Környezet

Környezet

A réz a természetben előforduló elem. Megtalálható a földkéregben, az óceánokban, a tavakban és folyókban; a nyomelemektől a bányászati lelőhelyekig.

A réz természetes formában jelen van mindenhol a környezetünkben

A réz természetes formában jelen van a vizekben, üledékekben és a talajban. Valójában, ha a talaj nem tartalmaz elégséges rezet, akkor nem alkalmas az eredményes földművelésre. A világ két legfontosabb gabonaféléje – a rizs és a búza – nem növekszik rézhiányos talajban, ami termeléscsökkenést és rosszabb minőségű termést eredményezhet.

Európában 18 millió hektárnyi megművelt területet (melynek 19%-a szántó) tartanak rézhiányosnak. Ennek kompenzálására az a bevett gyakorlat, hogy a talajt rézzel dúsított műtrágyával és réz-szulfáttal kezelik.

A réz természetes, teljes mértékben újrahasznosítható, korrózióálló, tartós és antibakteriális. Nem halmozódik fel, természetesen kiürül a szervezetből, normál körülmények között nem ártalmas a környezetre. Az átfogó kockázatelemzés – melyet a rézipar önként készített a réz értékláncról a gyártás, felhasználás és az elhasználódott termékek szempontjait vizsgálva – azt mutatta, hogy a jelenlegi jogszabályi keret védi az európai környezetet, az iparban dolgozók és a nagyközönség egészségét.

 

Tudta, hogy a földkéregben a réz átlagos aránya 0,005%?

A réz van jelen a földkéregben, az óceánokban, tavakban és folyókban, a parányi nyomelemektől a gazdag bányászati lelőhelyekig.

Réz segít csökkenteni a káros szén-dioxid-kibocsátást

Az európai fenntartható energia jövője az energiahatékonyságtól és a megújuló energiahordozók használatától függ. Hatékonyabb energiaszolgáltatások biztosításával a gyorsabban megújuló energia hatékonyan és jelentős mértékben hozzájárulhat az elsődleges energia megtermeléséhez.

A réz létfontosságú anyag a jövő energetikai rendszereinek létrehozásához. Fontos szerepet játszik a megújuló energetikai rendszereknél, mint például a nap-, szél-, árapály-, vízenergia, biomassza és a geotermikus energia. A rezet tartják a legjobb hő- és elektromos vezetőnek az infrastruktúrában és a terméktervezésben használt fémek közül. A réz felhasználásával készült hálózati rendszerek nagyobb hatásfokkal termelik, továbbítják és használják az energiát, így csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását és optimalizálják az életciklus-költségeket.

A réz és a szén-dioxid

A rézvezeték átmérőjének növelésével csökkenthető a káros szén-dioxid kibocsátás. További előnye a magas környezeti megtérülés és a rendszer életciklus költségeinek csökkenése, valamint az elhasználódott anyagok 100%-os újrahasznosíthatósága.