A biztonságos és egészséges ivóvízért

A biztonságos és egészséges ivóvízért

A víz szervezetünk legfőbb kémiai összetevője, mely testsúlyunk mintegy 60 százalékát teszi ki; a testünkben zajló minden folyamat ettől az anyagtól függ. A víz kitisztítja a méreganyagokat a létfontosságú szervekből, tápanyagokat juttat a sejtekhez és biztosítja a nedves környezetet a fül, az orr és a torok szövetei számára.

A legkülönbözőbb forrásokból juthatunk ivóvízhez, beleértve a vízvezeték rendszereket, saját kutat, vagy a palackozott vizet. Az ivóvíz íze helyenként változhat attól függően, hogy milyen ásványi anyagok oldódtak bele még a föld alatt. Ideális esetben az ivóvíz kellemes ízű és tiszta, hűs, színtelen és szagtalan.

Az ivóvíz minősége nagyon fontos környezeti tényező az egészség szempontjából, ezt a WHO is kiemeli. A kiváló minőségű, biztonságos és elegendő ivóvíz elengedhetetlen a mindennapi élethez, az ételek és italok elkészítéshez. Sok más célra is használjuk, mint például mosás, tisztítás, higiénia vagy locsolás.

Az Európai Unió ivóvíz stratégiájának több mint 30 éves története van

Az EU stratégiája biztosítja, hogy az emberi fogyasztásra szánt víz biztonságosan fogyasztható legyen egy életen át, és ez magas szintű egészségvédelmet jelent.

Az Európai Ivóvíz Direktíva (98/83/EK) 1998-ban lépett hatályba, hogy meghatározza a vízvételi pontokon (vízvezeték rendszerek csapjainál) vett ivóvíz minőségére vonatkozó szabványokat. Ez az irányelv egy 15 éves átmeneti időszak alatt összehangolja az ivóvíz minőségét az Európai Unióban, amikorra is a fémekre, köztük a rézötvözetekre vonatkozó határértéket adaptálni kell a nemzeti jogszabályokba.

Az ivóvíz higiéniai biztonságának biztosítása érdekében négy EU-tagállam (Franciaország, Németország, Hollandia és az Egyesült Királyság) 2011-ben megállapodott, hogy együttműködik eme fontos kérdés szabályozási kereteinek kialakításában.

15 éves kutatás

Napjainkban mintegy húsz féle rézötvözetet használnak a biztonságos és egészséges ivóvíz szállítására. A rézipar megvizsgálta, hogy a különböző ötvözetek megfelelnek-e az új EU követelményeknek és ahhoz igazították a kémiai összetételeket.

Az új ötvözetek tesztelése után, amikor a benyújtott vizsgálati eredményeket a 4 ország jóváhagyja, ezek a dokumentumok nyilvánossá válnak majd.