2018. évi Nemzetközi Réz és Otthonunk Verseny

DIZÁJN ÉS FENNTARTHATÓSÁG

MIRŐL SZÓL A RÉZ ÉS OTTHONUNK VERSENY?
A Réz és Otthonunk verseny egy 2006 óta kétévente megrendezésre kerülő megmérettetés, mellyel a világ minden tájáról érkező fiatal tervezőket, építészeket, mérnököket és diákokat szólítjuk meg, remélve, hogy felfedezik és hasznosítják a réz különleges tulajdonságait. A réz a modern világ elengedhetetlen anyaga, mely kreatív tervezéssel javíthatja az életünket és segítheti mindennapjainkat.

Ez a verseny kiemeli ennek a lenyűgöző, sokoldalú anyagnak a szépségét és sokoldalúságát, amely esztétikai és műszaki értéket ad a legmerészebb projekteknek is. Idén hangsúlyos szerepet kap a réz hozzájárulása a fenntartható jövőhöz.

A Réz és Otthonunk verseny olyan tárgyak tervezésére ösztönzi a kreatív alkotókat, amelyek kombinálják a funkciót és az esztétikumot, kiemelik és felhasználják a réz tulajdonságait: az elektromos és a hővezető képességet, a keménységet, a szilárdságot, a hajlékonyságot, valamint az újrahasznosíthatóságot és ez anyag időtlen szépségét. Ezen túlmenően a más fémekkel való ötvözhetősége megnyitja az utat a sárgaréz, a bronz, a kupronikkel és sok más ötvözet színes világába.

A Réz és Otthonunk versenyre történő nevezésnél a réznek vagy rézötvözetnek kell központi szerepet kapnia, hasznosítva a vörös fém tulajdonságait a kívánt hatás eléréséhez.

TERVEZÉSI FELTÉTELEK
A tervezett tárgyaknak háztartási vagy irodai használatra alkalmasnak kell lenniük, vagy legyenek üzletekben, iskolákban, kórházakban vagy középületekben használhatók.

Tartozhatnak például, de nem kizárólagosan az alábbi kategóriák valamelyikébe:

  • Bútor
  • Konyhai eszközök
  • Bútorszerelvények
  • Burkolatok és dekorációk (beltéri és kültéri falburkolatok, padlók, válaszfalak, árnyékolók, ajtók stb.)
  • Funkcionális tárgyak
  • A megújuló energiaforrásokkal és az energiamegtakarítással kapcsolatos műszaki eszközök

Bár más anyagokat is lehet használni a projekthez, a réznek vagy rézötvözetnek jelentős és meghatározó részét kell képezniük, különös tekintettel a réz fenntarthatóságára és újrahasznosíthatóságára.

A projektnek éltetnie kell a réz és ötvözeteinek műszaki, esztétikai és kifejező erejét, valamint tömeggyártásra alkalmasnak kell lennie.

A zsűri az adott tárgynál a termelési ciklusához kapcsolódó technológiai újításokat is figyelembe veszi az egyéb értékelési kritériumok mellett.

HOGYAN LEHET PÁLYÁZNI?
A versenyen 40 éven aluliak (1978 október 31-e után születettek) indulhatnak, akik két kategóriában nevezhetnek:

  • Tervezők, építészek, mérnökök, valamint ezen a területen dolgozó egyéb más szakemberek, akik egyénileg vagy csoportban is indulhatnak.
  • Diákok egyénileg vagy csapatban, akik grafikai, belsőépítészeti, építészeti, formatervezési tanulmányokat folytatnak, és az ezen a területen alap-, mester-, és doktori szintű képzésben részt vevő egyetemi hallgatók. Munkájukat legalább egy szaktanár koordinálja, aki aláírja a résztvevő írásbeli minősítését.

MENNYI IDŐM VAN A PÁLYÁZATOM ELKÉSZÍTÉSÉRE?A pályázatoknak legkésőbb 2018. október 31-ig kell beérkezniük. (Az email érkezési dátumát vesszük figyelembe.)

MI A DÍJ?
Az alábbi díjakat osztjuk ki:

Tervezői, építész és mérnök kategória

  1. hely : 4,000 €
  2. hely: 2,500 €

Diák kategória:

Díj: 1,500 €

Egy különleges emlékplakettet kap az az iskola, amelynek a pályaműve a legjobban illeszkedik a verseny szellemiségéhez.

A felsorolt díjak mellett a zsűri döntetlen helyezéseket és különdíjakat is kioszthat, díjazva azokat a pályázatokat, amelyek kiemelik a réz hozzájárulását a fenntarthatósághoz és az energiatakarékossághoz, valamint az újrahasznosíthatósághoz.

JELENTKEZÉSI LAP
Jelentkezni angol nyelven lehet.

További információk a jelentkezés feltételeiről angolul itt.

COPPER AND THE HOME 2018
FORM A1
FORM A2