Újrahasznosítás

Európa réz keresletét egyre nagyobb hányadban fedezi az újrahasznosítás.

Az International Copper Study Group (ICSG) szerint Európa réz felhasználásának 41,5%-a újrahasznosított rézből származik. Ez azt mutatja, hogy a réz iránti igény egyre inkább az újrahasznosítással fedezhető.

Ez a duplán kedvező helyzet segít a fém iránti egyre növekvő igény kielégítésében (1960 óta 250%kal nőtt a kereslet), miközben csökken a gyártás során felmerülő környezeti ártalom és biztosított marad az anyag elérhetősége a következő generációk számára is. Egy számítógép kb. 1,5 kg rezet tartalmaz, egy átlagos háztartásban kb. 100 kg, míg egy szélturbinában 5 tonna réz van. Figyelembe véve, hogy a réz teljes mértékben újrahasznosítható, újra és újra felhasználható anélkül, hogy a teljesítménye csökkenne, arra törekszünk, hogy életciklusuk végét elért termékeink és a gyártási rézhulladék újrafeldolgozásra kerüljön. Végül az is megtörténhet, hogy okostelefonunk az otthoni vízvezeték-rendszer részeként folytatja pályafutását.

Az újrahasznosítás az ellátási lánc fontos elemévé vált, mert így a források helyben maradnak, helyi munkahelyek jönnek létre, a szeméthalmok nem nőnek, mindez végül más anyagok újrahasznosítására is ösztönzően hat.

2011-ben 2,1 millió tonna rezet hasznosítottak újra, ez 12%-os éves növekedést jelent, kezdve az élettartamuk végére ért termékektől a gyárak anyagveszteségeinek újrahasznosításáig. A réz újrahasznosításának megnövekedéséhez a világ fémfelhasználásának növekedése vezetett.

A réz a modern élet minden területén egyre inkább jelen van, a high-tech termékekben, az elektromos berendezésekben, motorokban, napelemes rendszerekben és intelligens házakban. Bővebben az Alkalmazási területek témakörben olvashat erről.

1960 óta a finomított réz iránti kereslet 250%-kal nőtt globális szinten (5 millió tonnáról 20 millió tonnára). A bányászat továbbra is létfontosságú a növekvő kereslet kielégítéséhez. Ahhoz, hogy biztosítsák a társadalom jövőbeli igényeinek kielégítéséhez szükséges rézmennyiséget, hatékonyabb érckinyerésre és újrahasznosításra, valamint a bányászatba történő jelentős beruházásokra lesz szükség.

A réz újrahasznosítási folyamata

A réz 100%-ban, tulajdonságai megtartása mellet hasznosítható újra, ráadásul az újrahasznosítási folyamat 85%-os energia-megtakarítást jelent az elsődleges (rézérc) nyersanyagból való előállításhoz képest, a réz várhatóan jelentősen hozzájárul fenntartható jövőnk építéséhez.

Az energiatakarékos újrahasznosítás és a CO2

A réz újrahasznosítása nagyon hatékony módja egy értékes anyag gazdaságba történő visszavezetésének. 85%-kal kevesebb energiát igényel, mint az elsődleges gyártás. Így világszerte 100 millió MWh elektromos energiát és 40 millió tonna CO2-t takarítanak meg évente.