Egészség

Egészség

A réz szerepe az egészségben és a táplálkozásban

Mint a természetben előforduló elem, a réz mindenütt ott van körülöttünk a világban. Az élet kialakulásánál is jelen volt, így az emberi szervezet képes szabályozni a beviteli szintjét. A réz nélkülözhetetlen része a kiegyensúlyozott étrendnek, fontos az orvosoknak és a táplálkozási szakértőknek.

Különböző forrásokból juthatunk rézhez. Mivel természetes elem, számos ételben és az ivóvízben is megtalálható. Az emésztőrendszerünk az egészséges működéshez szükséges mennyiséget homeosztázissal veszi fel. A felesleges réz kiürül.

A réz szerepe a növekedésben és a fejlődésben

A réz nélkülözhetetlen a csecsemők fejlődéséhez, a csontok erősségéhez, a vörös- és fehérvérsejtek gyarapodásához, a vas szállításához, a koleszterin- és glükóz metabolizmushoz, a szívizom összehúzódáshoz és az agy fejlődéséhez. A rézbevitel különösen fontos terhes nőknél, a fejlődő magzat és az újszülött babák számára. Az ajánlott napi szükséglet 1,2 mg a felnőtteknél és 0,5-1 mg a gyerekeknél.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint sokkal nagyobb esélye van a réz hiányának, mint a réz mérgezésnek, még az olyan fejlett területeken is, mint az USA és Nyugat-Európa. A rézhiány olyan egészségügyi problémákat okozhat, mint a vérszegénység, szív-és keringési zavarok, csont rendellenességek és nehézségek az idegrendszer, az immunrendszer, a tüdő, pajzsmirigy, a hasnyálmirigy és a vesék működésében.

Az antimikrobiális réz a káros baktériumok elleni fegyver

Az Európai Unióban évente nagyjából 4 millió ember kap el valamilyen kórházi fertőzést, közülük körülbelül 40.000 meg is hal. A kiterjedt laboratóriumi és klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az antimikrobiális réz folyamatosan csökkenti a baktériumok számát és elpusztítja a fertőzéseket okozó kórokozókat. Egy közelmúltban elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy ha a gyakran érintett felületek antimikrobiális rézből készülnek, 58%-kal csökken a kórházi fertőzések száma.

Napi 1 mg réz és tovább élsz!

Az Egészségügyi Világszervezet táplálkozási irányelvei szerint egy felnőttnek 1,2 mg napi rézbevitelre van szüksége. Szerencsére ezt számos ételből fedezhetjük. A fekete csokoládé, a leveles zöldségek, a hüvelyesek, a lencse, a diófélék, a belsőségek (máj, vese) és a kagyló mindegyike tartalmaz rezet és hozzájárul az egészséghez.

Rézzel a biztonságos és egészséges ivóvízért

A réz az emberi civilizáció meghatározó anyaga. A modern életvitelhez nélkülözhetetlen, elektromosságot és tiszta vizet szállít otthonainkba és városainkba, hozzájárul a fenntartható fejlődéshez. Mindezeken túl az élethez is nélkülözhetetlen.