Gazdaság

A réz kereslete és a gazdasági értéke

A közvetlen réz piac Európában körülbelül 500 vállalatból áll, becsült forgalma kb. 45 milliárd euró és nagyjából 50 000 embert foglalkoztat.

Ennél sokkal jelentősebb a kiterjedt ipari és szolgáltató ágazatok foglalkoztatottsága, ami a réz termékek hozzáadott értékén alapul (pl. energiaszolgáltatók, villanyszerelők, autóipari cégek, az elektronikus berendezések gyártói, vízvezeték-szerelők és tetőfedők). Ezek a kapcsolódó ágazatok több millió embert alkalmaznak és az európai ipar jelentős részét képviselik.

Miközben a globális gazdaság továbbra is viszonylag gyenge lábakon áll, 2012-ben a réz iránti kereslet rekordméretű volt a világon, mintegy 25,5 millió tonna, amiből 20,5 millió tonna volt a finomított fém gyártása és 5 millió tonna a beolvasztott hulladék.

Kihasználva kitűnő tulajdonságait, mint például a fémek között is egyedülálló elektromos és hővezető képességét, valamint a tartósságát és antimikrobiális tulajdonságait, a réz kulcsfontosságú anyag számos ágazat innovációjában, beleértve a megújuló energia elosztását, az energiahatékonyságot, a fenntartható épületeket, a közlekedési rendszereket és az egészségügyet.

Az EU27 réz kereslete (ECI 2012):

3. ábra: A finomított réz Európában (ECI, 2009)

Hogy teljesítsük a modern világ réz iránti igényét, muszáj kiaknázni azt a képességét, hogy 100%-ban újrahasznosítható, anélkül hogy veszítene teljesítményéből. Az elmúlt 10 évben a becslések szerint az EU27 réz igényének 41%-a teljesült a gyártási hulladék és az élettartamuk végére ért termékek begyűjtésből és újrahasznosításból (Gloser, Simon, Soulier, Marcel, Tercero Espinoza, Luis A. (2013)).

Nézze meg az Alkalmazások menüpontot, hogy többet tudjon meg a réz és rézötvözetek előnyeiről a számtalan végfelhasználási lehetőségen keresztül.

Az EU35 réz termelése a világ termelésének 5,7%-át adja

A európai rézbányászat termelése 2011-ben 926.868 tonna volt, ami a világ termelésének 5,7%-a. Chilében termelték a legtöbbet a világon 2011-ben, 32%-át a világ össztermelésének. A második helyen Kína állt (8%), őket Peru (8%), az USA (7%) és Ausztrália (6%) követte. Kína volt a legnagyobb finomított réz gyártó 2011-ben, 27%-os hozammal. A második Chile lett (16%), majd Japán (7%), USA és Oroszország (5%) következett.

(Forrás: European Minerals Statistics, 2013)

A londoni fémtőzsde (London Metal Exchange) az ipari fémkereskedelem és ár-kockázat elemzés központja a világon. A színesfém kereskedelem 80%-át itt bonyolítják le és az itt kialakított árakat globális mérceként alkalmazzák.