rendkívül széles, elsősorban huzalok, profilok, vezetékek, csövek, lemezek és szalagok alkotják. Alkalmazási területei még sokfélébbek lehetnek az olyan ágazatokban, mint az elektromosság, autóipar, építőipar, gépek, hajóépítés, repülőgépek, precíziós műszerek, órák.

Az elektromos vezetékek gyártása körülbelül a félkész termékek termelésének felét adja. Mintegy 20 cég kb. 3000 embert alkalmaz összesen. Ez az ágazat különböző gyártókat foglal magába – néhányuk közvetlenül a finomítókhoz, mások a vezeték és kábelgyártókhoz kapcsolódnak, míg a harmadik kategória a függetleneké. Mivel mind a fém, mind a huzal árak szorosan kapcsolódnak az árutőzsdei árakhoz, ezért ez egy nagyon versenyképes piac, ahol az energia és személyi költségek meghatározó fontosságúak.

Sokkal több vállalat foglalkozik félkész termékek gyártásával. Nagyjából 80 cég, mintegy 35.000 embert foglalkoztat Európa szerte a réz és rézötvözet huzalok, rudak, profilok, csövek, lemezek, gyártásánál és további 30 cég kapcsolódik az öntödékhez a további feldolgozásra szánt torták, tuskók és más formák előállítására. A többiek megvásárolják a szükséges anyagokat a kereskedelmi piacon.

Sok fém használható a réz ötvözőjeként. Becslések szerint 500 különböző rézötvözet kapható az európai piacon. A leggyakrabban használt ötvöző elemek a cink, a nikkel, az ólom, az ón, az ezüst és a berillium. Minden ötvözet különböző tulajdonságokkal rendelkezik, amit a felhasználók figyelembe vehetnek mind a végső felhasználás, mind a gazdaságosság szempontjából.