Fenntarthatóság

Fenntarthatóság

 

A réz 3 alapvető módon járul hozzá a fenntartható fejlődéshez.

Az Egyesült Nemzetek 1987-es Bruntland-i jelentése alapján a fenntartható fejlődés azt jelenti, hogy a jelen szükségleteit úgy elégítjük ki, hogy az ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek esélyét saját szükségleteik kielégítésére. Elismeri, hogy a gazdasági növekedést összhangba kell hozni a szociális és környezetvédelmi célokkal.

Gazdasági növekedés
A rézből és ötvözeteiből készült strukturális (épületek és infrastruktúra) és funkcionális (elektronikai és hővezető berendezések) termékek az Európai Unió gazdaságának szívét képezik. Az európai vállalatok – az autógyártás, az energia infrastruktúra, az építőipar, a fémkitermelés, a gépészet területén világvezető technológiákkal – több milliárd eurós forgalmat bonyolítanak a helyi és az export piacokon. Bővebben

Társadalmi szerep
Bár a rézipar magában viszonylag kevés embert foglalkoztat (+/- 50 000 ember Európában), de teszi azt sokféle feladatra, melyek számos készséget igényelnek. Messze a legfontosabb, a réz értéklánc (a nano-részecskéktől a hatalmas építményeken át az űrkutatásig) elejének támogatása, ahol többek között kutatók, tudósok, tanárok, mérnökök, orvosok, szakemberek, fémmunkások, újrahasznosítók, építőipari munkások tevékenykednek. Ezek az emberek a világvezető kutatási intézményekben, állami intézményekben, nagyvállalatoknál, kis- és középvállalatoknál dolgoznak. Bővebben

Környezet
Az európai rézipar több millió eurót költ évente arra, hogy növelje a saját ökológiai lábnyomát, és segítse a kapcsolódó vállalatokat saját termékeik ökológiai lábnyomának javításában.

A rézből készült termékekre szükség van a környezetvédelmi infrastrukturális projektekhez, érzékelőkhöz, műszerekhez, mérési projektekhez, az újrahasznosításhoz, tisztító- és hulladékkezelési projektekhez. A fejlesztések az erőforrás hatékonyságra törekszenek, hogy minél kevesebből minél többet lehessen kihozni. Bővebben

Erre lehet példa a súlykönnyítés, leépítés, a hozam javítása, a rendszerek és berendezések nagyobb termelékenysége akár egy orvosi eszköz, mobiltelefon, légkondicionáló, gyár, szupermarket, a vasúthálózat vagy építőipari jármű esetében.

A Copper AllianceTM úgy véli, hogy a fenntartható fejlődés kiegyensúlyozott gazdasági modellt kínál, amely tiszteletben tartja az embereket és a bolygót.

Az Európai Rézintézet arra törekszik, hogy egy olyan ipart és annak termékeit képviselje, melyek hozzájárulását egy fenntarthatóbb társadalom megteremtéséért értékelik és megbecsülik. Bővebben erről a globális honlapon olvashat.

A réz kiváló elektromos és hővezető, rendkívül tartós és 100%-ban újrahasznosítható anélkül, hogy veszítene a teljesítményéből. Tíz jó ok, hogy rezet válasszunk, amikor egy fenntarthatóbb energiarendszerű épületet építünk. Olvasson ezekről az Alkalmazások részben, például hogy hogyan használják az egyes alkalmazási területeken.