A jövő rézigénye

A réz iránti kereslet egyre növekszik. Az elkövetkezendő 20 év során várhatóan akár 50 százalékkal is megugorhat majd, és ez a növekedés egy széleskörű trend részét képezi. Ahogy a Világbank 2017-es „Az ásványok és a fémek növekvő szerepe az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövőben” című jelentésében rámutat, 2050-re a fémek, köztük a réz iránti kereslet tízszeres növekedése várható az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiára való átállás miatt.

Számos hosszú távú tendencia a réz iránti kereslet növekedését idézi elő, és várhatóan ez folytatódni fog a következő évtizedekben is. Ezek a tendenciák magukba foglalják az elektronikai eszközök növekvő használatát, az elektromos járművek elterjedését, a megújuló energiaforrások fokozott alkalmazását és az energiahatékonyság növelését, és ezek mindegyikéhez jelentős mennyiségű réz szükséges.

Elég réz áll rendelkezésre ennek a növekvő keresletnek a kielégítésére? Jelenleg a globális réztartalék becslések szerint 830 millió tonna (US Geological Survey [USGS], 2019), az éves rézigény pedig 28 millió tonna. Továbbá az USGS adatai szerint 1950 óta mindig rendelkezésre áll 40 évnyi rézkészlet és több mint 200 évnyi erőforrás, amely magában foglalja a geológiai felmérések alapján előrejelzett és potenciálisan nyereségesen kitermelhető, valamint a még fel nem fedezett lelőhelyeket. Ez összesen 5000 millió tonna tartalék (USGS, 2014 és 2017). Emellett érdemes megjegyezni, hogy a kereslet 35 százalékát fedezi az újrahasznosított réz, ami jelentősen csökkenti a bányászott rézszükségletet.

Tehát az adatok egyértelműek. Van elég réz a jelenlegi és a jövőbeni igényekre, még ha figyelembe vesszük a réz iránti kereslet várható növekedését is az elkövetkező években. Bár a réz ott lesz, hogy több megújuló energiát és elektromos járművet gyártsanak, okosan és hatékonyan kell felhasználni ezen igények kielégítésére. Annak érdekében, hogy ez megtörténjen, szükség lesz az ipar beruházására, valamint a politikai bizonyosságra és stabilitásra.

A rézipar már jelentős befektetéseket fordított az innovációra és a fenntartható megoldásokra. A Copper Alliance® tagjai átlagosan évi 20 milliárd dollárt fektetnek be a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulásba olyan területeken, mint a környezetvédelem és saját működésük biztonságának biztosítása. Ez azonban önmagában nem elég. Annak ellenére, hogy az ipar még többet is tehet, és tennie is kell annak biztosítására, hogy a réz kitermelése, felhasználása és újrahasznosítása fenntartható legyen, a politikai stabilitást és szabályozási környezetet is biztosítani kell az ilyen beruházások számára.

Réz a világ több mint 20 országában bányászható, a világ legnagyobb kitermelői pedig 2017-ben Chile, Peru, Kína és az Egyesült Államok voltak az International Copper Study Group (ICSG) szerint. A réz kitermelése ezért nem függ egy adott országtól vagy régiótól, mint más nyersanyagok esetében. Ez a sokféleség a rézpiac nagyobb stabilitásához vezet, és csökkenti a réz kockázati profilját.

A különböző régiókban előállított réz stabilitását azonban politikai megerősítéssel és stabil engedélyezési feltételekkel kell összhangba hozni a réz hatékony és fenntartható kitermeléséhez és feldolgozásához. Az olyan ügyek, mint az engedélyezési folyamatok, amelyek ma túl lassúak a bányák számára a növekvő rézkereslet kielégítéséhez, jobban racionalizálhatók lennének, és nagyobb politikai biztonságoz kellene élvezniük.

A politikai bizonyosság és a stabil engedélyezési keretrendszer biztosítja továbbá, hogy az ipar a környezetvédelmi normákat és a közösségi szerepvállalást megvalósítsa és fenntartsa.

Az újrahasznosítást és a körkörös gazdaságot is figyelembe kell venni a réz iránti jövőbeni kereslet kielégítésénél. A réz jelenleg jelentős mennyiségben újrahasznosítható. Az ICSG becslése szerint a globális rézhasználat átlagosan 35% -a újrahasznosított rézből származik. Természetéből adódóan a réz körkörös anyag, mivel nem veszít a minőségéből, ha egy másik funkcióra újra használják. A réz újrahasznosítása nemcsak segít a kereslet kielégítésében, hanem az iparágat még fenntarthatóbbá teszi és megőrzi a bolygó természeti erőforrásait.

A jelentős újrahasznosítási arányok mellett a rézipar még előrébb tud lépni. Még mindig van kihasználatlan potenciál az ipar számára az újrahasznosításban. Ezt a gazdasági lehetőséget az iparnak meg kell ragadnia, hogy segítse saját működése fenntartását, de a fenntarthatóbb gazdaság hosszú távú megteremtését is.

Bár a rézipar jelentős újrahasznosítási aránya és a további újrahasznosítás lehetőségei lenyűgözők, az újrahasznosítás önmagában nem lesz elég a kereslet kielégítéséhez és a stabil rézellátás biztosításához. Szükség lesz további új réz bányászatára. A növekvő kereslet fenntartható kielégítésének megoldása a kettő kombinációja: hatékony és fenntartható bányászati keretrendszer, megfelelő környezetvédelmi előírásokkal és magas újrahasznosítási ráta, hogy a jelenleg piacon lévő rézből kihozzuk a legtöbbet.

Még ha a kereslet tovább is nő a fogyasztói és az iparági trendek miatt, a réz stabil ellátottsága megmarad. Azonban az, hogy ezt az ellátottságot hogyan hasznosítják, más tényezőktől is függ. Annak érdekében, hogy ezt a stabil kínálatot hatékonyan és fenntartható módon tartsuk fenn, az iparnak beruháznia kell és ehhez politikai stabilitásra van szükség. Ez nem azt jelenti, hogy nincs szükség magasabb újrahasznosítási arányra vagy körkörös iparra. Mindkét komponens létfontosságú az ipar hosszú távú stabilitása és fenntarthatósága szempontjából, és holisztikus szemléletet kell alkalmaznunk ezeknél a kérdéseknél, hogy életképes és felelős rézipart garantáljunk az elkövetkező években.